V semifinále Európskeho pohára mužov sa Ferencváros Budapešť, premožiteľ Tatrana Prešov zo štvrťfinále, rozišiel v prvom zápase s gréckym Olympiacosom zmierlivo 28:28. Jakub Mikita mal v drese maďarského tímu stopercentnú streľbu, keď skóroval štyrikrát.

V španielskej Lige Asobal utrpeli kluby slovenských reprezentantov prehry. Torrelavega s Markom Jurkovičom (3 góly zo šiestich striel, 1 asistencia) nestačila na domáci tím Granollers (26:29) a Nava podľahla na svojej palubovke družstvu La Rioja (26:27), pričom Jakub Prokop i Tomáš Smetánka mali na konte po dva góly z troch striel, Prokop aj dve asistencie.

V českej extralige majstrovská Plzeň zdolala Kopřivnice (bez Otta Kancela v zostave) aj v treťom semifinálovom súboji (27:26) a postúpila do finále. Lovosiciam citeľne chýbal zranený kanonier Marek Hniďák, jeho spoluhráči podľahli v Karvinej 21:35 a v sérii prehrávajú 1:2. V prvom súboji o 5. miesto si SKKP Handball Brno poradil s HC Dukla Praha 33:26. Za domácich dal Jakub Tóth päť gólov (dvakrát vylúčený), Vladimír Ratkovský pridal jeden a nastúpil aj brankár Andrej Furman. Za hostí skóroval Marek Hlinka dvakrát, Matúš Moravčík mal na konte jedno vylúčenie. V prvom dueli o 7. miesto sa v konfrontácii tímov slovenských trénerov radoval Daniel Valo, ktorého Frýdek-Místek pokoril Zubří vedené Petrom Dávidom 35:30. Marián Hajko dal za víťazov tri góly, prehru hostí zmiernil jedným presným zásahom Mikuláš Kucsera ml. V play-out vyhrali Malomeřice nad Hranicami 35:24, k čomu štyrmi gólmi pomohol Adrian Gábriš.

V najvyššej nemeckej súťaži naplno zabodovalo Lipsko s asistentom trénera Milošom Puterom, keď vyhralo v Erlangene 29:26. Stuttgart ťahal za kratší koniec v Eisenachu (28:33), Martin Slaninka skóroval raz.

V II. bundeslige získal cenné body v boji o záchranu Minden bez zraneného Tomáša Urbana proti Hagenu 32:31. Hráči Dessau predĺžili svoju sériu bez prehry remízou na palubovke N-Lübbecke 26:26, na ktorej mal Dávid Mišových trojgólový podiel. Nordhorn-Lingen nestačil na Postupim (Potsdam), ktoré doma vyhralo 35:28. Za zdolaných premenil Dominik Kalafut na gól jednu z troch striel.

V maďarskej lige získal HE-DO B.BRAUN Gyöngyös bez zraneného Martina Potiska cenné body na pôde Balatonfüredi KSE 26:24. Budakalász prišiel sekundu pred koncom duelu v Egeri o víťazstvo (25:25), Michal Tóth ml. predviedol štyri zákroky pri desiatich strelách.

Vo Švajčiarsku sa tretie semifinále skončilo pre zverencov trénera Petra Kukučku. Hráči HC Kriens-Luzern si poradili s GC Amicitia Zürich 32:27 a ujali sa vedenia v sérii 2:1.

V talianskej lige SSV Brixen zaváhal v súboji o 1. priečku na pôde Fasana 30:31, hoci po polčase viedol 17:14. Marek Korbel strelil dva góly a pridal tri asistencie.

V nižšej poľskej súťaži Gwardia Koszalin so šesťgólovým Ľubomirom Ivanicjom deklasovala Spartu Oborniki 39:16.

Hádzanárky Lokomotivy Záhreb otočili v chorvátskej lige v druhom polčase vývoj zápasu na pôde tímu Dugo Selo (32:27), Nikoleta Trúnková premenila na gól všetky tri strely a raz bola vylúčená.

Súboj o tretiu pozíciu v tabuľke maďarskej ligy prehral Mosonmagyaróvár na palubovke Debrecína 27:33, Barbora Lancz dala dva góly zo šiestich striel. V súboji klubov Sloveniek prehralo družstvo NEKA s Budaörsom (23:27), Viktória Györiová sa nezapísala medzi strelkyne domácich, Anette Emma Hudáková dosiahla za hostky štyri góly zo šiestich pokusov. Viktória Oguntoyová chytila šesť z 24 striel hráčok Békéscsaby a prispela k výhre Dunaújvárosu 32:26.

Hádzanárky Zaglebia Lubin zvíťazili v Lubline nad svojím najväčším rivalom 27:23 a v predstihu si zaistili štvrtýkrát za sebou a celkovo po piaty raz majstrovský titul v Poľsku. Tešili sa z neho aj Karin Bujnochová (1 gól) a Simona Szarková. Alexandra Ivanytsia, ktorá mala v bránke tri zákroky z desiatich pokusov, sa s Koszalinom radovala z výhry nad Piotrcoviou 29:25. V skupine o záchranu si JKS Jaroslaw poradil s Elblagom 32:17, Annamária Musáková predviedla štyri zákroky pri deviatich strelách.

Hádzanárky OGC Nice nestačili doma na lídra najvyššej francúzskej súťaže Brest Bretagne 26:34, Adriána Holejová dala tri góly.

K výhre 32:28 na pôde Buxtehuder SV v zápas I. bundesligy prispela aj Lýdia Jakubisová, ktorá sa v drese Thüringer HC predviedla troma gólmi.

V najvyššej nórskej súťaži potvrdili hádzanárky Kristiansandu s trénerom Tomáša Hlavatého pozíciu favoritiek, keď svojho súpera Follo zdolali vonku 36:27.

Vo švajčiarskej lige líder LC Brühl Handball podľahol v Zugu 29:31, Petra Škoricová neuspela so svojou jednou a Katarína Šimová so štyrmi strelami, navyše bola dvakrát vylúčená.

Finále Rakúskeho pohára dopadlo jasne pre Hypo Niederösterreich, ktoré zdolalo Stockerau 37:22. Za zdolané vedené Pavlom Frankom skórovala Diana Michálková trikrát a raz bola vylúčená.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: MKS Zaglebie Lubin