Niké Handball extraliga v hádzanej mužov 2022/2023 pokračuje po pauze vyplnenej reprezentačnou prestávkou a vyvrcholením Slovenského pohára už vyraďovacou časťou. V piatok 24. a v sobotu 25. marca sú na programe úvodné duely štvrťfinálových sérií. V nich sa predstaví osem najlepších družstiev zo základnej časti (1. – 8., 2. – 7., 3. – 6. a 4. – 5.). O postup do semifinále sa bude hrať na dve víťazstvá s tým, že prvý a prípadný tretí zápas bude u lepšie umiestneného družstva po základnej časti.

V porovnaní s vlaňajškom, keď sa o semifinalistoch rozhodlo vo všetkých sériách už po dvoch stretnutiach, sa neutvorila ani jedna rovnaká dvojica. Program odštartuje v piatok od 19.00 h súboj bratov Mažárovcov na lavičkách tímov HK Kúpele Bojnice - HC Sporta Hlohovec. Očakáva sa vyrovnaná partia ako v oboch tohtosezónny extraligových konfrontáciách, v ktorých vždy presadili domáci. V sobotu od 18.00 h sú naplánované zostávajúce tri štvrťfinále. Vyrovnaná séria sa očakáva aj medzi MHC Štart Nové Zámky (4. po základnej časti) a HK Košice (5.), pričom Novozámčania vyhrali nad úradujúcim vicemajstrom oba doterajšie duely v ročníku - zhodou okolností trojgólovým rozdielom. V ďalších dvoch konfrontáciách sú jasnými favoritmi sobotňajší hostitelia svojich súperov. MŠK Považská Bystrica ako víťaz dlhodobej časti privíta ŠKP Bratislava a triumfom v SP i víťazstvom v dueli SEHA ligy povzbudený obhajca majstrovského titulu Tatran Prešov nastúpi proti HK Agro Topoľčany. Druhé zápasy sú na programe v stredu 29. marca, pričom súperi si vymenia výhodu domáceho prostredia.

Postupujúci budú potom bojovať o medailové pozície a tímy, ktoré vypadnú vo štvrťfinále, si predĺžia sezónu. Budú hrať o Ligový pohár, v ktorom sa rozhodne o konečnom umiestnení na 5. – 8. priečke (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl), pričom za umiestnenie v základnej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0).

Počas víkendu sa začne aj druhá nadstavbová skupina. V nej budú po odstúpení HKM Šaľa zo súťaže účinkovať družstvá na 9. – 11. priečke po základnej časti, ktoré sa stretnú každý s každým doma – vonku (dovedna 6 kôl), na základe poradia v základnej časti získali bonifikáciu (Záhoráci Stupava/Malacky 3 body - HáO TJ Slovan Modra 2 - MHáK Martin 1). V nedeľu 26. 3. si zmerajú sily Modrania s Martinčanmi.

Vzhľadom k odstúpeniu šalianskeho tímu nikto nevypadáva a nebude sa hrať baráž, v ktorej sa v boji o účasť v extralige 2023/2024 malo predstaviť 12. družstvo z NHE s víťazom I. ligy mužov pohárovým systémom doma – vonku. Tím z I. ligy postúpi priamo do NHE v ďalšom súťažnom ročníku.

Najbližší program Niké Handball extraligy mužov 2022/2023:

štvrťfinále play-off - prvé zápasy:
piatok 24. 3.
19.00 h HK Kúpele Bojnice - HC Sporta Hlohovec
sobota 25. 3.
18.00 h MŠK Považská Bystrica - ŠKP Bratislava
18.00 h Tatran Prešov - HK Agro Topoľčany
18.00 h MHC Štart Nové Zámky - HK Košice

skupina o 9. - 11. miesto - 1. kolo:
nedeľa 26. 3.
16.00 h HáO TJ Slovan Modra - MHáK Martin
Záhoráci Stupava/Malacky - voľno

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH