Jakub Prokop odštartoval sezónu v novom klube Bathco Balonmano Torrelavega lepšie, než si predstavoval. Po úvodných dvoch kolách je nielen najlepším strelcom svojho tímu, ale tiež celej prestížnej španielskej ligy. V rozhovore pre SZH vyjadril veľkú spokojnosť nielen s formou aj s novým tímom.

Spomínate si, kedy ste naposledy nastrieľali v dvoch súťažných zápasoch za sebou dokopy 20 gólov?

Úprimne, nepamätám si a myslím si, že v zápasoch seniorskej kategórie sa mi to podarilo prvýkrát. Nemám v hlave presné štatistiky z čias, keď som hrával v ŠKP Bratislava a v Šali. V Španielsku sa mi podarilo nastrieľať 20 gólov za dva zápasy po prvý raz.

Po výkonoch v úvode sezóny ste získali nielen dvakrát miesto v ideálnej zostave kola, ale aktuálne ste aj najlepším strelcom ligy. Čo to pre vás znamená?

Určite ma to teší, ale oveľa vďačnejší som za to, že sa nám na úvod sezóny v dosť náročných zápasoch podarilo získať plný počet bodov. Je skvelé, že sme dokázali zužitkovať to kvantum práce, ktoré odvádza nielen hlavný tréner, ale celý realizačný tím aj my hráči. Moje individuálne štatistiky sú odrazom práce celého tímu a bez neho by sa mi to určite nepodarilo.

Cítite, že ste si v novom tíme vďaka týmto výkonom získali aj uznanie a rešpekt za taký krátky čas?

Za tie tri predchádzajúce sezóny, čo som pôsobil v Nave sa mi podarilo ukázať kvalitu v španielskej lige. Do Torrelavegy som prichádzal ako hráč, ktorého si vybral náš aktuálny tréner Jacobo Cuétara. Už ma veľmi dobre poznal aj zo zápasov, keď sme hrávali proti jeho bývalému klubu - Bidasoa Irun. Tak isto ma poznali ostatní hráči a myslím si, že istý rešpekt som tu už mal vybudovaný aj pred týmito spomínanými zápasmi.

Torrelavega je za Barcelonou a Leónom na treťom mieste Ligy Asobal iba o skóre. Ste jedno zo štyroch mužstiev, ktoré má takýto skvelý vstup do sezóny bez straty bodu. Na tabuľku sa teda pozeráte so spokojným úsmevom?

Samozrejme, je to super pocit, sme spokojní, no odohrali sme zatiaľ iba dva zápasy. Spokojnosť vládne najmä preto, že to boli náročné stretnutia. Bolo super, že sme vyhrali hneď prvý duel vonku nad Logroñom, ale opakujem, sú to len prvé 4 body. Liga je ešte veľmi, veľmi, veľmi dlhá. Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že sme o skóre tretí. Musíme v tých dobrých výkonoch pokračovať. Som si istý, že ak budeme naďalej tvrdo trénovať a hrať ako doteraz, môže to byť pre nás veľmi úspešná sezóna.

Na severe Španielska ste sa stretli s Markom Jurkovičom, s ktorým ste sa poznali už z reprezentačného tímu. Potešilo vás, že ste prišli do klubu, kde máte krajana?

Vždy je dobré mať v tíme krajana, aby sme tu prehodili aj nejaké to slovo po slovensky. Je fajn prísť do šatne a nepočuť len španielčinu. Keď viete, že s niekým sa môžete pozhovárať po slovensky. Zároveň si myslím, že aj pre Marka je to istá podpora. Prvý rok tu bol sám, nemal žiadneho Slováka v tíme. Teraz, keď som prišiel, vieme si aj navzájom vypomôcť, chodíme po tréningoch na kávu a na rôzne výlety. Je to naozaj skvelé, mať v tíme niekoho z rodnej krajiny.  

A nechýba vám Tomáš Smetánka, s ktorým ste to v Nave ťahali tri sezóny?

Občas áno. Teraz, keď sa Tomi vrátil domov na Slovensko, komunikujeme aspoň na diaľku. Zaujíma ma, ako sa má a čo robí. Po tých troch rokoch, čo sme boli denno-denne spolu, je to cítiť. Vždy, keď jeden z nás hrá zápas, ten druhý to sleduje a potom si voláme.

Aké podmienky ste našli v Torrelavege? Čo v klube zatiaľ najviac oceňujete?

V porovnaní s Navou to nie je diametrálne odlišné, keďže oba kluby sú veľmi profesionálne. Najväčší rozdiel zatiaľ vidím v realizačnom tíme. Niekedy, keď cestujeme na zápas, mám až pocit, že realizačný tím je väčší ako ten hráčsky. Keď počítam aj ľudí, ktorí sa starajú o marketing a halu, je ich naozaj veľa. Prvý týždeň v Torrelavege som mal aj trošku problém, zapamätať si, kto sa čomu presne venuje. A čo najviac oceňujem je tréner a jeho asistenti. Jacobo Cuétara je veľmi veľký profesionál. Veľa ľudí mi o ňom rozprávalo pred mojím príchodom do Torrelavegy. Tréningy, prístup trénera a taktické pokyny sú na najvyššej úrovni, ktorú som doteraz nezažil. Keď budeme naďalej hrať to, čo od nás tréner očakáva, budú z toho určite výborné výsledky.

Najväčšou hviezdou vášho tímu je Ángel Férnandéz. Dôležitý krídelník španielskej reprezentácie, ktorý v predchádzajúcich sezónach obliekal aj dres Kielcov či Barcelony. Jeho hádzanárske umenie poznáme, ale aký je po ľudskej stránke?

Môžem povedať, že Ángel je super. Sadli sme si od prvého tréningu. Mal nejaké 2 týždne problémy s členkom po zranení, ale už je späť. Je to veľmi kvalitný hráč, cítiť z neho skúsenosti aj pokoj v zápasoch. Na tréningoch sa snaží ostatným hráčom pomáhať. Je trochu tichší. Nie je to ten typ, že stále by ho bolo počuť. Keď však niečo povie, je to trefná pripomienka, ktorou kolektívu alebo konkrétnemu hráčovi pomôže.

Torrelavega vlani ukončila sezónu na 11.mieste Ligy Asobal. Tento rok po výraznom posilnení kádra stanovilo vedenie určite podstatne vyššie ciele. Navyše vás čaká aj pohárová Európa. Môžete konkretizovať, o čom ste sa v klube pred sezónou rozprávali?

Máme nového trénera, realizačný tím a skoro celé mužstvo. Vedenie preto nechce vyvíjať tlak. Jediné, čo by sme mali na sto percent dodržať, je skončiť v tabuľke španielskej ligy lepšie, ako minulú sezónu.   

Už o pár dní vás čakajú najťažšie zápasy sezóny. Najskôr v nedeľu 6.októbra hostíte Barcelonu a už o dva dni sa predstavíte v rámci prvého kola Európskej ligy na palubovke Kielu. Aké sú vaše očakávania pred porciou zápasov proti najlepším hádzanárom sveta?

Ambície máme vždy najvyššie a kvalitu sme určite potvrdili aj v Iberskom pohári. Uhrali sme dobré výsledky s Portom a najmä Sportingom Lisabon, kde sme 2-3 minúty pred koncom viedli a nakoniec po nevydarenom závere prehrali až po penaltách. Teraz proti Barcelone a Kielu pôjdeme s tým, že odovzdáme maximum. Vlani Barcelona zaznamenala aj remízy. Dokonca my s Navou sme ešte v 50.minúte nad nimi viedli. Nie je to tím, ktorý by sa nedal zdolať. Keď idete naplno, vždy je šanca, že sa vám podarí vyhrať aj nad mužstvom, ktoré patrí medzi 5 najlepších na svete.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Bathco Balonmano Torrelavega