Trnava bola v minulosti baštou slovenskej mužskej hádzanej. Aj v súčasnosti, keď sa kluboví funkcionári snažia tento šport opäť dostať vyššie, sa teší záujmu fanúšikov. Inak tomu nebolo ani v nedeľu, keď po dlhšom čase zavítal do mesta národný tím hádzanárov Slovenska. Trnavská Mestská športová hala sa zaplnila divákmi, ktorí Slovákom pomohli v medzištátnom dueli zdolať Čiľanov 40:29 (16:17).

"Opäť sme doniesli hádzanársky život do Trnavy. Hrali sme pred plnými tribúnami, bolo to perfektné," nadchýnal sa krídelník Lukáš Péchy. Odchovanec trnavskej hádzanej prispel k vysokej výhre siedmimi gólmi. "Aj sa mi snívalo, že vyhrávame, hoci o jedenásť gólov asi nie. V úvode na nás možno doliehala nervozita a tlak, keďže sme pred toľkými divákmi chceli vyhrať. Napokon sa nám to podarilo výrazným rozdielom. V druhom polčase to z nás opadlo, bolo to výborné. Veríme, že to takto pôjde ďalej a zažijeme ešte takéto zápasy. Musíme dodržiavať systém, dať do toho srdiečko, ´mastiť´ to v obrane a snažiť sa o behavú hádzanú."

Čile je jedným z účastníkov blížiacich sa majstrovstiev sveta, pred ktorými Slováci v druhom vzájomnom zápase (po remíze 29:29 z MS 2011) pripravili Juhoameričanom neradostnú generálku. "Oni sa pripravujú na šampionát, tak si zrejme skúšali nejaké veci, ale my sme podali celkom dobrý výkon predovšetkým v druhom polčase, keď sme zlepšili pohyb a eliminovali ich spoluprácu s pivotom. Po prvom polčase nebol tréner spokojný s naším výkonom, lebo Čiľania nám robili problémy. Z našej strany tam bola nedôslednosť v obrane. K druhému dejstvu sme našťastie pristúpili trochu inak a oplatilo sa," poznamenal kapitán tímu SR Ľubomír Ďuriš.

Najlepším kanonierom duelu bol pravý krídelník Tomáš Dévai, ktorý po zmene strán rozohral svoj desaťgólový strelecký koncert. "Myslím si, že sme odohrali celkovo solídny zápas. Pred každým súperom máme rešpekt, proti Čile sme hrali naplno a videli sme, ako to dopadlo. Určite som si nemyslel, že vyhráme takým rozdielom. Vieme, proti komu sme hrali. Čiľania majú dobrý tím. Pre mňa to bola obrovská skúsenosť. Mám 20 rokov a takéto stretnutia nemám možnosť hrať hocikedy. V druhom polčase sa mi hralo veľmi dobre a môžem byť spokojný," skonštatoval novozámocký ľavák.

Napriek jednoznačnému víťazstvu to do 18. min (6:10) nevyzeralo ružovo. Priepustná obrana a v útoku nepripravené či unáhlené zakončenia, nepremenené šance v kombinácii s dobrým výkonom čilského brankára znamenali štvorgólové manko. "Poznáte môj názor, že momentálne nie sú výsledky pre nás priorita. Musíme byť však aj sebakritickí. Urobili sme veľa chýb pri streľbe i v defenzíve. Po zmene strán sme pridali v obrane, ťahali protiútoky, čo bola dobrá zbraň a zlomili sme duel v náš prospech. Rozdiel bol v tom, že za prvú štvrťhodinu druhého dejstva sme inkasovali len päťkrát," pridal hodnotiace slová tréner Fernando Gurich, ktorý ocenil tímového ducha svojich zverencov.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktória Kopecká