Slovenská hádzanárska reprezentácia mužov nestačila na Česko ani v druhom z dvojice medzištátnych priateľských zápasov v Kutnej Hore. Zverenci trénera Fernanda Guricha po sobotňajšej prehre 27:33 (14:17) podľahli šesťgólovým rozdielom aj v nedeľňajšej odvete, keď tentoraz sa z ich pohľadu zrodil výsledok 23:29 (11:16). Najlepším strelcom v tíme SR bol krídelník Erik Fenár so 4 gólmi. Slováci týmto dvojzápasom s Čechmi zakončili prípravné obdobie na prelome rokov, v marci ich čakajú dve stretnutia kvalifikácie ME 2024 proti Fínsku.

Výsledok - nedeľa:

Česko - Slovensko 29:23 (16:11)
Najviac gólov za ČR: Hrstka 6/3, Harabiš 4/2
Zostava a góly SR: Žernovič 1, Konečný - Moravčík 1, Páleš, Mišových 3, Fenár 4/2, Péchy 1, J. Briatka 3, Prokop, T. Smetánka 3/1, J. Mikita, Potisk, Hlinka, Hajko 2, L. Urban 3, Ľ. Ďuriš 1, Sloboda, Korbel 1
pok. hody: 7/6 - 4/3, vylúčení: 4 - 4, rozhodovali: Friedel a Kučerka (obaja ČR), 450 divákov

Po vyrovnanom úvode Česi na konci prvej desaťminútovky odskočili na dva góly (4:2), ale Slováci držali kontakt so súperom vyše štvrťhodiny. Potom domáci zvýšili svoje vedenie na 9:6 i 12:7. Česká agresívna obrana robila slovenskému tímu problémy, aj preto sa jeho hráči najčastejšie presadzovali z krídelných priestorov. Domáci ukazovali svoju silu v spojkovom rade. Práve jeden z jeho členov Kašpárek po uplynutí hracieho času skóroval z 9 m hodu a upravil na polčasových 16:11.

Po zmene strán sa viac začalo dariť slovenským spojkám. V 45. min sa po góle Ďuriša dotiahli na 19:22 a mohli sa dostať aj ku kontaktnému gólu, ale Moravčík zahodil šancu z náskoku do bránkoviska a Briatka zaváhal v protiútoku. Čechov v týchto fázach podržal brankár Hrdlička. Slovákov v ďalšom priebehu pribrzdili straty lôpt, po ktorých súper unikol na 28:21 a už s prehľadom doviedol duel do víťazného konca.

Hlasy:
Fernando Gurich (tréner SR): "Dnes to bol iný zápas. V prvom polčase nám fungoval ofenzívny systém, dostávali sme sa do šancí, len sme ich nepremieňali. V úvode sme mali problémy v obrane. Na konci prvého polčasu a v druhom dejstve sme zlepšili defenzívu a dotiahli sa na tri góly. V útoku sme potom doplatili na horšiu disciplínu."

Marián Žernovič (brankár SR): "Veľká škoda zahodených vyložených šancí. Ukázali sme aj dobré fázy, ale stále máme na čom pracovať. Myslím si, že dnešný výkon je porovnateľný so sobotňajším, keď sa striedali lepšie fázy striedali s horšími. Musíme ísť ďalej, zlepšovať sa a ukázať, že sme na dobrej ceste."

Lukáš Urban (spojka SR): "Myslím si, že sme odohrali celkom dobrý zápas. Opravili sme nejaké chyby zo soboty a aj keď sme prehrali o šesť gólov, tak to bolo o trochu lepšie a máme na čom stavať."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: handball.cz - Hana Vrbková (Česká házená)