Devätnásť hráčok z 21-členného kádra hádzanárok HC DAC Dunajská Streda začalo v úvode tohto týždňa letnú prípravu na novú sezónu. Ešte pred úvodným tréningom sa družstvo úradujúceho slovenského šampióna zišlo na Kukkonia Kukkonia farme v Orechovej Potôni. Bolo to aj spoznávacie stretnutie, keďže do tímu trénera Viktora Debreho pribudlo až osem nových hráčok. Z nich zatiaľ nie je na Žitnom ostrove bieloruská brankárka Polina Kucharčiková, ktorá sa pripojí neskôr. K družstvu sa v priebehu ročníka môže pripojiť aj kanonierka Beatrix Élőová, ktorá vynechala uplynulú sezónu pre materské povinnosti.

Osmička nových - Simona Tomovčíková, Polina Kucharčiková, Anastastija Krivokapičová, Linea Čočajová, Lorena Zarcová Úbedová, Paulina Stapurewiczová, Korinna Alexandra Molnárová, Emma Boadová Coronadová nahradí napokon až osmičku odchádzajúcich - Barbara Gajdócziová, Kármen Kiara Bakosová, Lígia Costa Maia da Silvová, Orsolya Demeterová, Kata Juhosová, Réka Bíziková, Bernadett Hornyáková, Cintia Bugárová, ktorá prispela k druhému majstrovskému titulu DAC. Šampióna tak čaká prestavba tímu.

"Vzhľadom na počet nových hráčok musíme postaviť prakticky nové družstvo. Aj pre mňa je to výzva, doteraz som sa nestretol s takou početnou obmenou kádra. Tím sme posilnili, ale aj medzi odchádzajúcimi boli hráčky, ktoré by sme radi udržali. Najskôr musíme nové akvizície zapracovať. Pred nami je osemtýždňová príprava. Veríme, že robota prinesie svoje ovocie a budeme mať dôvod na radosť aj viackrát. Urobíme všetko pre úspech," vyhlásil na tlačovej konferencii tréner Viktor Debre.

Medzi odchádzajúcimi hráčkami bola aj skúsená krídelníčka a kapitánka Kata Juhosová. Pozíciu líderky družstva po nej preberie pivotka Kristína Pastorková. "Som rada, že som dostala dôveru. Zloženie tímu vyzerá priaznivo a ešte to potrebujeme dať dokopy v šatni, v ktorej je viacero národností (10). Mám pocit, že by to mohlo fungovať. Ešte sa len spoznávame, ale som spokojná, ako dievčatá pracujú," poznamenala Pastorková.

K ambíciám úradujúceho slovenského šampióna sa vyjadril prezident klubu Zoltán Horváth: "Máme štyri ciele, ktoré by sme radi dosiahli. Našou túžbou je obhájiť majstrovský titul. Budeme sa snažiť získať pohár pre víťaza dlhodobej časti MOL ligy. Veríme, že nám tento rok neujde Slovenský pohár, ktorý nám v zbierke stále chýba. Novinkou je Final 4 MOL ligy, kde nechceme chýbať a tiež sa pokúsime uspieť. Najspokojnejší by som bol, keby celý rok ubehol v zdraví a bez zranení. Želám si, aby sa celé družstvo a nové hráčky cítili u nás dobre, teda ako doma."

V Dunajskej Strede plánujú mať novú multifunkčnú arénu. Už disponujú právoplatným stavebným povolením, ešte zostáva vyjasniť určité otázky okolo financovania. Klubu to pomôže aj pri účasti v pohárovej Európe. V nadchádzajúcej sezóne sa hádzanárky DAC predstavia v Európskej lige. Zatiaľ nie je jasné, kde odohrajú domáce zápasy. "Do dnešného dňa sme nedostali od EHF odpoveď na našu žiadosť o výnimku, aby sme mohli hrať domáce zápasy kvalifikačných kôl doma. Ako alternatívna možnosť prichádza do úvahy hala v Šali," vysvetlil Horváth.

Káder HC DAC Dunajská Streda v príprave na sezónu 2024/2025:
Noémi Magerová, Polina Kucharčiková, Simona Tomovčíková - Kristína Pastorková, Barbara Sáriová, Anastasija Krivokapičová, Noémi Kovácsová, Linea Čočajová, Monika Pénzes, Dóra Csernyánszky, Beatrix Élőová, Lorena Zarcová Úbedová, Paulina Stapurewiczová, Erika Rajnohová, Réka Mészáros, Valéria Policarpová Santosová, Emma Boadová Coronadová, Eliška Desortová, Jovana Iličová, Korinna Alexandra Molnárová, Laura Kitti Beke.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: FB HC DAC Dunajská Streda