Benefičná akcia Hádzaná pre život na podporu boja proti rakovine prsníka bude v Bratislave už o tri dni. Hádzanárky Slovenska si v rámci nej v piatok 27. septembra zmerajú sily s tímom Faerských ostrovov (18.00 h), okrem žien sa v Gopass aréne predstavia aj kadetky a juniorky proti Slovinkám (13. a 15.00 h).

Ženský národný tím sa nielen na tento zápas i sobotňajšiu odvetu chystá od nedele v Šamoríne, kde začal svoju prípravu na vrcholné podujatie. Pre zverenky hlavného kouča Jorgeho Dueňasa je to prvá reprezentačná akcia od aprílového postupu na majstrovstvá Európy 2024, ktorý dosiahli remízou s Ukrajinkami (25:25) v Šali.

"Po piatich mesiacoch si musíme obnoviť náš systém hry a pokúsime sa aj vylepšiť niektoré detaily oproti nášmu predchádzajúcemu vystúpeniu s Ukrajinou," povedal španielsky tréner Dueňas na utorkovom brífingu. Podľa jeho slov Faerské ostrovy už nepatria k slabším súperom. Majú pevnú obranu, dobré súboje jeden na jedného a vychádzajú zo škandinávskej hádzanárskej školy. Tiež sa tešili z postupu na európsky šampionát, na ktorom budú debutovať.

"Úprimne sa musím priznať, že o našom najbližšom súperovi zatiaľ veľa toho nevieme. Verím, že z videí sa dozvieme, čo nás čaká. V ostatných rokoch však o Faerských ostrovoch počúvame čoraz častejšie. Myslím si, že nám oba zápasy poslúžia ako výborná skúsenosť. Možno sa niečo nové naučíme, ale každopádne pre nás to budú dva veľmi prospešné duely," tvrdí krídelníčka Martina Popovcová, jedna z dvadsiatich hráčok v kádri, ktoré sa zišli v nedeľu večer v Šamoríne. "Trénovať sme začali v pondelok s 18 hráčkami, zvyšné dve sa k nám pridali neskôr, keďže v nominácii nahradili zranené Aďu Holejovú s Lenkou Ratvajskou," doplnil základné informácie Dueňas, ktorý dodatočne povolal Tatianu Šutranovú z CS Magura Cisnadie (Rum.) a Nataliu Dmytrenkovú z tímu Sošnica Gliwice (Poľ.).

Piatkové podujatie Hádzaná pre život má aj benefičný rozmer. Slovenská reprezentácia hádzanárok sa v hlavnom meste predstaví takmer po siedmich rokoch a nastúpi netradične v dresoch ružovej farby. Výťažok zo stretnutia na Pasienkoch poputuje na boj proti rakovine prsníka. Súčasťou celodňového programu sú otvorený tréning, autogramiáda, hudobné koncerty a tiež už spomenuté zápasy mládežníckych reprezentácií. Vstupenky sú k dispozícii tu: https://www.ticketlive.sk/sk/event/slovensko-faerske-ostrovy-27-09-2024.

Nominácia hádzanárok Slovenska na medzištátne zápasy proti Faerským ostrovom (27. o 18.00 v Bratislave a 28. 9. o 15.00 h v Šamoríne):
brankárky: Iryna Jablonská, Barbora Jakubíková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Záhreb/Chor.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)
krídelníčky: Réka Bíziková (Komárom VSE/Maď.), Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Natalia Dmytrenková (Sošnica Gliwice/Poľ.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Monika Pénzes (HC DAC Dunajská Streda)
spojky: Karin Bujnochová (Szombathelyi KKA/Maď.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Tatiana Šutranová (CS Magura Cisnadie/Rum.), Alena Dvorščáková, Dorota Bačenková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH