V európskych pohárových súťažiach zostal v hre zo slovenských klubov už len MŠK Iuventa Michalovce. Úradujúci slovenský šampión sa v Európskom pohári žien 2022/2023 prebojoval medzi najlepšie kvarteto a v sobotu 18. marca od 14.00 h SEČ odohrá prvé stretnutie semifinále na palubovke tureckého tímu Antalya Konyaalti BSK (rozhodujú Emil a Ernest Aghakišiovci). Odveta sa bude hrať o týždeň v nedeľu 26. 3. od 16.00 h v michalovskej Chemkostav aréne.

"Vo štvrťfinále sa Izmir v tureckom derby snažil s Antalyou o naháňačku a doplatil na to. My sa musíme pokúsiť súperovi vnútiť náš štýl a taktiku, ako sa nám to podarilo proti Kobierzyciam. Hrať aj na protiútoky, ale zároveň hru spomaľovať a vyviesť súperky z tempa. Antalya je výborný tím a jasný favorit stretnutia. Na každý post má dva - tri hráčky. Aj my disponujeme kvalitnými hráčkami, ale nemáme toľko možností, keď to niekomu nevyjde, prípadne zasiahnu do toho zdravotné problémy. Z kádra tureckého družstva pravidelne hrá štrnásť hráčok, vďaka čomu udržia tempo hry. My to musíme medzi dievčatá rozumnejšie dávkovať," tvrdí kouč Iuventy Peter Kostka, ktorý upozornil, že Konyaalti strieľa väčšinou vyše tridsať gólov na zápas, preto si budú musieť dať pozor na jeho strelkyne, ktorým pripravuje pozície režisérka hry Sahinová.

Michalovské hádzanárky nemali počas týždňa ligové povinnosti, a tak sa mohli pripravovať na pohárové vystúpenie. Ešte pred ním potrebujú zvládnuť presun, ktorý potrvá od štvrtkovej polnoci do piatkového podvečera. Žiaľ, do Turecka neodcestujú v kompletnom zložení, keďže zo zdravotných dôvodov budú chýbať Aleksandra Kolovská a Jana Borysevyčová. Kostka sa rozhodol narýchlo doplniť káder o druhú pivotku - Islanďanku Jónínu Hansdóttirovú. Podľa jeho slov by mohlo byť pre jeho družstvo výhodou, že sa bude hrať v menšej univerzitnej hale, kde počas predchádzajúcich duelov nevládla búrlivá atmosféra.

Iuventa Michalovce postupom do semifinále vyrovnala úspech ŠKP Bratislava zo sezóny 2007/2008, úradujúci ženský majster SR však môže byť v tretej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaži v hierarchii EHF prvým slovenským finalistom. 

Európsky pohár žien 2022/2023 – semifinále - prvý zápas (odveta 26. 3. o 16.00 h):
sobota 18. 3. o 14.00 h: Antalya Konyaalti BSK (Tur.) - MŠK Iuventa Michalovce (SR), rozhodujú Emil Aghakiši a Ernest Aghakiši z Azerbajdžanu

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk