Hádzanári Slovenska po nedeľňajšom víťazstve v Trnave nad Čiľanmi (40:29) v jubilejnom 400. medzištátnom zápase mužského národného tímu pokračovali v príprave na sústredení v Hlohovci. Pred nimi sú ešte dva medzištátne duely s reprezentantmi Česka v Kutnej Horej - v sobotu 14. 1. o 19.00 h a v nedeľu 15. 1. od 15.30 h. V tamojšej športovej hale Klimeška budú v akcii aj výbery kadetov oboch krajín (v sobotu od 16.30 h a v nedeľu od 17.30 h).

"Absolvovali sme ďalších šesť tréningov a dvakrát sme boli v posilňovni. Mali sme určité problémy, keďže sme museli pristúpiť k zmenám v kádri, ale chalani trénovali dobre. Stále pracujeme na našom systéme. Skúšame aj druhý obranný systém, s ktorým však ešte potrebujeme trochu času," uviedol hlavný kouč SR Fernando Gurich.

Žiaľ, po stretnutí s Čile nie sú pre zdravotné problémy k dispozícii pivot Martin Slaninka (zlomený prst) a s 10 gólmi najlepší strelec zo spomínanej konfrontácie s účastníkom MS Tomáš Dévai (rameno hodovej ruky). V týchto dňoch vypadol pre chorobu ľavý krídelník Daniel Polák. Dodatočne dostali pozvánky do mužskej reprezentácie Marek Korbel, Erik Fenár (z kadetskej reprezentácie) a Juraj Briatka. Ešte pred vystúpením v Trnave sa do tímu SR vrátil na post pivota Marek Páleš namiesto Dominika Kalafuta.

"Myslím si, že Česko patrí medzi top tímy, hoci nehrá teraz na majstrovstvách sveta. Jeho káder tvorí dobrý mix mladých hráčov so skúsenými. Ich tréner Sabaté presadzuje podobný herný štýl, len oni s ním pracujú už dlhšie. My nemáme všetkých hráčov tak fit, ako by sme si predstavovali, ale budeme bojovať. Nemáme špeciálne ciele pred týmito duelmi. Zameriame sa na náš systém, chceme pokračovať v zlepšovaní v ofenzívnej obrany. Samozrejme, už skúšame aj nejaké veci na marcové súboje s Fínmi, ktoré budeme chcieť využiť v meraniach síl v kvalifikácii," priblížil Gurich.

Ten sa bude v bránke spoliehať aj na Mariána Žernoviča, ktorý už proti Čile, hoci po sviatkoch prakticky hneď vhupol do zápasu, predviedol svoje kvality. "Česi majú určite kvalitný tím. Ukázali to aj v nedávnom stretnutí proti Holandsku i v každej jednej kvalifikácii. Sú o niečo na vyššej úrovni ako my. Naším zámerom však bude ukázať, že sa naša hra zlepšuje, má to nejaký zmysel a cieľ. Chceme ísť ako proti Čiľanom do zápasov bez rešpektu, aby žiadna lopta nebola pre nás stratená. Jednoducho ,nechať na palubovke všetko," skonštatoval Marián Žernovič.

Proti kvalitnej českej ofenzíve bude okrem brankárskeho výkonu zásadná aj hra v obrane. Naposledy fungovala v jej strede spolupráca Lukáša Urbana s Martinom Slaninkom. "Žiaľ, Slančo sa zranil. Proti Čile sa mi s ním veľmi dobre bránilo. Bude nám chýbať, ale azda aj bez neho to dáme dokopy. Česi budú náročnejší súper ako Čiľania. Majú dobré spojky, takže si to musíme postrážiť, aby nám nedávali góly z vonku. Potrebujeme vychádzať z obrany, potom by nám to malo ísť ľahšie aj v útoku," tvrdí Lukáš Urban.

Skúsenosti z najvyššej českej súťaže bude môcť počas víkendu využiť Marek Hlinka, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v pražskej Dukle. "Konfrontácia s Čechmi bude o niečom inom ako s Čiľanmi. Tiež majú španielskeho trénera, bude to súboj podobných štýlov, ale oni sú o krok pred nami. Ich výhodou je, že majú hráčov z kvalitných súťaží, my to budeme musieť nahradiť bojovnosťou, rýchlosťou a šikovnosťou," poznamenal Hlinka.

Česi si v decembri dvakrát zmerali sily s Lotyšmi (24:24, 34:24), v januári prehrali s Egypťanmi 30:33 a zdolali Holanďanov 33:30. "Sme radi, že si môžeme zahrať proti ďalšiemu súperovi. Potrebujeme hrať viac zápasov, aby sme sa mohli zlepšovať a posúvať ďalej. Ide nepochybne o dôležitú zložku našej prípravy," citoval web handball.cz španielskeho reprezentačného kouča ČR Xaviera Sabatého, ktorého doplnil jeho zverenec, spojka Tomáš Piroch: "Na súboje so Slovákmi budeme po výhre nad Holandskom rozhodne lepšie naladení. Verím, že diváci uvidia rovnaký výkon, ako sme predviedli naposledy. Zápasy doma sú vždy špeciálne, aj keď ide iba o priateľský súboj."

Nominácia hádzanárov Slovenska na prípravný dvojzápas proti Česku (14. a 15. 1. v Kutnej Hore):

brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC kelag Ferlach/Rak.)
pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)
krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV/Nem.), Erik Fenár (Tatran Prešov), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Juraj Briatka (HK Kúpele Bojnice)
spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Lukáš Urban (Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda (obaja MŠK Považská Bystrica), Marek Korbel (ŠKP Bratislava)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH