Víkend bude v hádzanej patriť aj odvetám európskych pohárových súťaží 2022/2023, v ktorých budú v hre aj dva slovenské kluby. Muži MŠK Považská Bystrica a ženy MŠK Iuventa Michalovce sú na dobrej ceste vybojovať si ´jarnú´ osemfinálovú účasť. Postup však musia potvrdiť v zápasoch na palubovkách svojich súperov.

Hádzanári Považskej Bystrice formu z Niké Handball extraligy preniesli aj na európsku scénu. Pred výbornou kulisou zužitkovali výhodu domáceho prostredia a nad chorvátskym tímom HRK Gorica vyhrali v prvom zápase 3. kola Európskeho pohára mužov 29:24. Zverenci trénera Václava Straku už okúsili podobné garde v predchádzajúcom kole, keď po domácom triumfe 34:25 nad Izvidjač Ljubuški z Bosny a Hercegoviny museli potvrdiť na horúcej balkánskej pôde (32:36), takže si uvedomujú, že v sobotu 10. 12. od 18.00 h ich v meste Velika Gorica nečaká nič ľahké. Považania sa na odvetu mohli nerušene pripravovať, keďže extraligový šláger s Tatranom Prešov odložili na neskorší termín. Ani ich súper v strede týždňa nemal ligové povinnosti.

Po prvom stretnutí 3. kola EP žien sú vzhľadom na výsledok 33:25 ešte bližšie k postupu Michalovce, ktoré v nedeľu 11. 12. od 16.00 h nastúpia v Malmö proti švédskemu družstvu Lugi Dam. Zemplínčanky na svojej palubovke zaskočili svojho súpera, ktorému chýbala hlavná hviezda Isabelle Gulldénová.
"Víťazstvo nás teší, no ešte nie sme v osemfinále. Jednoznačne si nemôžeme pripúšťať, že sme tam. Vo Švédsku musíme začať tak, akoby bolo 0:0 a ísť za každou loptou, každým gólom. Súper určite niečo vymyslí. Očakávam, že nastúpia aj s Gulldénovou. V ženskej hádzanej som iba krátko, ale už som sa naučil, že je nevyspytateľná. Môžete vyhrať polčas o osem gólov a druhý prehrať aj o deväť. Musíme sa teda dobre pripraviť a brať to tak, že náskok nemáme," vyjadril sa pre Noviny Zemplína Peter Kostka, ktorého zverenky si duel MOL ligy proti DHK Baník Most odložili na neskorší decembrový termín. Lugi takisto v najvyššej domácej súťaži pauzovalo.

Európsky pohár mužov 2022/2023 – 3. kolo – odveta:
sobota 10. 12: 18.00 h HRK Gorica (Chor.) - MŠK Považská Bystrica (SR), rozhodujú: Altmár a Horváth z Maďarska, prvý zápas 24:29

Európsky pohár žien 2022/2023 – 3. kolo – odveta:
nedeľa 11. 12.: 16.00 h: Lugi Dam (Švéd.) - MŠK Iuventa Michalovce (SR), rozhodujú: Borge a Nygren z Nórska, prvý zápas 25:33

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk, Viktória Kopecká