HK Bojnice po zisku historického bronzu v Niké Handball extralige mužov 2023/2024 pokračuje v posilňovaní kádra. Po príchodoch Tomáša Smetánku (Nava/Šp.), Michala Holdoša (Hlohovec) predstavil klub ďalšie dve nové akvizície. Do bránky prichádza Simon Cerovský, 23-ročný odchovanec martinskej hádzanej, ktorý pôsobil aj v HKM Šaľa a naposledy v HC Sporta Hlohovec. Najnovšou posilou je Juraj Briatka. Reprezentačný krídelník sa do Bojníc vracia po ročnom pôsobení v rakúskom UHC Speed Connect Hollabrunn.

Na nedávnom vyhlásení výsledkov ankety SZH v Bratislave, kde si prevzal cenu pre najlepšie ľavé krídlo za rok 2023, ešte nekonkretizoval, kde bude hrať v ročníku 2024/2025. Napokon je to návrat do klubu, ktorého je odchovancom. Pred rokom z neho odchádzal ako najlepší extraligový strelec 2022/2023 s 220 gólmi.

"S Hollabrunnom som mal zmluvu na dva roky, ale platnú len na najvyššiu súťaž. Už som bol však dohodnutý, že aj keby sme zotrvali v I. lige, tak tam zrejme nezostanem. Už počas sezóny som mal všelijaké myšlienky o návrate s cieľom nájsť si popri hádzanej aj zamestnanie. Po sezóne som mal ponuku z iného rakúskeho klubu a mohol som ísť aj do Boracu Banja Luka. Trochu som rozmýšľal o tej bosnianskej ponuke, vďaka ktorej by som si mohol zahrať aj na európskej scéne. Napokon som však dospel k záveru, že by som len o rok oddialil to, čo chcem, teda nájsť si nejakú prácu. Už myslím aj na zadné dvierka. Život po hádzanej je totiž ešte príliš dlhý. Lákadlom k návratu bolo aj to, že aký tím sa skladá v Bojniciach. Pre mňa tiež spolupráca s inteligentnou strednou spojkou Tomášom Smetánkom a podmienky, ktoré mi v klube utvorili. Impulz bol aj zisk bronzovej medaily a úžaní fanúšikovia. V neposlednom rade to bola možnosť pôsobiť v rodnom meste, takže v prípade návratu domov som o inom ani neuvažoval," priznal pre slovakhandball.sk J. Briatka, ktorý s Hollabrunnom do posledné kola bojoval o záchranu. Prehrou 24:31 na palubovke HSG XeNTiS Bärnbach/Köflach bol však osud jeho klubu spečatený. 

"Na posledný duel sme cestovali s jednobodovým náskokom a trinásťgólovým plusovým skóre z nášho domáceho duelu s Bärnbachom. Vyzerá to tak, že sme vypadli vinou tohto nezdaru. Vôbec to však nemuselo tak byť. Počas sezóny sme mali viacero duelov s tesným prehrami, stačilo nám získať jeden bodík navyše a boli by sme sa udržali. Sklamanie bolo veľké, ale to je šport," priblížil 28-ročný ľavý krídelník, na ktorého rýchlosť a strelecké schopnosti sa budú v Bojniciach spoliehať.

Do Hollabrunnu prišiel ako kanonier, v Rakúsku dosiahol v základnej časti 52 gólov v 22 zápasoch, v nadstavbe 24 v šiestich stretnutiach. "Hovoril som o tom aj s trénerom. Za zápas som dostal jednu - dve lopty a navyše až na pár výnimiek som nehádzal sedmičky. V prvej polovici sezóny som len behal akoby beep test, v druhej časti i nadstavbe sa to zlepšilo. V tomto smere sa nenaplnili moje očakávania, neboli v súlade s tým, o čom sme sa bavili pred sezónou. Vtipkoval som, že v reprezentácii som mal lepšie gólové štatistiky ako v klube. Na Hollabrunn však nemôžem povedať nič zlé, v sumári to bolo dobré a z hádzanárskej stránky mi to dalo veľa. Beriem to ako pozitívnu skúsenosť. Hrával som v priemere 50 - 55 minút, úroveň ligy bola dobrá, duely náročné, hralo sa takpovediac do poslednej minúty. Moje rameno si oddýchlo a je pripravené na ďalšiu sezónu v bojnickom drese. Verím, že nám to tam bude padať, ale predovšetkým, nech je z toho opäť medailový úspech," zaželal si Juraj Briatka, ktorý hral extraligu okrem Bojníc aj za Hlohovec a Topoľčany. Zahraničný angažmán si vyskúšal v nemeckom štvrtoligovom HTV Hemer a gréckom AEK Atény.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: FB HK Bojnice