Spoločná slovensko-česká súťaž v hádzanej žien začne v úvode septembra písať už svoju 23. kapitolu. Je dobrou správou, že hádzanárky oboch krajín majú spoločnú dlhodobú najvyššiu súťaž, ktorú im môžu závidieť aj iné športové odvetvia.

"Pred rokom sme riešili, či vôbec budeme pokračovať. Teraz sme zo Znojma po slávnostnom žrebe novej sezóny odchádzali s iným pocitom. Chcem sa poďakovať zástupcom všetkých klubov za aktívnu účasť i za to, že máme zachovanú spoločnú ligu. SZH ju bude podporovať, aby mohla bezproblémovo pokračovať vo svojom napredovaní, o čom svedčí viacero faktov. Jedným z nich je aj to, že až šesť klubov z dvanástich účastníkov sa prihlásilo do európskych pohárových súťaží v nasledujúcej sezóne. Je to pozitívna reklama pre celú súťaž," uviedol viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ernö Kelecsényi.

MOL liga bola doteraz dielom oboch zväzov - Slovenského a Českého zväzu hádzanej. Teraz do toho vstúpil aj nový subjekt, ktorým je Asociácia ligových klubov hádzanej (ALKH). "Veľa sa diskutovalo, najmä na českej strane, či v tomto formáte pokračovať. Som rád, že sa podarilo vtiahnuť do rozhodovania a plánovania budúcnosti aj kluby a stali sa aktívnymi partnermi projektu. Otvorili sa nové možnosti v oblasti marketingu. Chceme nadviazať na to dobré, čo bolo, ale ešte máme pred sebou veľa práce. Od zavedenia Final 4 na záver sezóny si sľubujeme posun z hľadiska úrovne i zatraktívnenie súťaže. Chceme zlepšiť jej propagáciu, aby aj navonok smerom k fanúšikom pôsobila jednotne. ALKH bol pôvodne český projekt pre mužské kluby, potom sme ho rozšírili o české ženské a teraz sa nám podarilo rýchlo zapojiť aj slovenské. Veľmi si to vážim. Symbolizuje to, že chceme robiť na istej úrovni. Za partnera nás vzali aj oba zväzy. Ten slovenský ochotnejšie, ale aj český sme presvedčili a veríme, že nikto nebude ľutovať vzájomnú spoluprácu," vyjadril sa pri žrebe nového ročníka šéf ALKH Jan Schneider.

Vedenie súťaže zostáva nezmenené a bude na pleciach riaditeľa súťaží SZH Petra Brunovského. "Teší ma, že sa bez diskusie zhostil úlohy, aby naďalej viedol MOL ligu ako jej riaditeľ," dodal Schneider.

MOL liga má význam nielen pre trojicu súčasných slovenských účastníkov, ale je prínosom aj pre deväť českých klubov, ktoré v nej momentálne štartujú. "Spoločná súťaž má už svoju tradíciu. Jej prínos spočíva v tom, že z oboch krajín ponúka to najlepšie. Určite je lepšie stretávať sa s tímami ako Dunajská Streda, Michalovce či Šaľa, aby naše hráčky mali možnosť čo najkvalitnejšie konfrontácie. Zápasy so slovenskými družstvami sú iné, povedala by som, že občas také ´šťavnatejšie´. Na vzájomné konfrontácie sa však vždy tešíme," povedala pre oficiálny profil ČSH na sociálnej sieti bývalá hráčka a aktuálne nová šéfka klubu DHK Zora Olomouc Veronika Hejtmánková.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH/Radovan Stoklasa, ČSH