Pred blížiacim sa kvalifikačným dvojzápasom s Poľskom o postup na MS 2025 potešili viacerí reprezentanti svojimi výkonmi.

V španielskej Lige Asobal naplno zabodovala Nava, ktorá sa presadila na palubovke Puente Genil 32:28. Výrazný podiel mal na tom Jakub Prokop, keď pri deviatich góloch mal stopercentnú streľbu, pripísal si aj dve asistencie. Jeho spoluhráč Tomáš Smetánka premenil dve zo štyroch striel a päťkrát prihral spoluhráčom na gól. Torrelavega s Markom Jurkovičom zdolala Sinfín 26:24.

V Nemecku nestačilo v I. bundeslige Lipsko s asistentom trénera Milošom Puterom na favorizovaný Flensburg-Handewitt (32:35). Stuttgart s pivotom Martinom Slaninkom získal dôležité body v boji o záchranu vďaka výhre nad Hamburgom 35:26.

V II. bundeslige odohral skvelý zápas Dávid Mišových. Krídelník Dessau premenil jedenásť z tucta striel na gól, čím výrazne prispel k triumfu nad Vinnhorstom 42:35. Za svoj výkon si vyslúžil zaradenie do zostavy kola. Dominik Kalafut pomohol Nordhornu-Lingen prerušiť šnúru prehier a zdolať Hüttenberg 31:30, keď dal dva góly z dvoch pokusov a raz bol vylúčený. Minden bez zraneného Tomáša Urbana získal bod v Grosswallstadte (27:27).

V prvom štvrťfinále najvyššej rakúskej súťaže prehral Ferlach s brankárom Michalom Martinom Konečným v Harde (28:38). V skupine o záchranu Hollabrunn remizoval s Vöslau 27:27, hoci po polčase viedol 14:10. Juraj Briatka skóroval päťkrát.

Lovosice bez zraneného Mareka Hniďáka prišli o šancu na finále českej extraligy, keď s Karvinou doma remizovali 27:27, ale následne podľahli v rozstrele 4:5 a sériu prehrali 1:3. Piate miesto obsadilo Brno, hoci v odvete súboja o toto umiestnenie prehralo v Prahe s Duklou 23:28, pričom po polčase viedlo 16:8. V drese Dukly štyrikrát skóroval Marek Hlinka, za hostí sa raz presadil Jakub Tóth. V zostavách figurovali aj Matúš Moravčík (Dukla) a Andrej Furman (Brno). Zubří zdolalo Frýdek-Místek 31:29, ale na obsadenie 7. priečky to nestačilo. Takto bola z toho aspoň víťazná rozlúčka trénera Petra Dávida v súboji so svojím niekdajším zverencom Danielom Valom, ktorý viedol Frýdek-Místek. Mikuláš Kucsera ml. na domácej strane a Marián Hajko za hostí mali na konte zhodne po dva góly a jedno vylúčenie.

Maďarský klub Ferencváros Budapešť si nezahrá vo finále Európskeho pohára. Premožiteľ Tatrana Prešov totiž po domácej remíze podľahol v odvete semifinále na pôde gréckeho Olympiacosu 32:39. Darilo sa však Jakubovi Mikitovi, ktorý bol autorom šiestich gólov a potreboval na ich dosiahnutie rovnaký počet pokusov. Odpykal si aj jedno vylúčenie.

V ligovej súťaži HE-DO B.BRAUN Gyöngyös bez zraneného Martina Potiska len remizoval s tímom NEKA 29:29. Budakalász, za ktorý Michal Tóth predviedol v bránke jeden zákrok pri štyroch strelách, pokoril Dabas 32:25.

Druhú prehru za sebou utrpel v talianskej lige SSV Brixen, ktorý nestačil na Bolzano (33:39), Marek Korbel strelil dva góly, pridal päť asistencií a mal na konte jedno vylúčenie.

Nórsky Kristiansand pod vedením Tomáša Hlavatého zvládol aj druhý štvrťfinálový zápas domácej súťaže, keď na pôde Gjerpenu zvíťazil 33:19. Ešte predtým však neuspel vo štvrťfinále Ligy majstrov žien, keď v šlágri podľahol doma maďarskému Györu (23:30) a obhajoba trofeje sa mu vzdialila.

V maďarskej ligy deklasoval Mosonmagyaróvár súperky z Dunaújvárosu 43:26, keď Barbora Lancz dala tri góly zo šiestich striel, nepremenila jednu sedmičku.

Družstvo NEKA podľahlo v Békéscsabe 25:31, Viktória Györiová strávila na palubovke 44 minút a všetky tri jej strely sa skončili gólom.

V českom národnom play-off víťazne vykročili v semifinále favoriti. Baník Most vyhral v Písku 28:25, Katarína Kostelná dala jeden gól a raz bola vylúčená. Slavia Praha si poradila s Kynžvartom vedeným Petrom Sabadkom (28:26), za ktorý skórovala Annamária Patrnčiaková trikrát (raz vylúčená) a Natália Némethová dvakrát.

Už istý poľský majster MKS Zaglebie Lubin uspel na palubovke Piotrcovie 26:22 aj vďaka šiestim gólom Karin Bujnochovej. Koszalin s brankárkou Alexandrou Ivanytsiovou doma tesne nestačil na Kobierzyce 28:30.

V Rakúsku Tulln aj zásluhou Nicol Nejedlíkovej, ktorá skórovala osemkrát a premenila dva z troch pokutových hodov, zdolal St. Pölten 34:30. Stockerau pod vedením Pavla Franka podľahlo vo Ferlachu 16:24, Diana Michálková si pripísala štyri góly a jedno vylúčenie.

Hádzanárky LC Brühl obhájili prvenstvo vo Švajčiarskom pohári. Vo finále si poradili s Zugom 37:30 a dvanástykrát získali domácu pohárovú trofej. Petra Škoricová sa nezapísala do štatistík, Katarína Šimová mala na konte jednu strelu a jedno vylúčenie.

Lokomotiva Záhreb aj s prispením Nikolety Trúnkovej, ktorá dala štyri góly z piatich striel, zdolala v chorvátskej lige Zrinski 30:22.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: https://balonmanonava.com/