Úradujúci mužský šampión začal uplynulú stredu prípravu na novú sezónu, v ktorej bude nielen obhajovať titul majstra SR, ale zároveň reprezentovať slovenskú hádzanú v Európskej lige. Hádzanári MŠK Považská Bystrica sa v piatok dozvedeli mená súperov v druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaži klubov v hierarchii EHF. Žreb ich zaradil do D-skupiny spolu s chorvátskym RK Nexe Našice, dánskym Skjern Haandbold a postupujúcim z kvalifikačného kola ABC de Braga (Portug.) - RK Trimo Trebnje (Slovin.).

Na naše účinkovanie v tejto súťaži sa tešíme. Sú to veľmi silní súperi. Nexe i Skjern dokázali v uplynulom ročníku EL zdolať v skupine aj neskoršieho finalistu súťaže BM Granollers zo Španielska. Samozrejme, želali sme si aj nejaký tím zvučnejšieho mena, ale aj tieto menej ´hviezdne´ kluby majú rovnako kvalitné družstvá," povedal pre slovakhandball.sk kouč Václav Straka, ktorý predĺžil zmluvu o ďalšie tri roky. 

Zloženie skupiny sa na prvý pohľad a v porovnaní s niektorými inými skupinami javí ako hrateľné z pohľadu boja o jednu z dvoch postupových priečok. „Pre nás sa nič nemení. Zodpovedne sa nachystáme a a urobíme maximum pre úspech, hoci naši súperi sú o úroveň či dva nad nami," pridal Straka.

Považania sa minulý týždeň zvítali na prvom tréningu letnej prípravy. „Boli sme radi, že sme opäť spolu. Nálada bola dobrá a prvé tréningy ukázali, že chalani sa tešia a prišli dobre pripravení. Zdôrazňujeme im, že stále platí, že za poctivú robotu príde odmena a nie naopak," poznamenal úspešný tréner, ktorý mal k dispozícii už aj staronových, resp. nových hráčov - pivota Šimona Macháča (Fejér-B.Á.L. Veszprém), brankára Lukáša Gálika (HC Sporta Hlohovec) a srbského krídelníka Nemanju Živkoviča (AEK Atény). „Áno, všetci traja s nami od začiatku trénujú. Z ostatných hráčov sa Erik Žilinčík a Marek Roman, ktorí mali problémy s kolenami, dočasne pripravujú podľa individuálnych plánov."

Kým Macháč s Gálikom sú bývalí považskobystrickí hráči, úplne novou tvárou je 28-ročný ľavák s reprezentačnými skúsenosťami Živkovič. Skúsenosti má aj zo slovinskej ligy (Slovenj Gradec), v Srbsku hrával za Železničar Niš, s ktorým sa predstavil aj v SEHA lige, a predovšetkým za Partizan Belehrad, kde vyrastal. V roku 2016 nastúpil za Partizan vo Vyzývacom pohári proti Považskej Bystrici a v oboch dueloch bol najlepší strelec svojho tímu. „Je to skúsený pravý krídelník. Javí sa ako tímový hráč a bojovník, ktorému nie je ľahostajná ani defenzívna činnosť. Po ukončení pôsobenia v gréckej lige mal pauzu, takže potrebuje dohnať určité manko, ale bude to adekvátna náhrada za Josefa Hozmana, ktorý sa vrátil do Prešova," skonštatoval Straka, ktorý z majstrovského kádra okrem Hozmana nebude mať k dispozícii ani brankára Michala Dobroňa (ukončil kariéru pre pracovné povinnosti).

Hráčov MŠK preverí počas letných týždňov sedem prípravných zápasov, prvý odohrajú 4. augusta s Kopřivnicami.

Do práce sa okrem hráčskeho kolektívu pustilo aj nové vedenie považskobystrického klubu, ktoré tvorí prezident klubu Ľuboš Cifra, športový riaditeľ Peter Valášek a marketingový manažér Peter Opoldík. Ide o bývalých úspešných hráčov MŠK. Nový šéf hádzanárskeho oddielu sa vyjadril aj k žrebu EL. „Sú to všetko kvalitné mužstvá a čaká nás šesť náročných zápasov. Nexe Našice je výborne organizovaný klub, ktorý by mohol Chorvátsko reprezentovať aj v Lige majstrov. Dánska hádzaná patrí medzi najlepšie na svete a Skjern je jej významný predstaviteľ s kvalitnými hráčmi. Atraktivita a kvalita je teda zaručená. Uvidíme, kto skupinu doplní, favoritom na postup do nej bude zrejme slovinské Trebnje. Pozitívne je to, že sa nám črtajú pomerne krátke vzdialenosti na cestovanie. Sme realisti, keďže sme nováčik v tejto prestížnej súťaži. Navyše si uvedomujeme, kde sa nachádza slovenská hádzaná. Spokojní budeme vtedy, keď získame niekoľko bodov,“ citoval Cifru oficiálny klubový profil na sociálnej sieti.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: msk.sk