Hádzanári Slovenska nedotiahli v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta v roku 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku svoje snaženie do vytúženého konca. Po štvrtkovom prekvapení v Gdansku, kde vyhrali nad Poliakmi senzačne 29:28 (16:15), nestačili na svojho súpera v Topoľčanoch, kde podľahli 25:33 (12:15). V súčte dvojzápasu zaostali zverenci trénera Fernanda Guricha za svojím súperom o sedem gólov a nezahrajú si na svetovom šampionáte po 14 rokoch.

Výsledok - II. fáza kvalifikácie mužov o postup na MS 2025 - 2. kolo - odveta - nedeľa:

TOPOĽČANY
Slovensko - Poľsko 25:33 (12:15), prvý zápas 29:28, na MS postúpilo Poľsko
Zostava a góly SR: Žernovič, Čupryna - M. Moravčík 2, J. Tóth, Š. Macháč 1, D. Mišových 3, J. Briatka 3, Fenár 2, Mitaľ, Prokop 2, T. Smetánka 6, Hlinka 2, M. Kucsera ml., Ľ. Ďuriš 2, L. Urban 2, J. Kravčák
Najviac gólov za Poľsko: Syprzak 10/4, Czuwara 8
Pok. hody: 0 - 4/4, vylúčení: 4 - 2, ČK: 32. Š. Macháč (SR) za faul, rozhodovali: A. Konjičanin a D. Konjičanin (obaja Bosna a Herceg.), 2000 divákov

Skóre duelu otvorili Poliaci zásluhou Czuwaru, ale slovenský tím mal lepší úvod odvety, keď hneď otočil vývoj a po góloch L. Urbana a Fenára získal na začiatku 7. min vedenie 5:3. V 12. min upravil Fenár na 7:6, no potom prišla desaťminútovka bez gólu, čo hostia využili a päťgólovou šnúrou sa odpútali na 11:7 v 21. min. Po oddychovom čase kouča SR F. Guricha ukončil čakanie na gól Smetánka a vzápätí sa prvýkrát presadil aj J. Briatka (9:11), ktorý bol vo štvrtok najlepším strelcom v slovenskom drese. Poliaci ťažili z koncovky krídelníka Czuwaru a tradične zo spolupráce s výbornými a nebezpečnými pivotmi. Gól Prokopa tesne pred klaksónom znížil rozdiel na polčasových 12:15. Po zmene strán striedajúci Mišových skorigoval na 13:15, ale vzápätí dostal červenú kartu Macháč. Poliaci postupne krok za krokom zvyšovali svoj náskok. Przytula v 43. min upravil na 24:18. Pred Slovákmi stála náročná úloha, zmazať v záverečnej štvrťhodine šesťgólové manko. To na začiatku 51. min narástlo už na osem gólov (20:28) a slovenský sen o účasti na MS sa prakticky predčasne rozplynul. Päť minút pred koncom mohol Briatka znížiť na 24:29, ale minul bránku. Na druhej strane uspel Syprzak (30:23) a bolo už definitívne rozhodnuté. Bodku za zápasom dal Pietrasik gólom prakticky cez celého ihrisko do prázdnej slovenskej bránky.

Hlasy:
Fernando Gurich (hlavný tréner SR): „V prvom rade chcem poďakovať fanúšikom, ktorí boli fantastickí. Je nám to ľúto, že sme ich nepotešili aj v odvete. Myslím si, že prvý polčas bol z našej strany celkom dobrý. Vypracovali sme si šance, ale niekoľko sme ich aj zahodili. Poliaci však hrali dnes výborne. Nám chýbali trochu sily, čo sa prejavilo aj pri streľbe z väčších vzdialeností. Súper lepšie bránil, zvolil defenzívnejší štýl, čo nám robilo problémy. Gratulujem Poľsku k postupu."

Ľubomír Ďuriš (kapitán a stredná spojka SR): „Je mi smutno, lebo sme nezopakovali výkon z prvého duelu a nehrali sme tak takticky. To ma trochu mrzí. Očakával som, že Poliaci na nás vyletia. Určovali tempo hry a my sme sa tam v istých fázach hry nevedeli cez nich dostať. K postupu im gratulujem, lebo postúpili zaslúžene."

Marián Žernovič (brankár SR): „Ťažko sa bude hodnotiť dnešný zápas, lebo sme cítili šancu po stretnutí v Poľsku. Žiaľ, Poliaci ukázali, že kvalita je na ich strane vo viacerých smeroch. Premieňali svoje šance, my sme to v bránke dnes tiež príliš nepodržali, nefungovala nám ani obrana a nevyužívali sme gólové šance. Jednoducho, v každej činnosti boli lepší a zaslúžene postúpili."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH/Radovan Stoklasa