Po Niké handball extralige mužov odštartovala počas víkendu aj MOL liga žien. V spoločnej česko-slovenskej súťaži hádzanárok naďalej účinkujú traja zástupcovia zo Slovenska popri deviatich českých. Z prvých bodov sa na slovenskej strane tešili hráčky Iuventy Michalovce, ktoré uspeli v Šali 36:19. V šlágri prvého kola interligy medzi slovenským majstrov a českých vicemajstrom zase zostali body v Dunajskej Strede. Hádzanárky DAC si vo vyrovnanom stretnutí s dramatickou koncovkou pripísali víťazstvo nad Kynžvartom 31:30. Zariadila ho 7 sekúnd pred koncom Monika Pénzes. Najlepšou strelkyňou DAC bola jedna z nových hráčok - Španielka Emma Boada Coronado, ktorá zaznamenala 6 gólov. Po zápase sme sa rozprávali s novou kapitánkou DAC Kristínou Pastorkovou.

Dá sa prvý zápas sezóny prirovnať k divadelnej premiére? Tešíte sa naň, ale neviete, čo môžete očakávať?

Áno, bol to typický prvý zápas sezóny. Spravili sme strašne veľa chýb. Zápas mal vysoké tempo, no na oboch stranách boli chyby. Možno tam bol aj stres. Za naše družstvo môžem povedať, že sme sa tešili, niektoré dievčatá možno až príliš, ale som rada, že sme to na konci zvládli a dotiahli do víťazného konca.

Ste na družstvo hrdá?

Áno, som veľmi pyšná, že sme doma na úvod sezóny uspeli. Dúfam, že teraz z nás opadne aj ten stres, ktorý k úvodu sezóny patrí a budeme úspešne pokračovať ďalej. 

Kynžvart pod vedením slovenského trénera Petra Sabadku je jediným družstvom, ktoré v Dunajskej Strede dokázalo v základnej časti minulej sezóny uspieť a napokon sa stalo českým vicemajstrom. Vrátili ste k tej prehre, alebo je to už dávno zabudnuté?

Priznám sa, že ja som toto v hlave nemala. Odohrali sme s nimi v rámci prípravy na túto sezónu dva zápasy, takže sme dobre vedeli, že nás nečaká nič ľahké. To sa presne potvrdilo. Hrajú veľmi rýchlu hádzanú, na čo sa niekedy ťažko reaguje, keď sa nestihneme vrátiť po strate lopty. Sami ste to mohli vidieť, ale našťastie sme to ustáli.

Ako nová kapitánka ste sa postarali z vašej pozície pivotky o otvárací gól zápasu, aký to bol pocit?

Ani som to nevnímala, naozaj. Hra je veľmi rýchla, Kynžvart hrá obzvlášť rýchlu hádzanú, takže hneď som sa musela čo najskôr vrátiť do obrany.

Súper si v prvom polčase vytvoril trojgólový náskok. Do šatní sa išlo za stavu 13:14 pre Kynžvart. Bolo veľmi dusno cez prestávku?

Povedali sme si, že nemôžeme strácať toľko lôpt a robiť jednoduché chyby, pretože Kynžvart to veľmi ľahko trestal. Potrebovali sme tiež zapnúť v obrane, keďže stále tam sú chyby. Kondične sme na tom dobre. Nedá sa ťahať celých 60 minút vo vysokom tempe, preto máme aj hráčky na prestriedanie. Alternatívy máme a myslím, že sme to celkom slušne zvládli.

DAC má až 8 nových hráčok. Ako by ste charakterizovali vaše družstvo?

Máme za sebou kvalitnú letnú prípravu, myslím si, že bola dostatočná, no ešte potrebujeme čas, aby si to celé sadlo a aby sme hrali tak, ako si všetky predstavujeme.

Zmeny nastali aj v bráne, prišli dve nové brankárky Simona Tomovčíková z Michaloviec a Bieloruska Polina Kucharčiková. Stálica Noémi Magera zostala a proti Kynžvartu opäť potvrdila pozíciu jednotky. Aký je to pocit, hrať s takou stabilnou istotou medzi troma žrďami?

Noémi je naša veľká opora, opäť ukázala, aká je skvelá brankárka. Pevne verím, že jej to vydrží celú sezónu ako v predchádzajúcich rokoch, keď sme sa ňu mohli spoľahnúť.

Určite pomohla aj tradične skvelá atmosféra v domácej hale.

Áno, myslím si, že aj fanúšikovia sa už tešili na zápasy, keďže prestávka od mája bola dosť dlhá. Sme si vedomé toho, že každý od nás očakáva to, čím sa tá predchádzajúca sezóna skončila. Urobíme všetko preto, aby sme dôveru našich fanúšikov nesklamali.

Potešilo víťazstvo o to viac, že v deň zápasu 7.septembra mala narodeniny jedna z vašich spoluhráčok Brazílčanka Valéria Policarpo Santos?

Jednoznačne. Ona si pred zápasom sľubovala, že dá aspoň 10 gólov a to sa asi nie celkom podarilo (3 góly, pozn. redakcie), ale hádzaná je kolektívny šport a víťazstvo v deň narodením je určite pekným darčekom. Za nás všetky jej želám, nech je šťastná a najmä zdravá, obchádzajú ju zranenia a nech sa jej počas celej sezóny darí.

 

Autor: slovakhandball.sk

Foto: HC DAC Dunajská Streda