Slovenskí hádzanárski reprezentanti začnú boj o účasť na 29. majstrovstvách sveta v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku (8./9. 1. - 26. 1. 2025) proti Kosovčanom. Rozhodol o tom stredajší žreb európskej časti kvalifikácie, ktorá pozostáva z dvoch fáz. Zverenci trénera Fernanda Guricha začnú dvojzápas v domácom prostredí 1. alebo 2. novembra, odveta u súpera bude 4. alebo 5. 11. 2023.

Slovákov, ktorí pred žrebom v sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) vo Viedni figurovali v prvom koši spolu s Izraelčanmi, Fínmi, Turkami a Estóncami, vyžrebovali vo štvrtej z  piatich dvojíc, keď z potenciálnych súperov v druhom koši figurovalo už len Kosovo a Taliansko. Z tohto pohľadu to bola priaznivejšia voľba.

"Kosovo nebola možnosť, ktorú by sme najviac preferovali, ale súpera si netreba vyberať a musíme byť pripravení čeliť každému. Máme nejaké informácie o našom súperovi. Niekoľko hráčov pôsobí vo Švajčiarsku. Najlepší hráč je pivot Jupa, k oporám patria aj tvorca hry Dedaj či Gjuka. Potrebujeme získať o ich hre ďalšie poznatky, aby sme sa čo najlepšie pripravili. Samozrejme, potrebujeme pracovať aj na zlepšení nášho systému. Proti Kosovčanom to nebude jednoduché, ale pokúsime sa dobre pripraviť a odviesť maximum," uviedol reprezentačný tréner mužov SR Fernando Gurich.

Pätica úspešných z I. fázy postúpi do 1. kola II. fázy kvalifikácie, do ktorej je na základe rebríčka národných tímov už nasadená trojica Litva, Ukrajina a Belgicko. Žreb (bude po odohraní prvej fázy) rozhodne o zložení štyroch dvojíc, ktoré budú 13./14. 3. a 16./17. 3. 2024 bojovať tiež v dvojzápasoch o postup do 2. kola druhej kvalifikačnej fázy. Tam sa k nim pridá 18 z 21 účastníkov ME 2024, s ktorými budú 8./9. 5. a 11./12. 5. 2024 súperiť o jedenásť miesteniek na MS. Zloženie dvojíc vyžrebujú 24. januára počas finálového víkendu ME 2024.

Z 37 prihlásených mužských reprezentácií európskych krajín má istú účasť na svetovom šampionáte trojica organizátorov Chorvátsko, Dánsko, Nórsko a k nim pribudnú ešte traja najlepší z ME 2024 v Nemecku. O zostávajúcich jedenástich účastníkoch sa rozhodne v dvoch fázach kvalifikácie. Zverencov trénera Fernanda Guricha čaká náročná úloha. Keď nechcú reprezentanti SR chýbať na MS 2025, potrebujú prejsť cez troch súperov.

Vyžrebované dvojice I. fázy kvalifikácie o postup na MS 2025 (prvé zápasy 1./2. 11. - odvety 4./5. 11. 2023):
Luxembursko - Izrael
Veľká Británia - Fínsko
Lotyšsko - Estónsko
Slovensko - Kosovo
Turecko - Taliansko

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF