Pred rokom slovenské reprezentantky ťahali na na medzinárodnom turnaji olympijských nádejí za kratší koniec vo všetkých troch dueloch, pričom dvakrát prehrali takmer o dvadsať gólov. Tento rok je pohľad na ich výsledky oveľa radostnejší, hráčky ročníkov narodenia 2006 - 2007 dosiahli v poľskom Szczyrku pozitívnejšiu bilanciu: 2 víťazstvá - 1 prehra.

"Každý rok je iná situácia. Od vlaňajška odohrali dievčatá kopec zápasov a nabrali aj skúsenosti, preto sa to objektívne ani nedá porovnávať. My sme išli na turnaj zistiť, čo sú reálne schopné zvládnuť, na akej sú úrovni a smerom k letnému šampionátu vytvoriť kostru tímu," povedal na úvod hodnotenia Ján Beňadik, ktorého zverenky vstúpili do turnaja vysokou piatkovou výhrou nad Poľkami 24:14. "Ukázalo sa, že sme schopní sa nachystať na jeden zápas a dievčatá to dokážu preniesť do duelu. Uhrali sme to v obrane, mali sme až 48 prerušení, čo je veľmi vysoké číslo. Navyše, naša brankárka mala úspešnosť cez 50 percent. Predviedli sme aj šesť protiútokov z prvej vlny. Kým dosiahneme kvalitu v útočnej fáze, to ešte nejaký čas potrvá. Bolo to potom vidieť proti Maďarkám. Začali sme piatimi technickými chybami, mali sme tam tri oslabenia. Obrovské rezervy máme v prechodovej fáze. Jedna vec je podať kvalitný výkon a druhá je ho vedieť zopakovať," pokračoval Beňadik, ktorého hráčky v sobotu nestačili na Maďarky (20:31).
V záverečnom vystúpení však v nedeľu v derby zdolali Češky (27:24) a v konečnom poradí im patrilo 2. miesto. "Po sobotňajšom sklamaní sme chceli zakončiť naše vystúpenie pozitívne. Trohu sme zmenili režim pred zápasom a dievčatá pôsobili živšie ako Češky. Najmä sme obmedzili technické chyby z predchádzajúceho dňa, nestrácali sme ľahké lopty," doplnil tréner slovenských kadetiek.
V prvom dueli vyhlásili za najlepšiu hráčku Barboru Sabovovú, v treťom Lauru Brezánsku. Do najlepšej sedmičky turnaja sa ako stredná spojka dostala Barbora Sabovová a ako pivotka Vanda Čižmáriková.
Mladé Slovenky sa najbližšie zídu v januári, keď majú v pláne dva zápasy s rakúskymi rovesníčkami (6. - 7. 1.). "Pozveme ďalších 5 - 7 nových hráčok, o ktorých máme prehľad, keď pracujeme na regionálnej úrovni. Našou snahou je dostať družstvo do čo najvyššej kvality. V lete nás čaká B-kategória majstrovstiev Európy, kde sa budú od náš očakávať len víťazstvá, a preto sa musia dievčatá naučiť vyhrávať," dodal tréner slovenských kadetiek.

Výsledky – piatok:
Poľsko – Slovensko 14:24 (6:10)
Maďarsko – Česko 29:22 (16:8)
sobota:
Maďarsko – Slovensko 31:20 (14:8)
Poľsko – Česko 26:21 (13:13)
nedeľa:
Slovensko – Česko 27:24 (12:13)
Poľsko – Maďarsko 17:16 (8:7)

Konečné poradie: 1. Maďarsko 4 body, 2. Slovensko 4, 3. Poľsko 4, 4. Česko 0

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Dorota Liese-Romanowska