Až do záverečného zápasu II. fázy kvalifikácie žila teoretická nádej hádzanárov Slovenska na prebojovanie sa na budúcoročný európsky šampionát v Nemecku. Nepremenili ju na realitu. Naopak, vysoká prehra v Novom Sade so Srbmi (26:37) len zvýraznila sklamanie.

"Žiaľ, nezvládli sme to. Srbi takisto ako Nóri ukázali veľkú kvalitu. My sme nevedeli reagovať na ich spoluprácu s pivotom, dobrú hru spojok a rýchle kontry. Je pred nami dlhá cesta, máme sa v čom zlepšovať vo veľmi veľa veciach. Musíme na tom pracovať, nemôže nás položiť takýto neúspech. Podľa predvedených výkonov sme si postup asi ani nezaslúžili. Aj keď to tak možno nevyzerá, sme na správnej ceste. Veríme, že nasledujúca kvalifikácia dopadne pre nás lepšie," uviedol ľavý krídelník Lukáš Péchy.

Zverenci trénera Fernanda Guricha, ktorý mal v deň stretnutia 41. narodeniny, nezachytili úvod zápasu a počas celého duelu mali problémy eliminovať ofenzívnu kvalitu Srbov. V bránke robil, čo mohol aj Marián Žernovič. "Po prehre o jedenásť gólov sa veľmi ťažko hodnotí. Určite tam boli aj nejaké dobré veci, ale boli ich veľmi málo na zázrak, v ktorý sme dúfali. Žiaľ, taká je realita. Srbi boli lepší v každom jednom ukazovateli a zaslúžene vyhrali dvojciferne. Ani nemôžeme povedať, že by to bola krutá prehra, lebo taký bol vývoj na ihrisku. Iba to ukazuje, že musíme veľa pracovať na našom obrannom i útočnom systéme, aby sme možno dokázali spraviť zázrak v inej kvalifikácii o rok či o dva. Jednoducho, musíme pracovať a dúfať, že sa nám niečo také podarí," skonštatovala brankárska opora.

Pôvodne to vyzeralo, že by Slovákom mohla stačiť aj tesná prehra, ale napokon po senzačnom triumfe Gruzíncov v Maďarsku (31:30) bolo treba na postup z 3. priečky (postupovali len 4 najlepšie tímy z 8 skupín) mať na konte aspoň dva body zo súbojov s prvými dvoma postupujúcimi.

"Chceli sme uhrať v Srbsku dobrý výsledok a získať nejaký bod, aby sme mali šancu na postup z 3. miesta. Srbi nás zaskočili na začiatku zápasu tvrdou obranou, ťahali rýchle protiútoky a druhú vlnu. Nestihli sme sa spamätať a už bolo 0:5. Potom sme už hrali pod dekou, hoci po úvodnej desaťminútovke sme s nimi vo zvyšnom priebehu I. polčasu uhrali remízu. V druhom dejstve sme sa už nevedeli až tak presadiť, mali sme veľa nevyužitých striel. Keby sme premenili polovicu, tak je to iné. Žiaľ, toto je výsledok. Rozhodne máme čo zlepšovať," poznamenal tvorca hry Tomáš Smetánka.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Slobodan Sandič / Serbian Handball Federation