Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska má za sebou prípravné bloky, ktoré absolvovala v závere starého a v úvode nového kalendárneho roka. Spestrila si ich piatimi medzištátnymi zápasmi, ktoré poslúžili ako príprava na blížiace sa jarné pokračovanie kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024. V nasledujúcom rozhovore s Fernandom Gurichom sa dozviete, do akej miery sa naplnili očakávania španielskeho hlavného kouča na slovenskej lavičke.

Ako hodnotíte uplynulé obdobie prípravy na prelome decembra a januára?

"Počas roka máme len dvakrát príležitosť na systematickejšiu prípravu, a to v lete a teraz v zime. Pri ostatných asociačných termínoch sa všetok čas venuje príprave na konkrétny zápas. Aj preto sme uplynulé dni využili na zdokonaľovanie nášho herného systému a začlenenie ďalších hráčov do neho. Myslím si, že sme odviedli dobrú prácu. Aj noví hráči sa postupne zžívajú so systémom. Počas dvoch tréningových kempov na prelome rokov sme im navyše dali možnosť nabrať medzinárodné skúsenosti v piatich medzištátnych zápasoch, čo im výrazne pomôže."

Odohrali sme vydarený turnaj v Rumunsku, potom úspešný domáci duel s Čile a na záver dvojzápas s Českom, ktorý priniesol dve prehry vášho tímu. Ako ste spokojný s dosiahnutými výsledkami?

"Musíme zostať nohami pevne na zemi. To je beh na dlhú trať, ale vždy chceme o začiatku bojovať o každú loptu, no zároveň musíme byť realisti. Naším cieľom je byť pripravení na ďalšie ME a MS, aby sme boli schopní sa kvalifikovať na ďalšie šampionáty. Teraz sme vo fáze, keď na tom pracujeme. Niektoré zápasy nám vyšli, odohrali sme pekné stretnutia proti Rumunsku, napriek prehre aj s Egyptom, či v druhom polčase proti Čile. Príjemné bolo zahrať si pred plným hľadiskom v Trnave, za čo chcem našim fanúšikom poďakovať. Potom prišli dva duely s Českom, ktoré priniesli pozitíva i negatíva. Bol som spokojný s chlapcami, ako pracovali, bojovali a ako sa snažili zmeniť veci k lepšiemu zo dňa na deň. Česi majú dobrý tím, pod vedením trénera Sabatého pracujú už dlhšie. Poznám jeho prácu, je to vynikajúci kouč. Napriek nepriaznivému vývoju sme sa nevzdávali a bojovali."

Federálne derby medzi dvoma krajinami v minulosti tvoriacich spoločný štát je vždy špecifické vzhľadom na vzájomnú rivalitu. Mali ste aj vy podobné pocity, keď na lavičke súpera sedel váš krajan?

"Môžem povedať, že áno, ale počas týchto dvoch tréningových kempov som sa ocitol v tejto situácii viackrát. Každý zápas bol špeciálny, keďže Sabaté vedie Čechov, Etxaburu Čiľanov, García Parrondo Egypťanov a Pascual Rumunov. A to sme predtým hrali v kvalifikácii so Srbmi, kde pôsobí Gerona. Vyzerá to ako španielska trénerská mafia (smiech). Pre mňa je príjemné stretnúť týchto kolegov, viacerí z nich boli mojimi mentormi. Mám rád ich štýl, hoci je podobný nášmu, o ktorý sa snažíme, ale nie je to úplne to isté."

Dávate v národnom tíme šancu mladým hráčom. Ako ste spokojní s tým, ako sa jej chopili?

"Nebojím sa dať príležitosť mladým hráčom a zaradiť ich do seniorskej reprezentácie. Keď majú kvalitu a sú ochotní tvrdo pracovať, prečo by som im nedal príležitosť? Mladíci dostali a podľa mňa s ňou naložili dobre. Jasné, potrebujú nabrať skúsenosti, ale keď im nedáme šancu, tak ich nebudú mať možnosť získať. Bol som s nimi spokojný. Rovnako rád dám možnosť aj skúseným hráčom. Pre mňa je potešením spolupracovať s hádzanármi ako napríklad Maťo Straňovský, Martin Slaninka, Lukáš Urban, Ľubo Ďuriš a mohol by som pokračovať. Keď sú fit a chcú, čo je kľúčové, tak ich s radosťou mám v tíme. Musíme počítať s každým. Nie sme tak veľká krajina s toľkými kvalitnými hráčmi, aby sme si mohli dovoliť nechať nejakých bokom."

Pred nami je dôležitý kvalifikačný dvojzápas s Fínskom. Čo môžete k nemu povedať?

"Už analyzujeme nášho najbližšieho súpera. Poznáme jeho hráčov, z ktorých niektorí hrajú na klubovej úrovni aj v európskych pohárových súťažiach. Kľúčové bude, aby sme sa sústredili na vlastný výkon. Určite to nebude jednoduché, pretože nemáme takú kvalitu, aby sme si mohli to myslieť."

Plánujete nejaké zmeny v kádri na marcovú kvalifikáciu?

"Chcem povedať, že teraz rátam predovšetkým s hráčmi, s ktorými som pracoval počas uplynulého pol roka. Oni poznajú náš systém hry. Je ťažké, aby prišiel hráč, ktorý vôbec nepozná našu koncepciu hry. Teraz sme napríklad mali v kádri Lukáša Urbana. Som presvedčený, že na ďalších reprezentačných akciách sa predvedie v ešte lepšom svetle, už bude lepšie poznať náš systém. V obrane odviedol výbornú robotu, v ofenzíve dokáže ponúknuť oveľa viac. Chce to len čas. To isté platí aj pre Dávida Mišovýcha, v útoku skvelý a v obrane sa zlepšuje. Rovnako Marek Korbel, ktorý tiež postupne napredoval. Pozitívnym prekvapením bol Maťo Slaninka. Pracoval skvele od prvého dňa a len málokedy natrafíte na hráča, ktorý sa tak rýchlo dokáže adaptovať."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH