Naše hádzanárky majú počas týždňového zrazu v Šamoríne bohatý program. Okrem tréningov a mediálnych povinností absolvovali aj prednášku so špecialistkou z Národného onkologického ústavu MUDr. Miroslavou Malejčíkovou. Pani doktorka hovorila nielen o dôležitosti prevencie, ale podrobne opísala aj priebeh vyšetrenia pre dievčatá, ktoré ho doteraz neabsolvovali.

Rakovina prsníka je u žien na Slovensku najčastejším onkologickým ochorením. Ročne naň umrie až tisíc žien. Rizikovou skupinou sú pacientky vo veku 45 – 69 rokov. „Hoci pravdepodobnosť vzniku nádoru prsníka vo veľmi mladom veku je zriedkavá, máme aj veľmi mladé pacientky. Ďalšou dôležitou vecou je, aby sme sa naučili poznať svoje telo a nezatvárali si oči pred včasnou diagnostikou. Tá je kľúčová pre to, aby bola liečba úspešná. Onkologická diagnóza neznamená koniec,“ povedala MUDr. Miroslava Malejčíková, ktorá potvrdila aj to, že nádory prsníka majú u nás stúpajúcu tendenciu. „Jedným z dôvodov je napríklad aj lepšia diagnostika. To znamená, že je zachytených viac žien, ktoré trápia nádory prsníka a zároveň ich zachytávame v skorom štádiu. Prvé roky zavedenia skríningu sa vždy zachytí viac žien, ktoré by inak na mamografiu neprišli. Dobrou správou je, že sa nám zlepšujú liečebné možnosti a vďaka tomu žije viac žien. Samozrejme, je to aj otázka životosprávy každej jednej z nás,“ doplnila MUDr. Malejčíková.  

Za jeden z problémov považuje tiež rýchle životné tempo, ktorému sme sa za posledné roky prispôsobili. „V súčasnosti je už veľa žien edukovaných a zodpovedných. Stáva sa však to, že aj edukované a zodpovedné ženy sú tak zaťažené prácou, rodinou a ďalšími povinnosťami, že seba a svoje zdravie stále nemajú na prvom mieste,“ skonštatovala MUDr. Miroslava Malejčíková, ktorá piatkový zápas Hádzaná pre život podporí aj osobnou účasťou.

Sonografiu prsníkov pred začiatkom aktuálnej sezóny absolvovali napríklad aj hráčky úradujúceho majstra HC DAC Dunajská Streda. „Ja som toto vyšetrenie absolvovala prvýkrát pred dvoma rokmi a teraz znova. Nebolo to nič extrémne nepríjemné. Prehliadka u gynekologičky alebo návšteva zubára sú podľa mňa oveľa horšie,“ hovorí Monika Pénzes. Sonografia prsníkov bola súčasťou balíka vyšetrení, medzi ktoré patrí športová prehliadka, krvné testy, či EKG. „Ja som bola teraz tak isto druhýkrát na tomto vyšetrení. Prebiehalo to úplne rovnako ako pred dvoma rokmi. Pán doktor nás vyšetril a keďže bolo všetko v poriadku, odchádzala som domov s dobrým pocitom. Považujem to za veľmi dôležité. Myslím si, že u každého športovca by to takto malo byť, aby si bol istý, že je zdravý a spôsobilý športovať,“ povedala kapitánka HC DAC Kristína Pastorková.

Autor: slovakhandball.sk