Slovenská hádzanárka Martina Školková sa po vyše desiatich rokoch vrátila do Michaloviec ako hráčka súpera miestnej Iuventy. Tridsaťštyriročná spojka je od vlaňajšieho leta hráčkou OGC Nice Côte d'Azur Handball a práve francúzsky klub je súperom slovenského šampióna v 2. kvalifikačnom kole Pohára EHF žien 2019/2020. "Návrat na Slovensko bol veľmi príjemný. Ani mi nenapadlo, že sa mi niekedy ešte naskytne takáto možnosť prísť s francúzskym klubom do rodnej krajiny. Hneď pri vstupe do michalovskej haly sa mi vynorili spomienky na dva prežité roky a úspechy s Iuventou," povedala pre agentúru SITA Školková, ktorá na Zemplíne pôsobila v sezónach 2005/2006 a 2006/2007 a tešila sa aj z majstrovských titulov.

A v Michalovciach na svoju bývalú hráčku nezabudli. "Prijatie bolo naozaj veľmi milé, veľmi ma prekvapilo privítanie od prezidenta klubu Tibora Mačugu, ale aj od ľudí v hľadisku. Veľmi si to vážim," neskrývala potešenie rodáčka z Partizánskeho.

Školková bola aj vzhľadom k michalovskej minulosti stredobodom pozornosti. "Samozrejme, skutočnosť, že nastúpim proti môjmu bývalému družstvu, som v klube spomínala hneď, ako sme zistili, že je tu možnosť mať súpera zo Slovenska. Dievčatá i tréner sa ma veľa pýtali ohľadom môjho pôsobenia v Iuvente a všetkého s tým spojeného. Za ten čas strávený na Slovensku som dostala nespočetné množstvo otázok," prezradila univerzálna spojka.

Iuventa v prvom dueli potrápila francúzskeho vicemajstra a podľahla len 21:23. Prvý polčas nad veľkým favoritom dokonca vyhrala (11:10) a bolo to napínavé až do konca. "Úprimne, ja som vedela, že Iuventa nie je súper, ktorý nám dá niečo zadarmo a zápas bude mať hladký priebeh. Bola som milo prekvapená agresivitou michalovských hráčok v obrane a ich útočnou hrou. Myslím si však, že my sme nepredviedli v tomto zápase našu najlepšiu hádzanú. Verím, že u nás doma to bude úplne iný zápas. S víťazstvom však vládne spokojnosť," vrátila sa k sobotňajšiemu vystúpeniu na Zemplíne bývalá reprezentantka SR, ktorá však pred nedeľňajšou odvetou dvojzápasu (20. 10 o 17.00 h) upozorňuje, že tá tiež nemusí byť prechádzka ružovou záhradou: "Viem, že Iuventa nám to ľahko nedaruje a v boji o postup budeme musieť zabrať. Určite máme čo zlepšiť v porovnaní s prvým zápasom."

Nice sa zatiaľ až tak nedarí v najvyššej francúzskej súťaži, kde ako úradujúci vicemajster figuruje na 5. priečke, na ktorú sa posunul vďaka stredajšiemu víťazstvu nad Školkovej bývalým klubom z Dijonu (34:26). "Zápasy v tejto lige sú nesmierne vyrovnané a rozdiely sú tesné. Stačí malé zaváhanie a hneď sa to prejaví na umiestnení v tabuľke. Áno, nedávno sme boli na 6. priečke, ale naďalej budeme robiť maximum pre lepšie umiestnenie a azda sa nám podarí posunúť vyššie. Ja osobne tomu verím," zaželala si na záver štvornásobná najlepšia hádzanárka Slovenska (2014 - 2017).

Autor: SITA, Foto: iuventa-zhk.sk