Tentoraz to vyšlo tak, že nová hádzanárska sezóna sa na Slovensku začne ešte počas augustových prázdninových dní. Odštartuje ju Niké Handball extraliga mužov 2024/2025. Jej úvodné kolo je rozložené až do štyroch dní tohto týždňa - od štvrtka 29. augusta do nedele 1. septembra. Fanúšikovia hádzanej sa môžu tešiť na návraty viacerých osobností a reprezentantov na slovenské palubovky.

Nový súťažný ročník otvoria počas sviatočného dňa od 18.00 h hráči HC Sporta Hlohovec a HK Agro Topoľčany v derby cez kopec. Domáci už pod vedením nového trénera Branislava Trandžíka budú chcieť prerušiť trojzápasovú sériu nezdarov s topoľčianskym súperom. V ich drese sa predstavia aj dve gruzínske posily (Utmelidze, Meliava). "Príprava bola ako sínusoida, lebo veľa hráčov bolo zranených, na reprezentačných zrazoch a káder bol veľmi oklieštený. Teraz sa to však už začína rysovať," skonštatoval Trandžík. Na lavičke Agra zostal Dezider Jakubička, ktorého káder už opustili legionári z Balkánu (R. Gugolj, Arizanovič, Krupnikovič, Basta) i skúsený Branislav Cigáň. Opäť sa však vrátili Čiľania Donoso, Ahumada a Montecino i brankár Patrik Králik.

V piatok 30. 8. od 19.00 bude Slovan Modra chystajúci sa na oslavy 70. výročia hádzanej v tomto vinohradníckom mestečku hostiť úradujúceho majstra Tatran Prešov. Modrania netaja ambície skončiť podstatne lepšie ako v minulom ročníku (10.), angažovali Srba Staniča, Sirča z Bosny a Hercegoviny a Gábriša či skúseného Kasagrandu. Tatran sa vrátil na domáci trón a od leta v ňom prebral taktovku kouč Ratko Djurkovič. V kádri bolo zatiaľ viac odchodov (Cvitkovič, Kasatkin, Davidovič, Chajan, Kovács, Rečičár) ako príchodov (Mitošinka, Karlov, Potnar). Navyše, v príprave trápilo koleno veľkú oporu tímu - kapitána Lukáša Urbana. "Myslím si, že sme dobre pripravení na začiatok sezóny," uviedol Djurkovič, ktorého zverenci vyhrali v generálke nad českým Zubří 30:26.

V sobotu 31. 8. prídu na rad dva zápasy od 18.00 h. Zaujímavý duel sa očakáva v Nových Zámkoch, kde miestny MHC Štart, víťaz Ligového pohára z uplynulej sezóny (5. miesto), privíta neobľúbeného protivníka - vicemajstra z MŠK Považská Bystrica a pokúsi sa ho zaskočiť. Družstvo kouča Jána Kolesára vystužili príchody Součka, Buranovského a Ivanova. Na druhej strane Považania získali do bránky reprezentačnú jednotku Mariána Žernoviča (nahradí rekonvalescenta Ladislava Kovačina) a do stredu obrany Islanďana Ólafura Brima Stefánssona.

Vyrovnaný súboj by sa mohol hrať v Malackách medzi HC Záhoráci a HK Košice. Záhoráci zmenili názov (vypadli z neho mestá Stupava/Malacky, pozn.) a ´vymenili´ Masliča, Blaškoviča, Burnazoviča, Kurku za Samardžiju, Spasiča, Krajčíra a vracajúceho sa Dijamantoviča. "Naším cieľom je pokryť celé Záhorie, zapojiť aj ďalšie mestá i obce a vybudovať silnú značku, ktorá bude úspešná z dlhodobého hľadiska," vysvetlil na klubovom webe hlavné dôvody zmeny názvu riaditeľ klubu Rastislav Tesár, ktorého doplnil kouč Záhorákov Bojan Čirič: "Košice získali cenné posily a patria medzi favoritov na postup do semifinále. My však budeme mať výhodu domáceho prostredia a podporu skvelých fanúšikov v hale Malina. Príprava bola nad očakávania, naším cieľom sú dva body." Košičania sa predstavia pod vedením nového kormidelníka Petra Tumidalského a lákadlom pre divákov by mohla byť účasť dvoch bývalých reprezentantov - brankára Teodora Paula (nahradí Michala Shejbala) a krídelníka Tomáša Urbana, ktorí sa po rokoch pôsobenia v zahraničí vrátili v lete do metropoly východu.

Program 1. kola uzavrie v nedeľu 1. septembra od 16.00 h v Prievidzi súboj bronzového medailistu HK Bojnice s ŠKP Bratislava. Bojničania netaja svoje ambície, čomu zodpovedajú aj príchody slovenských reprezentantov Tomáša Smetánku, Juraja Briatku či skúsených extraligových hráčov Michala Holdoša s Erikom Žilinčíkom. "Okrem duelu s Frýdkom-Místkom sa dá s ostatnými prípravnými zápasmi vyjadriť spokojnosť. Pred prvým extraligovým súbojom ešte musíme formu vyladiť," poznamenal kouč Bojníc Tomáš Mažár. Bratislavčania zmenili trénera, keď namiesto Zoltána Heistera sa na lavičku posadil Ľuboš Hudák. Od Záhorákov prišiel Anur Burnazovič a z Česka Andrej Parolly.

Niké Handball extraliga bude mať v sezóne 2024/2025 desať účastníkov, teda o jedného menej ako v predchádzajúcej sezóne. V porovnaní s ňou chýba MHáK Martin, ktorý zostúpil. Favoritov treba tradične hľadať v družstvách Prešova a Považskej Bystrice, hlavnými adeptmi na semifinále by mali byť aj Bojnice, Košice a Nové Zámky. Boj o miesta v prvej šestke môže byť veľmi vyrovnaný.

Hrací systém NHE sa v porovnaní s predchádzajúcou edíciou mení. Základná časť bude pozostávať z 18 kôl (každý s každým doma – vonku), po ktorých bude opäť nasledovať nadstavba. Desať účastníkov sa rozdelí na dve skupiny. Horná šestka - družstvá na 1. - 6. miesto po základnej časti - bude tvoriť A-skupinu, v ktorej si zmeria sily každý s každým doma - vonku (10 kôl). Body a skóre si prenášajú zo základnej časti. Družstvá na 5. a 6. priečke po nadstavbe už v súťaži ďalej nepokračujú (odohrajú po 28 zápasov). Spodná štvorka - tímy na 7. – 10. pozícii po základnej časti - sa v rámci nadstavbovej B-skupiny tiež stretnú dvojkolovo (doma - vonku) každý s každým (6 kôl). Takisto si zo základnej časti prenášajú body a skóre. Posledný tím bude hrať o udržanie baráž s víťazom I. ligy.

Potom bude nasledovať vyraďovacia časť - play-off o Pohár Antona Frola, kde budú štartovať prvé štyri družstvá z nadstavbového "áčka". Semifinále play-off (1. – 4., 2. – 3.) a takisto ako finále aj o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbovej časti). Nový majster bude známy najneskôr 31. mája 2025. Extraligový šampión získa Pohár Antona Frola, slovenskej legendy a hádzanára storočia. O Ligový pohár sa tentoraz už nebude bojovať.

Priame prenosy zo zápasov najvyšších hádzanárskych súťaží sú v pláne od októbra na televíznych obrazovkách i vysielacej platforme na internete.

Program 1. kola Niké Handball extraligy v hádzanej mužov 2024/2025:
štvrtok 29. 8.
18.00 h HC Sporta Hlohovec - HK Agro Topoľčany

piatok 30. 8.
19.00 h HáO TJ Slovan Modra - Tatran Prešov

sobota 31. 8.
18.00 h MHC Štart Nové Zámky - MŠK Považská Bystrica
18.00 h HC Záhoráci - HK Košice

nedeľa 1. 9.
16.00 h HK Bojnice - ŠKP Bratislava

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH