Do európskych pohárových súťaží sa zapojí už aj posledný slovenský zástupca. Tím MŠK Považská Bystrica vstúpi do bojov v Európskom pohári mužov najbližší víkend - v sobotu 19. októbra bude vo svojej hale hostiť HC Robe Zubří (rozhodujú: Nóri Fremstad a Jörstad).

Pre Považanov to nie je neznámy súper, keďže často sa s ním stretávajú v príprave, ale pred tri a pol rokom si zmerali sily aj v EP. Vtedy v osemfinále uspel český klub, keď po výhre doma 29:22 prehral na Považí len 23:28. "Boli to iné okolnosti. Hralo sa v období pandémie koronavírusu. Mali sme v odvete výhodu domácej pôdy, ale museli sme hrať pred prázdnym hľadiskom. Kým Zubří bolo rozohrané, my sme mali za sebou len jeden zápas. Veľmi nás to mrzelo, ale niektoré okolnosti neovplyvníme. Teraz by sme sa chceli revanšovať," zaspomínal si považskobystrický kouč Václav Straka.

Napriek častej vzájomnej konfrontácii sa tímy počas letnej prípravy nestretli. "Káder Zubří vrátane tréner sa zmenil. Je to kvalitné mužstvo. Tvorí ho mix skúsených hráčov a reprezentantov, ktorí sa vrátili zo zahraničných angažmánov, a mladých odchovancov. Snažia sa o rýchlu hádzanú, rýchle prechody, dobrí sú v činnostiach jeden na jedného. Dá sa povedať, že to bude súboj podobných štýlov," poznamenal tréner slovenského vicemajstra k najbližšiemu súperovi.

Považskobystričania v stredajšej predohrávke NHE vydolovali bod na palubovke Bojníc (33:33), čo bola ich prvá strata v priebehu sezóny. "Čakali sme náročný boj. Bojnice sa posilnili, majú vo svojom strede reprezentantov a nebezpečných hráčov na každom poste. Určite nás to stálo veľa síl."

Zubří nemalo v strede týždňa ligové povinnosti. Kým tím MŠK je lídrom najvyššej slovenskej súťaže, HC Robe v tabuľke českej extraligy figuruje zatiaľ až na 10. mieste (bilancia 1 - 1 - 4). "Je to veľmi zavádzajúce. Prehrali síce doma s Novým Veselí, ale ďalšie duely aj s tímami z popredia boli veľmi tesné a mohli dopadnúť aj opačne. Aktuálne umiestnenie skresľuje silu Zubří, ktoré ešte určite pôjde v tabuľke vyššie," skonštatoval Straka a k vzájomnému súboju ešte dodal: "Oni sú v plnej sile, my máme nejaké zranenia, čo nie je optimálne. To platí aj o tom, že odvetu hráme u nich, ale do 2. kola ideme s cieľom postúpiť."

Európsky pohár mužov 2024/2025 - 2. kolo - prvý zápas (odveta 26. 10. 2024 o 18.00 h):
sobota 19. 10.: 18.00 h MŠK Považská Bystrica (SR) - HC ROBE Zubří (ČR), rozhodujú: Mads Dahlby Fremstad a Jörgen Jörstad z Nórska

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: mskpb.sk/Barbora Talačová