Hádzanári Slovenska v kategórii juniorov majú za sebou gro prípravy na vrchol leta, ktorý ich čaká od záveru tohto týždňa. Zverenci trénera Michala Barana sa v termíne 13. - 21. júla 2024 predstavia v kosovskej Prištine, kde budú hrať na majstrovstvách EHF (nižšia kategória, na majstrovstvách Európy /EHF Euro/ účinkuje 24 najlepších tímov, pozn.) hráčov do 20 rokov. Všetky zápasy bude vysielať v priamom prenose EHFTV.

Slovenskí juniori sa zišli vo štvrtok ráno v Bratislave a na druhý deň skoro ráno mali plánovaný odlet z Viedne do dejiska šampionátu. "V nominácii sme už nechceli robiť zmeny. Už nie je čas a priestor na skúšanie. Berieme so sebou všetkých 17 hráčov vrátane trojice brankárov, ktorí boli s nami naposledy v Púchove. Dvaja z nich síce utrpeli zranenia prsta, resp. nosa, ale budú môcť byť k dispozícii. Chýbajú nám hráči ako Marek Roman, Ervín Karvaš, Daniel Polanský či Dominik Janoška, s ktorými by sme boli ešte silnejší. Objavili sme však iných, ktorí sa ukazujú, že ich môžu dobre zastúpiť," uviedol kouč SR "20" Michal Baran, ktorého zverenci nedávno absolvovali dve sústredenia - v Trebišove a Púchove, kde si dvakrát zmerali sily s Ukrajincami, resp. Severomacedónčanmi. "Myslím si, že chalani pochopili systém, ktorým sa chceme prezentovať. Proti Ukrajine nám to vychádzalo, so Severným Macedónskom boli pod väčším tlakom. Aj tam sa však ukázalo, že musíme byť verní nášmu systému a individuálne nerozdrobovať hru, aj keď sa prestane dariť. Potom to môže priniesť úspech aj proti silným súperom. Boli to veľmi dobré previerky."

Slováci sa v Prištine predstavia v základnej D-skupine s tímami Veľkej Británie (13. 7. o 16.45 h) a Lotyšska (15. 7. o 16.45 h). Prvé dve družstvá zo štyroch skupín postúpia do štvrťfinále, ostatní budú hrať o 9. - 12. miesto. "Naši súperi v skupine sú veľká neznáma, navyše v mládežníckych kategóriách je sila tímov vždy otázna. Ja som typ trénera, ktorý sa snaží sústrediť na hru svojho družstva, aby sme takpovediac ostali v systéme. Keď to dokážeme, tak vieme odohrať kvalitné partie. Chceme si ísť pre umiestnenie v prvej trojke. Chalani sa s týmto cieľom stotožnili, keďže chcú niečo dokázať v hádzanárskej kariére. Chceme sa zlepšovať a uhrať dobré výsledky. Z tohto šampionátu sa nikam nepostupuje, ale aj tak sme motivovaní. Hlavný cieľ je vychovať adeptov pre mužskú reprezentáciu, aby sme mali odkiaľ čerpať hráčov. Prvý duel bude z hľadiska postupu do štvrťfinále kľúčový," dodal kormidelník slovenských juniorov.

Nominácia juniorov Slovenska
Andrej Furman (SKKP Handball Brno/ČR), Jozef Alex Ligocký (HK Agro Topoľčany), Matúš Mitošinka - Jakub Féder, Ivan Gdovec, Matúš Pacek (všetci ŠKP Bratislava), Dominik Terpák, Damián Mitaľ, Andrej Buranovský, Erik Fenár (všetci Tatran Prešov), Adam Ďurana (MŠK Považská Bystrica), Jakub Jánoš (Záhoráci Stupava/Malacky), Jakub Stavač, Samuel Kukučka (obaja HK Košice), Michael Justin Dudlák (HC Linz/Rak.), Marko Jurkovič (Balonmano Torrelavega/Šp.), Maxim Rojko (Handballakademie VfL Gummersbach/Nem.).

Zloženie základných skupín na majstrovstvách EHF hráčov do 20 rokov (13. - 21. 7. 2024, Priština/Kos.):
A-skupina: Fínsko, Kosovo, Bulharsko
B-skupina: Luxembursko, Turecko, Belgicko
C-skupina: Litva, Gruzínsko Estónsko
D-skupina: Lotyšsko, Slovensko, Veľká Británia

Program zápasov v D-skupine:
sobota 13. 7.: 16.45 h Slovensko - Veľká Británia
nedeľa 14. 7.: 19.00 h Veľká Británia - Lotyšsko
pondelok 15. 7.: 16.45 h Lotyšsko - Slovensko

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH