Dlhá žrebovacia procedúra vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) určila v utorok súperov štyrom slovenským klubom.

V Európskej lige, po Lige majstrov druhej najvýznamnejšej kontinentálnej pohárovej súťaži, sa prvýkrát predstaví HC DAC Dunajská Streda. Úradujúci ženský majster SR musí začať v kvalifikačných kolách. V 2. kole jej vyžrebovali niekdajší slávny rumunský klub SCM Ramnicu Valcea, finalistu LM spred 14 rokov. Ak by sa zverenkám trénera Viktora Debreho podarilo prekvapiť, v 3. kole by o skupinovú fázu EL bojovali s maďarským Debrecínom. "Valceu sme nechceli, ale nič s tým nenarobíme. O postup do ďalšieho kola zabojujeme, šanca je vždy," skonštatoval prezident HC DAC Zoltán Horváth.

V Európskom pohári žien začne Iuventa Michalovce svoju púť, v ktorej sa pokúsi nadviazať na semifinále a finále z uplynulých dvoch edícií, v 2. kole proti HSC Kreuzlingen. Za švajčiarsky klub, štvrtý tím uplynulej ligovej sezóny, v nedávnej minulosti hrali Slovenky Petra Škoricová a Mária Olšovská. "So žrebom môžem vyjadriť spokojnosť. Teší ma, že nemusíme cestovať ďaleko. Vyhli sme sa súperom z Turecka, Azerbajdžanu i Španielska. So švajčiarskou hádzanou máme skúsenosti. Verím, že sa nám podarí hrať dvakrát doma. Naším cieľom je postup cez Kreuzlingen do 3. kola," poznamenal tréner Iuventy Peter Kostka.

HK Slovan Duslo Šaľa čaká konfrontácia s portugalským družstvom Academia Andebol Sao Pedro do Sul. "Výsledok žrebu nás nepotešil, z možných súperov sme dostali jedného z najsilnejších, za ktorým sa navyše komplikovane cestuje," povedal manažér HK Slovan Duslo Rudolf Petrikovič.

Obaja slovenskí zástupcovia budú pracovať s alternatívou odohrania dvojzápasu v domácom prostredí. Termíny stretnutí sú takisto ako v 2. kvalifikačnom kole EL 5./6. (prvé zápasy) a 12./13. 10. 2024 (odvety).

Starý známy súper čaká na hádzanárov MŠK Považská Bystrica, ktorým v 2. kole vyžrebovali český HC ROBE Zubří. Považania začnú doma 19./20. októbra, odveta bude o týždeň neskôr (26./27. 10.). "Českým tímom sme sa chceli vyhnúť, lebo sa s nimi stretávame pravidelne. Našim fanúšikom, ale aj hráčom sme z tohto pohľadu chceli dopriať atraktívnejšiu konfrontáciu. Navyše, začíname doma, čo tiež nie je výhoda. Na druhej strane sú ňou minimálne náklady na cestovanie. Myslím si, že šance sú vyrovnané," povedal prezident MŠK Považská Bystrica Ľuboš Cifra.

Tatran Prešov sa svojich protivníkov v jednej zo skupín v skupinovej fáze Európskej ligy mužov dozvie v piatok 19. júla.

Európska liga žien 2024/2025 - 2. kvalifikačné kolo (prvé zápasy 5./6. 10. - odvety 12./13. 10. 2024):
SCM Ramnicu Valcea (Rum.) - HC DAC Dunajská Streda (SR) 
3. kvalifikačný kolo (prvé zápasy 9./10. 11. - odvety 16./17. 11. 2024):
postupujúci z dvojice SCM Ramnicu Valcea (Rum.) / HC DAC Dunajská Streda (SR) - DVSC Schaeffler Debrecín (Maď.)

Európsky pohár žien 2024/2025 - 2. kolo (prvé zápasy 5./6. 10. - odvety 12./13. 10. 2024):
Academia Andebol Sao Pedro do Sul (Portug.) - HK Slovan Duslo Šaľa (SR)
HSC Kreuzlingen (Švaj.) - MŠK Iuventa Michalovce (SR)

Európsky pohár mužov 2024/2025 - 2. kolo (prvé zápasy 19./20. 10. - odvety 26./27. 10. 2024):
MŠK Považská Bystrica (SR) - HC ROBE Zubří (ČR)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF