Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce sa na nadchádzajúcu sezónu neočakávane pripravujú bez pätice letných posíl. Dokonca trojica nových akvizícií z Turecka - brankárka Selen Akalinová, pivotka Cansu Akalinová, univerzálna spojka Gülcan Tügelová - už predčasne ukončila svoje pôsobenie na Zemplíne.

„Korektne sme sa dohodli na ukončení zmlúv a podali sme si ruky. Dôvody boli fyzická nepripravenosť, zranenia, pomalá adaptácia na nové prostredie, keďže prvýkrát pôsobili mimo domova v Európe a byrokratické komplikácie. Jednoducho, neboli pripravené na profesionálnej úrovni. Je to však aj naša chyba, musíme mať lepší prehľad o tom, koho angažujeme a vyžadovať zdravotnú prehliadku pred uzavretím spolupráce, čo sa niektorým hráčkam nemusí páčiť," prezradil tréner Iuventy Peter Kostka, ktorá navyše nemá k dispozícii ani dve nové hráčky z Balkánu - čiernohorskú pivotku Dajanu Miljaničovú a ľavú spojku Jelenu Kneževičovú zo Srbska. Dôvodom je ich zdravotný stav.

„Miljaničová má zranenie z minulej sezóny - zlomený stavec a vyskočenú platničku. Dávame ju dokopy a potrebuje čas. U Kneževičovej sa po týždni prípravy sa objavil problém s kolenom. Má veľký problém s hypermobilitou, koleno jej dosť lieta a potrebuje dobrý silový tréning. Môže to trvať niekoľko mesiacov. Je to škoda, lebo som z nej mal výborný dojem. Teraz neviem povedať, kedy sa vráti," vysvetlil Kostka, ktorý v núdzi siahol po hráčke Nikolete Pejovičovej. Čiernohorská pivotka pôsobila v Iuvente do konca uplynulej sezóny a potom bola medzi šesticou odchádzajúcich hráčok.

Iuventa má za sebou v príprave tucet zápasov. „Najlepšie výkony sme podali na turnajoch proti nemeckému Leverkusenu (29:21)) a maďarskému Fehérváru (28:21). To boli dva zápasy, v ktorých sme hrali na výsledok a točil som v nich len sedem - osem hráčok. S poľským Lublinom (27:36) sme prehrali vysoko, ale pretočil som káder. Mladé dievčatá potrebujú hrať čo najviac. Skúsené hráčky nemusím skúšať, preto mladé ´pušky´ dostávajú obrovský priestor. Keď už nevyšla naša účasť v Európskej lige a z objektívnych príčin ani transfery, dohodli sme sa, že teraz pôjdeme cestou mladých hráčok. Vedenie sľúbilo, že nás nechá pracovať, hoci môžu prísť aj horšie výsledky, aby sme mohli pripraviť družstvo na play-off. Teším sa na toto. MOL liga vzhľadom na systém súťaže bude o tom, aby sa tímy v dlhodobej časti pripravili na vrchol sezóny. Vtedy nechceme mať unavené kľúčové hráčky," poznamenal michalovský kormidelník a k udalostiam z letných týždňov doplnil: „Prišiel som o asistenta, trénera brankárov, skončila športová riaditeľka. Následne sa objavili problémy s kádrom. Tie negatívne veci vplývali na nastavenie družstva. Tento týždeň začneme už normálny týždeň, keďže už vieme, ako sú rozdané karty. Budeme sa môcť venovať len hádzanej a nie riešiť, kto príde a kto nemôže."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk/Peter Brendza