Nadvláda michalovskej Iuventy sa skončila v nedeľu večer na Žitnom ostrove. Po vyše desaťročí ju ukončili hádzanárky HC DAC Dunajská Streda, ktoré po triumfe v MOL lige pridali aj majstrovskú trofej.

"Posledný krok býva najťažší. Platilo to aj v rozhodujúcom treťom finále národného play-off, v ktorom sa oba tímy dlho držali bok po boku. "Úprimne vravím, bol som veľmi nervózny, ale veril som v šťastný koniec. Chcel by som zagratulovať aj súperovi z Michaloviec, ktorého hráčky odovzdali skvelý výkon, všetka česť," uviedol prezident HC DAC Zoltán Horváth, ktorý doviedol klub na slovenský vrchol len po štyroch sezónach v najvyššej súťaži. "Cesta k prvému titulu bola postupne podľa plánu, išli sme krok za krokom. Tohtosezónny káder družstva bol vyvážený, kompaktný a musím podotknúť, že na rozdiel od minulých ročníkov sme nemali vážne zranenia. Za prácu realizačného tímu s trénerom Viktorom Debrem a asistentkou Silviou Priklerovou hovoria výsledky, ktoré sme dosiahli."

Dunajskostredčanky v 44. min prehrávali 16:17, ale potom päťgólovou šnúrou urobili rozhodujúci krok druhému víťazstvu vo finálovej sérii a historickému titulu. Jeho zisk si mohli vychutnať pred svojimi fanúšikmi, ktorí utvorili búrlivú kulisu a vlievali im sily. "Je to úžasný pocit. V závere duelu už nami lomcovali emócie. Potrebovali sme to iba udržať a je to tu! Oba tímy mali v zápase aj hluché chvíle, ale my sme to zvládli aj vo svojich hlavách a dokázali sme zvíťaziť. Myslím si, že máme lepšie družstvo. Museli sme to len ukázať na palubovke. Ziskom double sme si v dobrom zmysle slova zavarili, ale počas letnej prípravy sa nachystáme na obhajobu týchto trofejí," povedala dunajskostredská spojka Erika Rajnohová.

Titul pre DAC priniesol skvelé zavŕšenie sezóny a len zvýraznil úspechy klubu zo Žitného ostrova vo všetkých kategóriách.

Iuventa dopadla ako Tatran Prešov v mužskej extralige, keď po dlhom čase - prvýkrát od roku 2011 (odvtedy ťahala majstrovskú sériu) - musela prijať pozíciu vicešampióna. Zemplínčanky doplatili na to, že v rozhodujúcej fáze tretieho finále nedokázali vyše desať minút skórovať a dostali sa do štvorgólového manka. Navyše, v aktuálnej sezóne ani raz nedokázali uspieť na dunajskostredskej palubovke. To sa im stalo osudným. "V závere to už bolo z našej strany len chytanie mačky za chvost. Nám sa spočítalo, že sme v MOL lige skončili za Dunajskou Stredou, ktorá potom mala v dvoch z troch finále výhodu domáceho prostredia. Hráčky DAC si za celú sezónu titul zaslúžili. My sme to takpovediac lepili a bojovali. Aj keď sme nesplnili jeden z predsezónnych cieľov, som na hráčky hrdý. Ukázali srdce a túžbu vzoprieť sa osudu. Sklamanie je obrovské, ale berieme to aj ako skúsenosť a ponaučenie," poznamenal kouč Iuventy Peter Kostka, pre ktorého družstvo bola absencia dôležitých hráčok Dvorščákovej a Krivokapičovej pri vyvrcholení play-off citeľná.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Ernő Lelkes, https://www.facebook.com/hcdacofficial