V prvom z dvojice medzištátnych stretnutí hádzanárov medzi Českom a Slovenskom sa v sobotu v Kutnej Hore tešili z víťazstva domáci reprezentanti, ktorí si so zverencami Fernanda Guricha poradili 33:27 (17:14). Slováci držali s domácimi krok v prvom polčase, v jeho závere a v úvodnej polovici druhého dejstva sa Česi odpútali a už si víťazstvo postrážili. V drese SR sa strelecky darilo krídelníkom, keď Mišových, Fenár, Péchy a J. Briatka dosiahli dovedna viac ako polovicu gólov svojho tímu (17). Pre problémy s členkom nezasiahol do hry Martin Potisk. V nedeľu od 15.30 h je na programe odveta, hrať sa bude opäť v športovej hale Klimeška v Kutnej Hore.

Výsledok - sobota:

Česko - Slovensko 33:27 (17:14)
Najviac gólov za ČR: Štěrba 5, Klíma 4, Hrstka 4/1, Harabiš 4/3
Zostava a góly SR: Žernovič, Konečný - Moravčík, Páleš 2, Mišových 8/1, Fenár 4/3, Péchy 3/1, J. Briatka 2/2, Prokop 1, T. Smetánka 2, J. Mikita 1, Potisk, Hlinka 2, Hajko, L. Urban 1, Ľ. Ďuriš 1, Sloboda, Korbel 
pok. hody: 6/4 - 8/7, vylúčení: 6 - 6, rozhodovali: Friedel a Kučerka (obaja ČR), 450 divákov

Prvý polčas federálneho derby mal vyrovnaný priebeh. Na oboch stranách sa darilo brankárom Mizerovi, resp. Žernovičovi. Ako prví sa odpútali Česi - 9:6 v 17. min, ale o sedem minút neskôr bol na konci slovenskej štvorgólovej šnúry Hlinka a bolo 11:10 z pohľadu SR. Záver úvodného dejstva vyšiel lepšie domácim, ktorí otočili na 13:11 a pred prestávkou odskočili na 17:14. Tréner Gurich pokračoval v tradícii počas prípravných duelov, aby na ihrisku dostalo príležitosť čo najviac hráčov.

Po zmene strán najskôr Česi zvýšili svoje vedenie na 19:14, Slováci ešte kontrovali dvoma gólmi, ale skóre postupne narastalo v prospech domácich, ktorí využívali chyby súpera. V 43. min vyhrávali 23:16 a pred záverečnou desaťminútovkou 28:20. Osemgólový rozdiel bol najvyšší v zápase. Tri góly Slovákov, s ktorých vynikal streleckou úspešnosťou Mišových, priniesli v 55. min zníženie na 25:30, ale na obrat už nebol priestor.

Hlasy:
Fernando Gurich (tréner SR): "Prvý polčas bol dobrý, v bránke výborne chytal Žernovič a spokojný som mohol byť aj s útokom. Škoda záveru prvého dejstva, keď nám Česi ušli. My sme zahodili pokutový hod a urobili sme nejaké chyby v prihrávkach do rýchlych protiútokov. V druhom polčase nám nefungovala obrana, hlavne tie základy, ktoré trénujeme. Spravili sme až jedenásť technických chýb, čo rozhodlo. Česi vyhrali zaslúžene. V zápase sme predviedli aj pozitívne veci, ale musíme sa poučiť z chýb. Zápas si zanalyzujeme a pokúsime sa čo najlepšie pripraviť na odvetu."

Tomáš Smetánka (spojka SR): "Myslím si, že sme odohrali kvalitný zápas s veľmi dobrým súperom. Česi majú v mužstve aj bundesligových hráčov, či hráčov, ktorí hrávajú zápasy Ligy majstrov. Škoda prvej pätnásťminútovky v druhom polčase, keď sme pohoreli v útoku. Oni nám dali rýchle góly a ušli nám. Potom sme už len držali ten rozdiel. Naši brankári nás podržali, ale nevedeli sme to využiť. V odvete musíme hrať lepšie druhú vlnu a potiahnuť aj rýchle protiútoky."

Dávid Mišových (krídelník SR a najlepší strelec): "Rozhodujúca fáza nastala na začiatku druhého polčasu, keď nám Česi ušli o viac gólov. Myslím si, že v druhom polčase sme mohli podať bojovnejší výkon."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO:  SZH