Hádzanári MHC Štart Nové Zámky sa chceli v nadchádzajúcej sezóne Niké Handball extraligy mužov posunúť vyššie v porovnaní s predchádzajúcou edíciou, keď vďaka 5. miestu obhájili Ligový pohár. To však ešte netušili, že aký škrt cez rozpočet im urobí trojica hráčov z kádra.

Ešte v priebehu minulého ročníka odišiel Jakub Krajčír, potom včas avizoval svoj zámer zmeniť pôsobisko Mikuláš Kucsera ml. (HC Zubří). S týmito odchodmi sa rátalo a do mužstva pribudli mladý Samuel Valent naposledy pôsobiaci v tíme Záhoráci Stupava/Malacky a výrazná postava slovenskej hádzanej Martin Straňovský, ktorý sa vrátil z angažmánu v HK Košice. Príležitosť dostávajú aj Patrik Hudák a Ronald Mojzes ml. z dorastu.

Novozámčania začali v domácich podmienkach prípravu 17. júla, ale už bez tria Martin Lužica, Daniel Magdolen, Samuel Demčák. "U Lužicu je stav taký, že u nás skončil. Magdolen nám neskoro oznámil, že má problém s kolenom. Musel by ísť na plastiku, čo by ho vyradilo na celú sezónu. Napokon sa vyjadril, že nejde na operáciu a končí s hádzanou. Vzápätí nám Demčák povedal, že hádzaná ho nebaví a tiež nebude pokračovať v kariére. Bol to pre mňa šok a sklamanie. Nič s tým však nenarobíme, žijeme v takej dobe. Išlo o korektnosť a zodpovednosť, ktorú by sme privítali. Nikoho však nemôžeme nútiť, ale mohli nám to oznámiť aj skôr, keď bol priestor, aby sme si našli nejaké posily," neskrýval sklamanie kouč MHC Ján Kolesár, ktorý vyzdvihol prítomnosť osobnosti ako Martin Straňovský v mužstve: "O tomto netreba diskutovať. Maťo je pán hráč a ide príkladom. Mladí si od neho môžu zobrať príklad zo všetkých stránok. Je to Zámčan, kde inde by mal ukončiť hráčsku kariéru ako v rodnom meste. Myslím si, že bude lákadlom aj pre divákov."

Hráči Štartu majú za sebou päť prípravných stretnutí - dvakrát s českým Novým Veselím (25:38, 20:26), s majstrovskou Považskou Bystricou a s maďarským tímom NEKA (oba 19:31). "Výsledkovo nám nevyšli, ale berieme to ako prípravu. Priestor dostávajú všetci vrátane mladých hráčov a dorastencov. Striedame lepšie fázy z horšími. Ešte máme nejaký čas do začiatku extraligy, aby sme to vyladili a bolo to v našom podaní lepšie," vyjadril sa Kolesár, ktorého zverencov preverili počas uplynulého víkendu hráči českého Zubří (21:23). Generálkou pred štartom NHE bude súboj s maďarským Komáromom.

Ambície novozámockých hádzanárov už nie sú také smelé ako pri žrebe nadchádzajúceho ročníka. "Vtedy sme ešte nemali informácie o konci spomenutých hráčoch. Po týchto nepríjemných udalostiach sa, samozrejme, chceme dostať do prvej osmičky. Náš káder je na to stavaný. Sezóna je dlhá a v každom tíme sa môže udiať niečo pozitívne i negatívne. V každom prípade to bude boj. Predovšetkým si želám, aby sa hráčom vyhýbali zranenia. Verím, že prídu aj výsledky," dodal na záver Kolesár.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: https://www.facebook.com/mhcstart.sk/