Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce si zahrajú vo finále Európskeho pohára žien 2023/2024. Zverenky trénera Petra Kostku vydolovali na pôde tímu Benfica Lisabon v nedeľňajšej odvete semifinále remízu 30:30 (20:17). Keďže pred týždňom v Chemkostav aréne zvíťazili 30:28, v súčte im to stačilo na prienik do májového rozhodujúceho dvojzápasu o trofej v kontinentálnej pohárovej súťaže číslo tri, v ktorom bude ich súperom španielske družstvo ATTICGO Bm Elche.

Michalovčanky účasťou vo finále o jedno kolo vylepšili svoj lanský historický úspech. Ich zásluhou bude slovenský zástupca bojovať vo finále niektorej z európskych pohárových súťaží žien po 26 rokoch.

Výsledok - Európsky pohár žien 2023/2024 - semifinále - odveta - nedeľa:
Sport Benfica Lisabon (Portug.) - MŠK Iuventa Michalovce (SR) 30:30 (17:20) - prvý zápas 28:30, do finále postúpila Iuventa
Najviac gólov za Benficu: Lutunuová 7, Bolzanová 6, Sequeirová 5
Zostava a góly Iuventy: Mendesová de Almeidová, Jablonská-Bobaľová – Radovičová 1, Dvorščáková, Pejovičová 1, Dorszová, Popovcová 4, Bačenková, Habánková 1, Soskydová, Kohučová, Wollingerová 8, Kowaliková, Kompaniecová 7, Klučková 6/4, Krivokapičová 2
Pok. hody: 3/2 - 5/4, vylúčené: 2 - 7, rozhodovali: R. Geraets a P. Geraets (obaja Hol.), 686 divákov

Skvelý úvod vyniesol Iuvente v 9. min vedenie 7:1. Domáce to však nepoložilo, lebo v 16. min znížili na 9:11 a nebyť De Almeidovej v bránke, mohli sa dostať aj na kontaktný gól. Lisabončanky však vzápätí urobili viacero ľahkých chýb v útoku, čo hostky využili a gólmi z kontier odskočili na 15:10. Kouč portugalského tímu si tak v 20. min zobral už svoj druhý oddychový čas. Po ňom jeho zverenky klesli na 11:17, ale v závere I. polčasu sa im podarilo znížiť rozdiel na tri góly.

Druhú tridsaťminútovku lepšie začali domáce, ktoré v 37. min zásluhou Bolzanovej vyrovnali na 21:21. Veľkou prekážkou pre hostky bola v týchto fázach hry brankárka Ursuová. Benficu v 41. min poslala prvýkrát do vedenia Rodriguesová a následne Santosová upravila na 25:23. Klučková s Kompaniecovou sa následne postarali o naklonenie stavu na michalovskú stranu (27:26). Domáce hráčky odpovedali trojgólovou šnúrou (29:27) a za stavu 30:28 mali aj výhodu presilovej hry, ale Iuventu podržala De Almeidová. Kapitánka Wollingerová strelila postupový gól. Pri vabanku súperiek stihli hostky ešte odvrátiť aj prehru a mohli sa radovať.

Hlas (zdroj: Sport1 TV):
Peter Kostka (tréner Iuventy): "Som nesmierne šťastný, že sme to zvládli, ale mám pocit, že som zostarol na 85 rokov. Bol to veľký boj, bolo to o morálke a aj trochu o šťastí. Mali sme dosť vylúčených hráčok. Vedeli sme, čo bude súper hrať. Potrebovali sme ubrániť individuálne činnosti Borščenkovej, na strede vyhrávať súboje, to sa nám darilo. Potom nám začala robiť problémy hra 7 na 6 a Benficu sme vrátili do hry. V druhom polčase som hľadal optimálnu zostavu v obrane ku Kompaniecovej. V závere sme mali aj šťastie, ale dievčatá ukázali veľký charakter."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk