S dvojtýždňovým posunom príde v stredu 29. mája od 18.30 h (aj priamy prenos na RTVS :ŠPORT, Niké TV) k rozhodujúcemu súboju nadstavbovej časti žien o hádzanárskeho majstra SR 2023/2024, v ktorom sa rozhodne o držiteľovi titulu. HC DAC Dunajská Streda a MŠK Iuventa Michalovce sa v rámci 5. kola mali stretnúť už v stredu 15. mája, ale šláger na poslednú chvíľu zrušili a následne rozhodli o jeho preložení. V súvislosti s tým prišlo aj k rozhodnutiu o kontumácii duelu 6. kola MŠK Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa.

Do konca súťažného ročníka tak zostáva odohrať už len posledný zápas, ktorý určí poradie na prvých dvoch priečkach, Šaľa skončí tretia. K vytúženému prvenstvu majú bližšie Michalovce, ktorým vďaka o gól lepšej bilancii vzájomných duelov stačí na Žitnom ostrove neprehrať. Iuventa sa však pred kľúčovým súbojom musí otriasť z neúspešnej snahy o triumf v EP. Do Dunajskej Stredy nepocestuje na vlne eufórie z víťazstva na medzinárodnej scéne.

"Kľúčové bude sa mentálne správne nastaviť, lebo sklamanie po finále Európskeho pohára bolo veľké a do stredajšieho duelu nezostáva veľa času. Potrebujeme stretnutie v Dunajskej Strede zvládnuť. DAC hrá úplne iným spôsobom ako náš finálový súper Elche alebo predtým Benfica," poznamenal tréner Zemplínčaniek Peter Kostka.

Z Dunajskej Stredy smerovala do Michaloviec úprimná gratulácia k úspešnému účinkovaniu v Európskom pohári. "Napriek tomu, že to Iuvente vo finále nevyšlo, tak môžeme byť všetci právom hrdí na to, že sa jej podarilo dostať tak ďaleko a vďaka tomu mala slovenská ženská hádzaná zastúpenie v boji o európsku trofej po 44 rokoch," uviedla asistentka trénera a športová riaditeľka HC DAC Silvia Priklerová, ktorá s kolegom - hlavným koučom Viktorom Debre bude pripravovať hráčky na to, aby im vyšla snaha o obhajobu majstrovského titulu. Nepomôže im stredná spojka Réka Mészáros, ktorá sa nedávno podrobila operácii kolena.

DAC hral naposledy súťažný duel 11. mája, čiže pauzuje už takmer tri týždne. Iuventa medzitým odohrala spomenutý dvojzápas finále Európskeho pohára proti španielskemu ATTICGO BM Elche. Zápasový rytmus bude na strane hostiek, ale domáce prostredie a búrlivé publikom zase hovorí v prospech Dunajskej Stredy, ktorá na svojej palubovke neprehrala s Iuventou od finále pred dvoma rokmi (18. 5. 2022 - 19:31). Aj výsledky vzájomných duelov naznačujú, že by to mala byť vyrovnaná konfrontácia. V aktuálnej sezóne sa obe družstvá stretli štyrikrát - v ligových súbojoch je bilancia 1 - 1 - 1. Okrem toho sa vo finále Slovenského pohára presadili Michalovčanky 27:23. Tie vyhrali aj MOL ligu, a tak môžu získať tretiu trofej v sezóne. Dunajskostredčanky sa pokúsia vybojovať prvú.

Tabuľka:
1. Michalovce 3 2 1 0 73:53 5
2. Dunajská Streda 3 2 1 0 93:85 5
3. Šaľa 4 0 0 4 80:108 0

Dunajská Streda obháji titul:
- ak dnes zvíťazí nad Iuventou akýmkoľvek rozdielom

Michalovce sa stanú majstrom:
- ak dnes neprehrajú v Dunajskej Strede

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Lukáš Grinaj