Úspešná hádzanárska výprava juniorov Slovenska sa v pondelok vrátila z Kosova, kde štartovala na majstrovstvách EHF (nižšia kategória) hráčov do 20 rokov a získala trofej pre celkového víťaza. V Prištine im z tucta tímov patrila najvyššia priečka v konečnom poradí, keď najskôr v základnej skupine zdolali Veľkú Britániu 39:14, prehrali s Lotyšskom 26:30 a vo vyraďovacej časti si postupne poradili s Estónskom 28:27, Luxemburskom 36:24 i Lotyšskom 31:25.

Slováci najlepšie splnili svoj cieľ, ktorým bolo medailové umiestnenie znamenajúce 25. pozíciu na starom kontinente, keď súčasne sa v uplynulých dňoch uskutočnili aj majstrovstvá Európy, na ktorých štartovalo 24 tímov. Zvládli aj krízovú situáciu, keď vo štvrťfinále s Estóncami museli v závere otáčať výsledok. "Tam sa to zlomilo. Nehrali sme ani vtedy zle, ale nedávali sme góly, hoci sme sa do šancí dostávali. Nezlomili sme ani v oslabení v závere. Dokonca sme dvakrát získali loptu. Tam sa ukázalo, že toto mužstvo chce niečo dosiahnuť. Z mužstva opadla ťarcha. V semifinále sme to už rozbalili, chalani si užívali zápas s Luxemburčanmi, ktorých do ničoho nepustili. Vylepšili sme veci, ktoré nám predtým nešli. V semifinále to bol veľmi kvalitný výkon v obrane i útoku. Finále sme si chceli tiež užiť, lebo povedzme si úprimne, koľkokrát v živote sa nám podarí byť v rozhodujúcom súboji o trofej, hoci aj v B-kategórii šampionátu. Nechceli sme to pustiť z rúk, z chalanov sršalo sebavedomie," povedal po návrate tréner juniorov SR Michal Baran. "Určite nám pomohlo aj to, že niektorí chalani už dostávajú príležitosť v mužských tímoch, čím naberajú skúsenosti. Je to úplne iná hádzaná, keď hrajú mužskú súťaž. Nielen z hernej, ale i fyzickej stránky. Mohli by sme mať takých aj viac. Predovšetkým však musím vyzdvihnúť, že sme boli ako jeden veľký tím. Utvorila sa super partia, na čom sme to mali postavené. Zároveň som chcel, aby sme boli hrdí na to, že sme reprezentanti. Na každom tréningu sme mali zavesenú našu zástavu a pred duelmi každý musel spievať našu hymnu. Myslím si, že aj toto nám pomohlo, že sme sa stmelili."

V Prištine sa nebojovalo o postup, napriek tomu nechýbalo našim reprezentantom odhodlanie a motivácia. "Systém je zvláštny a z môjho pohľadu nemá logiku. Nikdy však nejde takpovediac len o fazuľky. Vždy je tu prestíž a možnosť hrať za Slovensko. Navyše chalani získavajú v stretnutiach veľa sebavedomia do ďalšej kariéry. Toto družstvo by malo zostať ešte rok pokope. Pre slovenskú hádzanú je to zaujímavá generácia. Hlavným cieľom je vychovať päť - sedem hráčov pre budúcnosť. Síce teraz už nemáme šampionát, ale potrebujeme hrať náročné zápasy," vyhlásil Baran.

Jedným z tých, ktorí majú v kádri juniorov SR skúsenosti aj z mužskej reprezentácie bol Erik Fenár. "Veľmi nám to pomohlo. Aj tu však treba bojovať a podporiť ostatných. Každý z nás prispel niečím. Som veľmi rád, že sme dokázali vyhrať tento šampionát. Utvoril sa veľmi dobrý kolektív. Fungovalo nám to na ihrisku i mimo neho, čo bol základ nášho úspechu. V základnej skupine sme mali aj nášho finálového súpera, s ktorým sme vtedy prehrali, ale neboli sme horším tímom. Duel sme si prehrali vlastnými chybami i zbytočnými vylúčeniami. Poučili sme sa však a dokázali sme to Lotyšom vo finále odplatiť," poznamenal krídelník Tatrana Prešov, ktorého doplnil klubový spoluhráč Damián Mitaľ, člen hviezdneho tímu majstrovstiev EHF: "Zopakujem to, čo tu už odznelo. Boli sme veľmi dobrá partia a neviem, či sa ešte niekedy uvidíme pokope v takomto zložení. Mrzelo by ma, keby sa tak nestalo. V Prištine to pre nás dopadlo podľa predstáv - získali sme zlato. Nezložili sme sa ani po prehre v skupine. Naďalej sme si verili, že to môžeme ďaleko dotiahnuť. Čo sa nám aj podarilo, za čo som veľmi rád."

Spokojnosť netajil ani viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi, ktorý vystúpenia národného tímu sledoval priamo v kosovskej metropole. "Máme za sebou desať dní, ktoré priniesli plno pozitív. Som veľmi hrdý na naše družstvo, a to nielen na hráčov, ale i celý realizačný tím za to, ako sme tam fungovali. Bolo to ukážkové. Cesta, ktorú sme podstúpili za rok a pol pod vedením trénera Barana, bola vydarená a priniesla výsledok. Chlapci pracovali poctivo, bojovali a hrali so srdcom. Postupne výkonnostne rástli takým spôsobom, ktorý bol aj pre mňa prekvapujúci. Je to pozitívna správa pre trénera mužskej reprezentácie Fernanda Guricha, ktorý môže s nimi počítať, postupne s nimi pracovať a začleňovať ich do A-tímu. Samozrejme, k tomu musíme zabezpečiť, aby hrávali vo svojich kluboch a ďalej napredovali. Od zväzu budú mať maximálnu podporu. Poďakovanie patrí aj klubom, z ktorých boli hráči v reprezentácii, a aj trénerom, ktorí s nimi pracujú počas sezóny. Bez nich by sme toto nedosiahli. Hoci sme len tesne za polovicou roka, dovolím si povedať, že rok 2024 je pre slovenskú hádzanú úspešný, o čom svedčí nielen tento najväčší úspech, ale aj postup žien na ME 2024, dobré zápasy mužov v kvalifikácii MS 2025, zisk práva byť spoluorganizátorom ME 2026. Verím, že táto vydarená šnúra bude pokračovať už onedlho aj v Humennom, kde čaká vystúpenie na majstrovstvách EHF našich kadetov, ktorí budú mať šancu napodobniť v domácom prostredí svojich kolegov z juniorskej reprezentácie. Dáva nám to nádej a sebavedomie, aby sme mohli viac veriť, že sme sa vybrali správnym smerom. A budeme mať ešte viac dôvodov na radosť."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR a @kosovahandballfederation