Hádzanárky HC DAC Dunajská Streda prakticky celú sezónu naháňali MŠK Iuventa Michalovce obrazne ako svoju korisť a napokon ju aj lapili. Stalo sa tak v poslednej a zároveň rozhodujúcej chvíli. V záverečnom stretnutí nadstavbovej časti zdolali svojho rivala tesne 28:26 (14:12) a v konečnom poradí boja o majstra Slovenska 2023/2024 ho predstihli o dva body. Po 2. miestach v MOL lige a Slovenskom pohári sa na tretí pokus dočkali víťaznej trofeje.

DAC viedol prakticky počas celého priebehu, Iuventa sa nevzdávala a pred záverečnou desaťminútovkou zmazala trojgólové manko. „Vtedy sa začal nový zápas, ktorý sme zvládli lepšie psychicky. Dievčatá neskutočne bojovali. Titul sme zaslúžene obhájili," citovalo oficiálne konto dunajskostredského klubu na sociálnej sieti kouča úradujúceho šampióna Viktora Debreho.

Dunajská Streda pôsobila v stredu sviežejšie ako Iuventa, ktorá mala za sebou náročný program, keď bojovala o trofej aj v Európskom pohári. "Michalovské hráčky boli unavené z veľa zápasov. My sme pred týmto duelom takmer tri týždne len trénovali. Báli sme sa, že nebudeme takpovediac v hre, keďže sme neboli v zápasovom rytme, ale napokon nám to išlo," poznamenala pred kamerami RTVS :Šport krídelníčka Réka Bíziková, ktorá sa lúčila s dresom DAC so slzami v očiach.

"Pre nás nebolo prekvapením, že sme dnes vyhrali. Išli sme do zápasu s tým, že zvíťazíme. Dôležitý krok k titulu bola remíza z michalovskej palubovky, po ktorej sme vedeli, že doma to už musíme dotiahnuť. Je to skvelý pocit, lepší koniec sezóny si ani neviem predstaviť," priznala tvorkyňa hry Erika Rajnohová.

Zemplínčanky robili, čo mohli, ale počas duelu boli o krok pozadu a museli sa doťahovať na domáce. "Nehrali sme tak, ako sme si povedali pred zápasom. V obrane sme neboli dostatočne dôsledné, v útoku sme nepremieňali šance. Sezóna bola z našej strany výborná, teda až na ten záver," skonštatovala pre TASR kapitánka a najväčšia opora tímu Patrícia Wollingerová.

Iuventa Michalovce má za sebou vydarenú sezónu, ale na jej konci zavládlo sklamanie, keďže nesplnila prioritný cieľ, ktorým bol majstrovský titul. Suverénny triumf v MOL lige, zisk Slovenského pohára a historický úspech v podobe finálovej účasti v Európskom pohári sú však peknou vizitkou.

"Súper bol lepší a zaslúžene vyhral. Rozhodli detaily a nám to, žiaľ, nevyšlo. Dva posledné zápasy v sezóne sme prehrali, ale v pohárovej Európe sme urobili úžasný výsledok. Odohrali sme však o dvanásť zápasov viac ako domáce, a to nás takpovediac dobehlo," povedal kouč Iuventa Peter Kostka.

Na jeho hráčkach sa prejavila únava. "Od pohárového vystúpenia proti Lisabonu sme boli hlavne mentálne vo fáze poklesu. Sme však profesionáli a s týmto sa musíme vedieť vyrovnať," dodal bez hľadania výhovoriek kormidelník najúspešnejšieho slovenského ženského hádzanárskeho klubu.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Peter Brendza/iuventa-zhk.sk