Slovenskí hádzanári v drese Navy mali dôvod na oslavu. V zápase II. najvyššej španielskej súťaže zdolali Málagu 26:20 a po roku si vybojovali postup medzi elitu. Jakub Prokop dal šesť gólov a Tomáš Smetánka prislel štyrmi gólmi.

V českej extralige získali Lovosice bronz, keď zdolali Zubří trénera Petra Dávida 31:30 po polčase 13:17 a sériu vyhrali 3:0. Marek Hniďák mal na triumfe päťgólový podiel, za hostí sa Kristián Uhriňák nepresadil. V dueli o 5. miesto uspela pražská Dukla. Hoci vo Frýdku-Místku prehrala o sedem gólov, doma si s tímom kouča Daniela Vala poradila 35:26. Marek Hlinka strelil jeden gól Dukly, jeho spoluhráč Matúš Moravčík nedohral pre diskvalifikáciu. V baráži o účasť v extralige vyhrali Maloměřice kormidelníka Františka Urbana nad Tatranom Litovel 29:26.

Do zostavy maďarského Gyöngyösu sa po zranení vrátil Martin Potisk a dvoma gólmi pomohol zdolať Csurgó 25:24. Ferencváros s Jakubom Mikitom (raz vylúčený) si poradil s Budakalászom 29:23. Michal Tóth ml. predviedol v bránke Balatonfüredu štyri zákroky pri 21 strelách, ale na odvrátenie prehry s Tatabányou to nestačilo (24:29). Cegléd neuspel proti Dabasu (24:27). Skúsený pivot Martin Mazák sa do štatistík nezapísal, ale dosiahol výnimočný míľnik, keď v Maďarsku, kde pôsobí od sezóny 2009/2010, odohral súťažných 400 zápasov. Dôležité body v boji o záchranu získal Fejér-B.Á.L Veszprém výhrou nad NEKA 31:27, pri ktorej však chýbal Šimon Macháč.

Peter Kukučka sa so zverencami z HC Kriens-Luzern priblížil triumfom v Berne 33:28 k účasti vo finále švajčiarskej ligy, keďže v semifinále vedú 2:0 na zápasy.

V Nemecku Bergischer HC bez Csabu Szücsa ml. prekvapil v I. bundeslige Füchse Berlín (34:30), ktorému skomplikoval boj o titul. Mindenu sa postupne rozplýva sen o záchrane, Tomáš Urban dal pri prehre s Melsungenom (21:28) dva góly z piatich pokusov vrátane premeneného pokutového hodu.

V II. bundeslige Dessau nestačilo na N-Lübbecke (28:32), Dávid Mišových sa z piatich striel dvakrát radoval z gólu. Nordhorn-Lingen klesá v tabuľke, k čomu prispela aj domáca prehra s Coburgom (24:31). Dominik Kalafut sa nepresadil z dvoch striel, ale odsedel si dva tresty.

V Rakúsku podľadhol Ferlach s brankárom Michalom Martinom Konečným tímu Fivers Margareten 26:28 a nepostúpil do semifinále.

Nemecký Thüringer HC obsadil na turnaji Final 4 Európskej ligy v rakúskom Grazi 4. priečku. V semifinále prehral 26:31 s dánskym Ikastom, neskorším celkovým víťazom. Lýdia Jakubisová skórovala dvakrát. THC v súboji o 3. miesto nestačil na Borussiu Dortmund (23:28), tentoraz bez gólového príspevku Jakubisovej.

V českom play-off sa DHK Baník Most vzdialila obhajoba titulu prehrou v prvom finále na pôde DHC Slavia Praha 26:32, ktorú neodvrátili ani dva góly Tatiany Šutranovej a tri Lucie Mikulčíkovej. V boji o bronz Olomouc aj vďaka dvom gólom Denisy Krajčovičovej remizoval so Sokolom Písek 34:34. V play-out sa Kynžvart, za ktorý sedemkrát skórovala Annamária Patrnčiaková, rozlúčil so sezónou výhrou nad Plzňou 35:18. Zlín zdolal Porubu 25:21, domáca Katarína Mydlová mala na konte jeden dvojminútový trest.

Vo Francúzsku si OGC Nice drží 8. priečku, na pôde Mérignacu vyhral 32:24, pričom Adriána Holejová dala päť gólov zo šiestich pokusov a raz bola vylúčená.

Prvé semifinále v najvyššej rakúskej súťaži vyznelo pre Hypo, ktoré na palubovke MGA Fivers, družstva brankárky Adriany Medveďovej, vyhralo 30:17.

V maďarskej lige Mosonmagyaróvár získal dôležité body vo Váci (33:31) a je stále v hre v boji o bronz. Barbora Lanczová sa presadila štyrikrát zo šiestich striel, dvakrát bola vylúčená. Viktória Oguntoyová predviedla deväť zákrokov pri 23 strelách hráčok Ferencvárosu, ale favorit zvítazil 31:24. Budaörs, za ktorý dala Anette Emma Hudáková tri góly z piatich pokusov, nestačil na Siófok (28:37). Kisvárda utrpela debakel od DVSC (9:35), Nikoleta Trúnková dala dva góly, Veronika Habánková neuspela so svojimi dvoma pokusmi a Simona Szarková sa do štatistík nezapísala.

Majstrovský tím Zaglebia Lubin zavŕšil v Poľsku svoju spanilú jazdu, keď zdolal Piotrcoviu vysoko 37:23. Karin Bujnochová skórovala päťkrát. Bez gólu bola aj Marianna Rebičová, ktorej MKS Lublin po remíze 24:24 zdolal domáce Kobierzyce v rozstrele 4:3 a vybojoval si titul vicešampióna.

Hádzanárky Salerna zdolali družstvo Erice 24:23 s päťgólovým prispením Vladimíry Bajčiovej a vyrovnali stav finálovej série v Taliansku na 1:1.

Prvý finálový súboj o švajčiarsky titul sa skončil pre domáci Brühl, ktorý zdolal Nottwil 24:23. V zostave víťaziek figurovala pôvodom Slovenka Katarína Šimová a v realizačnom tíme bol Ľubomír Švajlen.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Daniel Pérez / balonmanonava.com/