Nedávno pôsobil v najvyššej gréckej súťaži mužov Juraj Briatka, ktorý si obliekal dres AEK Atény v sezóne 2021/2022. Teraz v nej bude mať slovenská hádzaná opäť svojho zástupcu zásluhou Mareka Korbela. Ten v uplynulom ročníku pôsobil v talianskom SSV Brixen Handball.

"Po sezóne bolo v Brixene veľa nejasností o spôsobe pokračovania klubu. Zmenil sa prezident a dlho sa nevedelo, ktorí hráči zostanú a ani to kto bude tréner. Tak som usúdil, že rok v Taliansku mi stačil a rozhodol som sa posunúť ďalej," povedal pre slovakhandball.sk Korbel, ktorý sa stal hráčom solúnskeho tímu AC PAOK. 

"Táto ponuka ma zaujala najviac zo všetkých aj z dôvodu, že všetci hráči sme tu profesionáli. To znamená, že nie je problém trénovať v plnom počte aj ráno i večer. Máme sedem tréningov za týždeň, čo ja mám rád. Podmienky sú tu celkovo veľmi dobré. Budeme hrať aj Európsky pohár. Celkovo ma lákalo aj mesto Solún. Nebudem klamať, chcel som si vyskúšať aj život pri mori. Užívam si, že vďaka hádzanej môžem skúšať žiť v rôznych krajinách. Dalo mi to úplne iný pohľad na svet, sú to skvelé skúsenosti. Chcem toho vyskúšať čo najviac, kým sa to dá. Momentálne si neviem predstaviť, že by som niekde zostal napríklad tri roky. Starnem však, takže možno o chvíľu zmením názor," vysvetlil dôvody zmenu klubu člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie. "Zatiaľ sme sa dohodli na jednu sezónu. Uvidíme, čo bude ďalej, ale už teraz sa pýtali, či by som nechcel predĺžiť spoluprácu."

Korbel sa ešte vyjadril aj k ročnému pôsobeniu v Brixene. "Pokiaľ ide o život, boli sme veľmi spokojní. Bolo tam krásne. Všade okolo nás Dolomity a Alpy, krásna príroda, skvelý život. Po hádzanárskej stránke to však nebola úspešná sezóna. Vyhrali sme síce Taliansky pohár, no cieľ vyhrať ligu sa nepodarilo splniť. Vo finále sme prehrali s Fasanom 1:2 na zápasy. Takú sezónu som však ešte nezažil. V polovici sezóny nám celkom prekvapujúco odvolali trénera. Na jednej strane tomu rozumiem, ešte som nemal trénera, čo počas sezóny dostal v dvoch zápasoch červenú kartu za agresívne správanie. Rozkopával lavičky, hádzal smetné koše, bolo to dosť vyhrotené. Prišiel nový kouč, ktorý nemal takmer žiadne trénerské skúsenosti, ale pred 30 rokmi vyhral ako hráč titul s Brixenom. Odvtedy klesla disciplína na tréningoch aj v zápasoch. Nehrali sme dobre, čo sa ku koncu sezóny prejavilo aj na výsledkoch a stálo nás to titul," priznal hráč, ktorý bol v kádri slovenskej mužskej reprezentácie aj na majstrovstvách Európy 2022 v domácom prostredí.

Dvadsaťdeväťročná ľavoruká pravá spojka (192 cm, 98 kg) pred Brixenom pôsobila v materskom ŠKP Bratislava, kam sa vrátila po pôsobení v zahraničí - v českých kluboch HC Robe Zubří, TJ Sokol Nové Veselí, Talent Plzeň a rumunskom CSM Fagaras.

Počas uplynulého víkendu absolvoval Korbel ligovú premiéru v Grécku, ale veľa radosti tímu PAOK v súboji s Olympiacosom SFP nepriniesla. "Veľa som nehral. Šancu dostali hráči, ktorí tu boli minulý rok, lebo sú viac zohratí. Nemal som teda veľa príležitostí a neskóroval som. Mal som na konte dve asistencie a jednu vybojovanú sedmičku. Polčas sme sa ešte dobre držali, bolo to len 13:15, no potom sa to rozpadlo a konečný výsledok bol 24:36."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: archív M. K.