V Bratislave od nedele trénuje 10 hráčov z domácej extraligy pod vedením hlavného trénera našej mužskej reprezentácie Fernanda Guricha, jeho asistenta Pavla Polakoviča, trénera brankárov Ladislava Kovačina a kondičného trénera Jána Čerňana.

Najskúsenejším z nominovaných hráčov je Tomáš Smetánka. Stredná spojka zo skúsenosťami z nemeckej či španielskej hádzanárskej školy, ktorá sa vrátila domov do Bojníc. „Stretli sme sa chalani, ktorí sa dobre poznáme z juniorskej reprezentácie, ročníky 2000 až 2004. Niektorých som dlhšie nevidel. Je to úplne iné, ako klasické reprezentačné zrazy, oveľa viac sa venujeme streľbe a menej hernej taktike,“ povedal Smetánka po pondelkovom tréningu. Z Tatrana Prešov prišli Jakub Kravčák, Peter Kimák-Fejko a Matúš Mitošinka, z Považskej Bystrice Branislav Kvaššay s Marekom Romanom. Pozvánku dostali aj hádzanári z ŠKP Bratislava Jakub Féder, Michal Koller, Kristián Halla a Novozámčan Samuel Valent.

Netradičnú formu zrazu vysvetlil hlavný tréner Fernando Gurich. „Pracujeme so spojkami a pivotmi na ich individuálnych činnostiach a spolupráci v malých skupinách. Hráči odvádzajú skvelú prácu. Potrebujú sa rozvíjať. Mnohých som trénoval v kadetskej či juniorskej reprezentácii a som rád, že s nimi môžem opäť pracovať. Je dôležité, aby boli pripravení na systém, ktorý funguje v seniorskej reprezentácii. Vidím na nich, že sú motivovaní, čo ma teší, “ vysvetlil tréner Gurich.

Aj tento krátky zraz by mal mladým hráčom z Niké handball extraligy pomôcť k rýchlejšej adaptácii v prípade pozvánky do seniorskej reprezentácie. „Chceme si zmapovať mladých chalanov, ktorí by v budúcnosti mohli byť a ja verím, že aj budú členmi užšieho kádra seniorskej reprezentácie. Zamerali sme sa na individuálnu činnosť jednotlivca, streľbu, prácu s rukou pri streľbe, pohyb v obrane. Sú to detaily a týmito cvičeniami sa snažíme odstrániť chyby. Chlapci vedia, že musia pracovať na individuálnych činnostiach a tak isto na systémových veciach. Je dôležité, aby boli uzrozumení s tým, čo všetko obnáša miesto v seniorskej reprezentácii a ktoré veci musia ovládať,“ doplnil asistent trénera Polakovič.

Autor: slovakhandball.sk