Najbližší víkend budú v akcii všetky tri slovenské kluby účinkujúce v MOL lige. Čaká ich vstup do nového ročníka európskych pohárových súťaží, ktorý zhodne absolvujú na palubovkách súperov. HC DAC Dunajská Streda, MŠK Iuventa Michalovce i HK Slovan Duslo Šaľa sa pred povinnosťami na medzinárodnej scéne naladili víťazne. Všetky tri jasne vyhrali duely 4. kola spoločnej slovensko-českej súťaže u svojich protivníkov.

Hádzanárky Dunajskej Stredy sa vracajú na európske fórum po minulosezónnej pauze. Prvýkrát okúsia Európsku ligu, v ktorej začnú v 2. kvalifikačnom kole. Ich súperom bude rumunský tím SCM Ramnicu Valcea. V sobotu 5. októbra nastúpia na jeho palubovke od 16.00 h, odveta na dunajskostredskej pôde bude 13. 10. od 19.00 h. Lepší z tejto dvojice sa v 3. kole stretne s maďarským DVSC Schaeffler Debrecín. "Ideme sa pokúsiť odohrať dobrý zápas a dosiahnuť výsledok, ktorý nám udrží šancu na postup pred odvetou," uviedla asistentka trénera úradujúceho šampióna Silvia Priklerová, ktorá vyzdvihla kvalitu kádra súpera. Za všetky mená stačí spomenúť švédsku pravú krídelníčku Nathalie Hagmanovú, najlepšiu strelkyňu olympijského turnaja v Paríži.

Ďalšie dva kluby budú takisto ako pred rokom účinkovať v Európskom pohári. Michalovská Iuventa sa v tretej súťaži v hierarchii EHF prebojovala najskôr do semifinále a vlani do finále. "Máme inak zadefinované priority, predovšetkým sa chceme koncentrovať na domácu ligovú súťaž a popritom zapracovať mladé dievčatá do kádra, keďže po tejto sezóne viaceré staršie končia kariéru alebo v klube. To je hlavný cieľ, všetko ostatné v Európskom pohári je bonus. Určite v ňom chceme hrať na jar. Osvedčilo sa nám ísť kolo za kolom. Nemôžeme si myslieť, že automaticky budeme v semifinále. Každú úspech si musíme vážiť a nebrať ho ako samozrejmosť," uviedol na úvod tréner slovenského vicemajstra Peter Kostka a na adresu švajčiarskeho súpera HSC Kreuzlingen, proti ktorému v rámci 2. kola EP nastúpia v sobotu 5. 10. od 15.30 h na jeho palubovke (odveta 12. 10.), dodal: "Kreuzlingen sa posilnil a do domáceho duelu dajú hráčky určite všetko. Počítame s tým, že to bude náročnejšie ako vlani proti Boracu Banja Luka a Istogu. Hráme však dobre a sme v pozícii jasného favorita." Z kádra mu bude chýbať iba chorá pivotka Dajana Miljaničová.

Hádzanárky Šale absolvujú ďalekú cestu do Portugalska, kde ich počas víkendu čaká na základe dohody klubov dvojzápas 2. kola EP proti Academia Andebol Sao Pedro do Sul. Hrá sa v sobotu 5. i v nedeľu 6. októbra od 17.00 h. Šalianky naďalej trápia zdravotné problémy v kádri, najnovšie vypadla pre chorobu spojka Natália Némethová. Tréner Peter Pčola dal už v stredu vo víťaznom ligovom stretnutí v Plzni šancu viacerým dorastenkám. "Máme náročný program spojený s cestovaním. Výhra je však pre nás psychická vzpruha. Budeme čeliť tímu, ktorý hrá rýchlo. Bude to náročné a hoci hráme dvakrát vonku, pokúsime sa zabojovať o postup," poznamenal Pčola.

Európska liga žien 2024/2025 - 2. kvalifikačné kolo - prvý zápas (odveta 13. 10. 2024 o 19.00 h v D. Strede):
sobota 5. 10. o 16.00 h: SCM Ramnicu Valcea (Rum.) - HC DAC Dunajská Streda (SR), rozhodujú: Ismail Metalari a Nenad Nikolovski zo Severného Macedónska. Naživo na Sport 1 TV

Európsky pohár žien 2024/2025 - 2. kolo - prvé zápasy (odvety 6. 10. o 17.00 h opäť v Sao Pedro do Sul/12. 10. o 17.30 v Michalovciach):
sobota 5. 10.
17.00 h Academia Andebol Sao Pedro do Sul (Portug.) - HK Slovan Duslo Šaľa (SR), rozhodujú Jonathan Hummelgard a Emrik Svensson zo Švédska.
15.30 h HSC Kreuzlingen (Švaj.) - MŠK Iuventa Michalovce (SR), rozhodujú: Aleksandrs Radčenko a Ralfs Persis z Lotyšska.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF