Najlepší hádzanár sveta za rok 2010 Filip Jícha odohrá v sobotu 16. júna svoj posledný zápas. Na oficiálnu rozlúčku so svojou hráčskou kariérou si pozval svojich priateľov a hviezdy svetovej hádzanej ako Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, Stefan Lövgren, Gudjón Valur Sigurdsson alebo Kiril Lazarov. V západočeskej metropole nebude chýbať ani slovenské zastúpenie, pozvanie prijal niekdajší Jíchov tréner v českej reprezentácii Martin Lipták.

Veľkolepá rozlúčka sa uskutoční od 17.30 h v plzenskej Home Monitoring arény. V exhibičnom stretnutí sa predstavia výbery Nemecka a Španielska zložené z hráčov, ktorí hrali v tom čase s Jíchou. "Je to miesto spojené s mojím detstvom. Na zimný štadión v Plzni som chodieval pozerať sa na hokej. Hala mi pripadala gigantická. Nikdy v živote by mi nenapadlo, že svoj posledný zápas kariéry odohrám vo svojom rodisku," povedal pre ČT sport Jícha, ktorý ukončil kariéru pre zdravotné problémy.

Neďaleko zimného štadióna v Plzni vyrastie fanzóna, v ktorej budú pripravené pre návštevníkov rôzne sprievodné akcie vrátane autogramiády Filipa Jíchu a ďalších hviezd. Pripravená bude aj výstava trofejí, ktoré získala česká legenda, vrátane pohára za triumf v Lige majstrov či trofej pre najlepšieho hádzanára sveta.

Hádzanár pochádzajúci zo Starého Plzenca sa bude venovať trénerskej činnosti. Od 1. júla 2018 bude zastávať pozíciu asistenta kouča Alfreda Gíslasona v tíme rekordného nemeckého šampióna THW Kiel a v ročníku 2019/2020 preberie pozíciu hlavného kouča.

Filip Jícha vlani v októbri ukončil aktívnu hráčsku kariéru. Počas nej si obliekal dresy Plzne, Dukly Praha, krátka anabáza v arabskom svete (Al Ahlí Jeddah, Al Ahlí Sport Club), švajčiarskeho St. Otmar St. Gallen, nemeckých klubov TBW Lemgo (víťaz Pohára EHF), THW Kiel (víťaz Ligy majstrov 2010 a 2012, sedemnásobný bundesligový šampión, najlepší hráč I. bundesligy 2009 a 2010) a katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona (dvojnásobný víťaz Ligy Asobal). Plzenský rodák hrajúci prevažne na poste ľavej spojky získal za rok 2010 ocenenie pre najlepšieho svetového hádzanára, na ME 2010 v Rakúsku sa stal najlepším strelcom turnaja a odniesol si cenu pre najužitočnejšieho hráča šampionátu. Osemkrát sa stal víťazom ankety Hádzanár roka v ČR (2007 - 2008, 2010 - 2015).

 

Autor: SITA, Foto: sport.idnes.cz