Letná prestávka sa v hádzanárskych súťažiach chýli ku koncu. Počas prvého septembrového víkendu sa na Slovensku začnú najvyššie súťaže mužov i žien. Prvé kolo Niké Handball extraligy mužov 2023/2024 bude rozložené do dvoch hracích dní. Začne sa už v piatok 1. septembra troma stretnutiami a bude pokračovať v sobotu 2. 9. zostávajúcimi dvoma duelmi. Voľno majú hráči MHáK Martin.

Nový súťažný ročník otvoria od 18.00 h hráči vicemajstrovského Tatrana Prešov, ktorí v uplynulej sezóne prišli o majstrovskú korunu. Šarišania s novým družstvom i trénerom Pavlom Janom privítajú prekvapenie minulej edície HK Kúpele Bojnice. Okrem súboja druhého so štvrtým z predchádzajúcej sezóny sa bude hrať aj duel ŠKP Bratislava - HK Agro Topoľčany. O hodinu neskôr vybehnú na palubovku hádzanári HC Sporta Hlohovec so Záhorákmi Stupava/Malacky. Sobotňajší program ponúkne zaujímavý duel víťaza Ligového pohára MHC Štart Nové Zámky proti bronzovému medailistovi HK Košice, a to od 16.30 h v priamom televíznom prenose na RTVS :ŠPORT. Úvodné kolo uzavrie súboj úradujúceho majstra MŠK Považská Bystrica, ktorý sa od 19.30 h predstaví na pôde HáO TJ Slovan Modra.

Niké Handball extraliga má dvoch hlavných favoritov. MŠK Považská Bystrica a Tatran Prešov netaja najvyššie ambície a vzhľadom na kvalitu kádrov by mali prevyšovať ostatných účastníkov. Považania pod vedením Václava Straku prakticky udržali káder pokope, pričom získali brankára Gálika, reprezentačného pivota Macháča a srbského krídelníka Nemanju Živkoviča. Prešovský káder prešiel veľkou obmenou. Odchádzajúcich hráčov (Roman Carapkin, Marcos Colodeti, Dávid Michalka, Lukasz Gogola, Nikola Ivanovič, Sergio López García, Oliver Rábek, ... ) nahradili chorvátsky brankár Mario Cvitkovič, český krídelník Josef Hozman, pivoti Márk István Kovács z Maďarska, Lucas Adriano Barros Araxá z Brazílie, spojky Adama Sako z Francúzska, po dlhodobom zranení sa vracia Tomáš Rečičár a z Nemecka sa vrátil Daniel Polanský.

Zostávajúcich deväť tímov nechce chýbať medzi účastníkmi štvrťfinále, čo by im garantovalo umiestnenie do 8. priečky a zároveň istotu účasti aj v nasledujúcom ročníku. Trojica družstiev, ktoré sa nedostanú do play-off, totiž čaká boj o záchranu, pričom tú si vybojuje len jedno z nich. Ďalší tím bude musieť zabrať v baráži a posledný sa s NHE rozlúči.

Niké Handball extraliga bude mať v sezóne 2023/2024 rovnakých jedenásť účastníkov, ktorí dokončili predchádzajúcu sezónu. V porovnaní s ňou chýba HKM Šaľa, ktorý odstúpil zo súťaže v jej priebehu.

Hrací systém NHE je v porovnaní s predchádzajúcou edíciou nezmenený. Základná časť bude pozostávať z 22 kôl (každý s každým doma – vonku), po ktorých bude opäť nasledovať nadstavba. Jedenásť účastníkov sa rozdelí na dve skupiny. Horná osmička začne už vyraďovaciu časť štvrťfinálovými súbojmi (1. – 8., 2. – 7., 3. – 6. a 4. – 5. tím po základnej časti), ktoré sa budú hrať na dve víťazstvá s tým, že prvý a prípadný tretí zápas bude u lepšie umiestneného družstva po základnej časti.

Najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou o Pohár Antona Frola. Semifinále play–off (1. – 4., 2. – 3.) a takisto ako finále aj o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po základnej časti). Nový majster bude známy najneskôr 1. júna 2024. Extraligový šampión získa Pohár Antona Frola, slovenskej legendy a hádzanára storočia.

Tímy, ktoré vypadnú vo štvrťfinále si predĺžia sezónu a budú bojovať o Ligový pohár, v ktorom sa rozhodne o konečnom umiestnení na 5. – 8. priečke (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl), pričom za umiestnenie v základnej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0).

Družstvá na 9. – 11. priečke po základnej časti sa stretnú každý s každým doma – vonku (dovedna 6 kôl), tiež získajú na základe poradia v základnej časti bonifikáciu (3–2–1). Posledné družstvo zostúpi, predposledné bude potom ešte čakať baráž o účasť v ďalšom ročníku extraligy.

Program 1. kola Niké Handball extraligy v hádzanej mužov 2023/2024:

piatok 1. 9.

18.00 h ŠKP Bratislava - HK Agro Topoľčany
18.00 h Tatran Prešov - HK Kúpele Bojnice
19.00 h HC Sporta Hlohovec - Záhoráci Stupava/Malacky 

sobota 2. 9.

16.30 h MHC Štart Nové Zámky - HK Košice, priamy prenos na RTVS :ŠPORT
19.30 h HáO TJ Slovan Modra - MŠK Považská Bystrica 
MHáK Martin má voľno.

Priame prenosy je možné sledovať aj na: https://www.nike.sk/niketv

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH