Tatran Prešov vo štvrtok oznámil meno nového trénera. Stal sa ním 49-ročný Čiernohorec Ratko Djurkovič, ktorý na lavičke úradujúceho slovenského hádzanárskeho šampióna nahradí Pavla Jana. Ten mal zmluvu na jednu sezónu a v utorok mu vedenie klubu oznámilo, že s ním už ďalej nepočíta. Tatran opäť siahol po koučovi z Balkánu, v minulosti ho už viedli Chorvát Slavko Goluža a Srb Djordje Rašič.

„Ide o bývalého vynikajúceho hádzanára Juhoslávie a Čiernej hory, ktorý je dnes už renomovaným trénerom. V minulej sezóne sme sa snažili vrátiť Tatran tam, kde mu patrí miesto v slovenskej, ale aj medzinárodnej konfrontácii. Splnili sme ciele, ale v nadchádzajúcej sezóne by sme chceli dosiahnuť ešte lepšie výsledky, takže na nového trénera čaká veľká výzva. Verím, že spoločne sa nám podarí Tatran posunúť v hádzanárskej spoločnosti minimálne o jeden stupeň vyššie,“ predstavil na klubovom webe nového trénera generálny manažér Tatrana Marián Magdoško. 

„Som nadšený z možnosti stať sa súčasťou Tatrana Prešov a viesť tento tím z lavičky. Je to pre mňa skvelá príležitosť. O Tatrane viem veľa vecí. Najmä z obdobia, keď Tatran pôsobil v SEHA lige. Je to klub s veľmi dobrou povesťou v európskej hádzanej, pravidelným účastníkom európskych pohárových súťaží a, samozrejme, majster Slovenska,“ uviedol nový kouč prešovského tímu Ratko Djurkovič.

Ako informuje web tatranpresov.sk, počas 20-ročnej hráčskej kariéry (1990 – 2010), ktorú začal aj ukončil v materskom klube Lovčen Cetinje, pôsobil aj ako legionár v Srbsku, Španielsku a Maďarsku. Je šesťnásobným majstrom krajín, v ktorých pôsobil, trikrát sa tešil aj zo zisku národného pohára. S viacerými klubmi sa predstavil v zápasoch pohárovej Európy vrátane siedmich sezón v Lige majstrov.

Na konte má tiež 175 zápasov v reprezentačnom tíme. V národných dresoch Juhoslávie, Srbska a Čiernej Hory a napokon aj samostatného výberu jeho rodnej krajiny absolvoval sedem vrcholných šampionátov. Jeho najväčším úspechom je bronzová medaila z majstrovstiev sveta v roku 2001, ktorú získal s juhoslovanskou reprezentáciou na šampionáte vo Francúzsku. Na OH 2000 v austrálskom Sydney obsadil s tímom 4. miesto.

Aj svoju trénerskú kariéru začal Djurkovič v Lovčene, s ktorým ako hlavný tréner vyhral národný pohár. Rok pôsobil ako tréner juniorského tímu a asistent trénera národného A-tímu Čiernej hory. Nasledovali pôsobenia v najvyšších súťažiach v Macedónsku, Grécku, Maďarsku, Čiernej hore, ale aj Katare. Naposledy viedol srbský tím CZ Belehrad. Djurkovič je otcom troch detí a okrem rodného jazyka ovláda angličtinu, maďarčinu, ale dorozumie sa aj španielsky a taliansky. Je držiteľom trénerskej EHF Master Pro licencie.

Autor: slovakhandball.sk, tatranpresov.sk
FOTO: https://en.vijesti.me/