Majstrovstvá EHF v hádzanej hráčov do 18 rokov v Humennom (12. - 18. 8. 2024) dopadli inak, ako sme si želali. Dá sa povedať, že ešte horšie, keďže namiesto radosti priniesli smútok a sklamanie. A to nielen pre nenaplnené postupové ambície, ale pre prepad ešte nižšie.

Družstvo trénera Radoslava Antla chcelo skončiť na niektorej z medailových pozícií, ktorá by mu zaručovala účasť na ME 2026 v kategórii do 20 rokov. Tento cieľ sa rozplynul, keď Slováci podľahli v rozhodujúcom súboji o postup zo základnej skupiny Holanďanom 30:35, hoci na konci I. polčasu viedli šesťgólovým rozdielom.

Ešte horšie chvíle prišli následne v dueli s Estóncami. Prehra 26:29 ich totiž odsunula do boja až o 7. miesto a zároveň znamenala zostup ešte do nižšej kategórie, kam putovali posledné dva tímy z Humenného.

"Chceli sme hrať o postup do elitnej kategórie, ale to sa zmenilo na zostup, čo je obrovská hanba. Zväz nám veril, mali sme sústredenia, krátke dvojdňové zrazy, investovali sa do toho finančné prostriedky a všetko sa robilo pre úspech. Beriem to na seba. Ja som zlyhal, lebo som nedokázal pripraviť chlapcov tak, ako by som mal. Je mi ľúto, lebo som z nich nedokázal dostať maximum, čo v nich je," vyjadril sa Antl, podľa ktorého slov nastal zlom v druhom polčase súboja s Holandskom.

"Som presvedčený, že by to bolo inak, keby sa nám vtedy nezranili dvaja dôležití Ján Kristián Krok a Juraj Mocko. Možno by sme turnaj teraz hodnotili pozitívne. Hranica medzi úspechom a neúspechom je veľmi tenká. Samozrejme, je to sklamanie pre všetkých zainteresovaných, lebo ciele boli postupové. Chcem však poďakovať hráčom, že obetovali svoj voľný čas najskôr na individuálne tréningy, potom tri týždne na spoločnú prípravu a týždeň na šampionát. Ďakujem aj SZH, že nám utvoril počas celého roka nadštandardné podmienky, ale, žiaľ, nevyužili sme to."

Namiesto miestenky medzi 24 najlepších v Európe sa budú musieť slovenskí kadeti vyhrabať zo suterénu, kde sú tímy ako Belgicko, Luxembursko, Bulharsko, Veľká Británia či Azerbajdžan...

Viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ernö Kelecsényi ešte pod vplyvom toho, ako to v Humennom dopadlo, sa nechcel zatiaľ púšťať do vynášania súdov. "Samozrejme, je to veľké sklamanie, ktoré potrebujeme spracovať. Naše ambície boli nepochybne väčšie a nič nesignalizovalo, že to takto dopadne. Prvý zápas proti Fínom sme zvládli bez problémov. Druhý duel s Lotyšmi, za ktorých hrali piati, čo v júli reprezentovali v juniorskej kategórii, bol jeden z najlepších na turnaji. S Holanďanmi to do 28. min a stavu 21:15 vyzeralo optimisticky, potom sme stratili najlepšieho hráča i ďalšieho a odvtedy nám to prestalo ísť. V druhom polčase sme nedokázali na nič zareagovať. Proti Estóncom sme sa nevedeli postaviť na nohy, aby sme to dotiahli do pozitívneho konca. V poslednom súboji nám chýbali aj ďalší hráči a bolo to už aj o tom, že Fíni boli ešte viac unavení," poznamenal Kelecsényi, ktorý pred letom avizoval, že od nášho kadetského tímu sa očakáva v domácom prostredí úspešné účinkovanie. "Chcel by som v mene SZH vyjadriť veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnej organizácii šampionátu na vysokej úrovni a prispeli k spokojnosti účastníkov."

Konečné poradie: 1. Bosna a Hercegovina, 2. Lotyšsko, 3. Turecko, 4. Holandsko, 5. Litva, 6. Estónsko, 7. Slovensko, 8. Fínsko.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH