Hádzanárky Iuventy Michalovce nebrali do úvahy papierové predpoklady a francúzskemu favoritovi OGC Nice Côte d'Azur Handball narobili v 2. kvalifikačnom kole Pohára EHF žien 2019/2020 väčšie problémy, ako sa očakávalo.

"Poviem to otvorene, nečakali sme, že to bude také tesné. Keď u nás vyhrali s odretými ušami, mysleli sme si, že doma na nás vyletia a budú nás chcieť ako hneď ´odstreliť´ a rozhodnúť. My sme však súpera v úvode zaskočili. Aj v hale bolo razom tichšie. Vyhrávali sme 7:4 i 8:6, ale potom prišla nevydarená pasáž, ktorú sme prehrali 1:6 a zrazu sme išli do kabín s trojgólovým mankom. Táto hluchá chvíľa je paralelou s prvým zápasom u nás, keď sa nám stalo niečo podobné a súper to využil na obrat. Napriek tomu sme odohrali vyrovnanú partiu, druhý polčas sme dokonca vyhrali. Aj sme riskovali, lebo sme neriešili výsledok, ale chceli zdramatizovať boj o postup. Škoda, že v tých momentoch sme zahodili dve vyložené príležitosti, ale na tejto úrovni rozhodujú práve takéto detaily," vrátil sa pre agentúru SITA k nedeľňajšiemu vystúpeniu kouč Iuventy Peter Dávid.

Prekvapenie sa napokon nekonalo. Nice po výhre 23:21 na Zemplíne triumfovalo dvojgólovým rozdielom aj v domácom prostredí 25:23. Z družstva slovenského šampióna sa proti defenzíve označovanej za jednu z najlepších vo Francúzsku, v ktorej tentoraz absentovala pre zranenie slovenská spojka Martina Školková, dokázali výraznejšie presadiť len dve hráčky - kapitánka Patrícia Wollingerová a ukrajinská spojka Iryna Kompaniecová, ktoré nastrieľali 9, resp. 8 gólov.

"Ukázala sa obrovská kvalita obrany Nice, veď je to úradujúci francúzsky vicemajster. Na európskej úrovni sa hrá celých 60 minút, čo nám chýba a práve v tom vidím ten hlavný rozdiel. V dvojzápase sme zo 120 minút mali hluchých 25 a práve tento výpadok nás stál postup. Potrebovali by sme však oveľa viac takýchto konfrontácií, len stretnutia s kvalitnými súpermi nás - slovenskú hádzanú i každú jednu hráčku - posunú vpred. To si všetci prajeme. Navyše sú skvelou motiváciou. Bol by som vďačný, keby sme odohrali za sezónu aspoň 10 - 12 zápasov s družstvami na tejto úrovni," pokračoval kormidelník so skúsenosťami z najvyššej nemeckej súťaže.

Michalovčanky skončili svoje účinkovanie v Pohári EHF takisto ako pred rokom, keď ich zastavil dánsky Nyköbing Falster Haandbold. "V 1. kole sme podľa očakávania vyradili švajčiarsky Spono Eagles, v 2. kole sme v súlade s predpokladmi stroskotali na Nice. Je to momentálne reálny obraz našej hádzanej. Hanbu sme si rozhodne neurobili a sme šťastní, že sme mohli odohrať takéto zápasy. Naše výkony rozhodne netreba zatracovať. Napriek tomu, že sme aj v lige teraz postrácali nejaké body, sme na stúpajúcej tendencii aj vďaka tejto úžasnej previerke," dodal P. Dávid.

Výsledok - Pohár EHF v hádzanej žien 2019/2020 - 2. kvalifikačné kolo - odveta - nedeľa:
OGC Nice Côte d'Azur Handball (Fr.) - Iuventa Michalovce (SR) 25:23 (12:9) - prvý zápas 23:21, do 3. kola postúpilo Nice
Najviac gólov za Nice: Abdelmaleková 6, Blonbouová 5
Zostava a góly Iuventy: Kordowiecka, Jablonská-Bobaľová - Štefaniková, Kišíková 1, Trifunovičová 1, Trúnková, Kakaščíková, Štefanová 1, A. Holejová, Wollingerová 9, Bajčiová 1, Radovičová 2, Kompaniecová 8, I. Michalcová
pok. hody: 3/3 - 1/1, vylúčené: 2 - 4, rozhodovali: Lindenbaum a Laron (obaja Izr.), 850 divákov

Autor: SITA, Foto: iuventa-zhk.sk