Hádzanári Slovenska utrpeli v Hlohovci v stredajšom zápase kvalifikácie ME 2004 s Nórmi hladkú prehru 23:33 (12:17), ale ich nádej na postup na šampionát v Nemecku napriek tomu žije aj pred záverečným vystúpením, ktoré ich čaká v nedeľu 30. apríla v Novom Sade proti Srbom.

Slováci do 20. minúty ako-tak dokázali držať krok s favoritom, na ukazovateli skóre vtedy svietil stav 10:12. Veľkú zásluhu na tom mal vďaka svojmu výkonu medzi troma žrďami Marián Žernovič. "Dá sa povedať, že Nóri až na pár výnimiek prišli v plnej sile. Vedeli sme, aká je realita. Chceli sme však hrať čo najlepšie. Žiaľ, nevyvarovali sme sa niektorých chýb, ktoré nás mrzia a stáli nás lepší výsledok. O víťazovi nebolo počas stretnutia pochýb, naši súperi od začiatku dominovali. Nóri ukázali, že sú lepší a s prehľadom nás zdolali. Nás však mrzí rozdiel v skóre. Nebyť nejakých nepremenených šancí a keby sme v bránke pridali pár zákrokov navyše, mohlo to vyzerať inak," povedal Žernovič.

Severania si rozhodujúci náskok vypracovali na prelome polčasov, keď získali až dvojciferné vedenie (23:12). "Najmä na začiatku druhého polčasu nás rozbehali prvou a druhou vlnou. Tam sa vtedy veľmi ťažko chytalo. Našťastie, Mišo Konečný ešte na záver zápasu vytiahol dva zákroky. V konečnom účtovaní sa môže počítať gól. Vieme, že to bude náročné, ale kým bude žiť akákoľvek nádej, my budeme o ňu bojovať," vyhlásila brankárska opora slovenského tímu.

Stredajší zápas sa niesol aj v znamení rozlúčky Martinom Straňovským s reprezentačným dresom. Skúsená opora si zaslúžila, aby bola z pohľadu výsledku krajšia. "Ťažko sa to hodnotí, keďže Nórsko patrí medzi najkvalitnejšie tímy na svete. Pred početnou diváckou kulisou sa mi hralo dobre. Možno som mal v hlave to moje menšie zranenie, ale chcel som si chvíľu zahrať. O tom je rozlúčka. Neprišiel som si len posedieť na lavičke. Som rád, že mi dal tréner šancu. Mal som tu celé rodinu a bolo to pekné. Želám chlapcom, aby sa im v budúcnosti darilo. Nech postúpia na nejaký šampionát a zažijú to, čo my v minulosti," poznamenal Straňovský, ktorá sa raz zapísal do streleckej listiny a raz neuspel z pokutového hodu. Na jeho konte je 157 zápasov a 579 gólov v najcennejšom drese so svojou tradičnou "24".

Po dlhšom čase sa vrátil do reprezentácie Tomáš Urban. Skúsený ľavák, ktorého tréner SR Fernando Gurich využíval na poste pravej spojky, bol najaktívnejším strelcom. Na nórsku bránku vyslal desať striel a sedemkrát sa tešil z gólu, z toho štyrikrát premenil pokutový hod. "Naskočiť do reprezentácie rovno z klubu za tak veľmi krátky čas nebolo jednoduché. Na všetko sme mali len dva dni, aby sme sa pripravili na náročného súpera. Teším sa, že som tu opäť mohol byť, odohral ďalší zápas proti skvelému protivníkovi a nazbieral ďalšie skúsenosti," poznamenal hráč bundesligového Mindenu a k duelu dodal: "Po hluchej chvíli v úvode druhého polčasu sme si našli svoje pozície a dokázali sa presadzovať v útoku. Mrzieť nás môže, že sme urobili toľko chýb. Obrana miestami nestála na pevných nohách, keďže pri tomto systéme lietame vysoko a hľadáme kontakt s hráčmi súpera. Nóri to však dokázali využiť. Našli medzery v našej defenzíve, skvele spolupracovali s pivotom."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR