Hádzanárky Slovenska zavŕšili benefičnú akciu Hádzaná pre život víťazstvom. Zverenky trénera Jorgeho Dueňasa zdolali v piatok v Bratislave hráčky Faerských ostrov najtesnejším rozdielom 24:23 (12:14) a úspešne vstúpili do prípravy na koncoročné majstrovstvá Európy.

Slovenky pri návrate na Pasienky ťahali v zrekonštruovanej Gopass aréne väčšinu duelu mierne za kratší koniec. V záverečnej desaťminútovke však otočili vývoj a najmä vďaka zákrokom i víťaznému gólu brankárky Iryny Jablonskej-Bobaľovej, ktorá bola najlepšou hráčkou slovenského tímu, sa tešili z výhry nad ďalším účastníkom európskeho šampionátu. V sobotu 28. 9. o 15.00 h si obe reprezentácie zmerajú sily v športovej hale x-bionic® morpho sphere v Šamoríne, kde sa bude hrať za zatvorenými dverami.

Výsledok piatkového medzištátneho priateľského stretnutia hádzanárok v Bratislave:

Slovensko - Faerské ostrovy 24:23 (12:14)
Zostava a góly SR: Jablonská-Bobaľová 1, Oláhová - Pénzes 1, Popovcová 3, Pastorková 2, Ščípová 3, Michálková, S. Szarková, Nejedlíková, Barbora Lancz 4/2, Györiová 1, Bačenková 4, Šutranová 2, Bujnochová 2, E. Rajnohová 1, Dmytrenková. 
Najviac gólov za Faerské ostrovy: Mittúnová 6, Brandenborgová 5.
Pok. hody: 2/2 - 2/2, vylúčené: 3 - 4, rozhodovali: Haščíková a Kellner (obe SR), 800 divákov.

Slovenky sa v úvode dostávali do šancí, ale väčšinu im zmarila brankárka Fridheimová Petersenová, a tak za necelých osem minút skórovali len raz. Z nepriaznivého stavu však po góloch Lanczovej a Popovcovej vyrovnali v 10. min na 3:3. V hre oboch tímov bolo dosť technických chýb. Keď Faerčanky v 17. min zvýšili na 8:5, kouč Dueňas si zobral oddychový čas. Po ňom ešte súperky zveľadili svoje vedenie na 11:7 v 21. min, ale zmena obrany v slovenskom tíme priniesla výsledok. Štvorgólová šnúra od 23. do 27. min znamenala vyrovnanie na 12:12. Záver I. polčasu lepšie zvládli hostky.

Slovenské hráčky však po zmene strán vyrovnali na 15:15 a o chvíľu neskôr ich aktívna Bačenková mohla poslať aj do vedenia, ale jej pokus nepustila za svoj chrbát faerská brankárka. Štvrťhodinu pred koncom po góle Pénzesovej do prázdnej bránky na 19:20 bolo všetko otvorené, ale severanky necelých desať minút pred koncom odskočili na 23:20. Ani to však neznamenalo predčasné rozhodnutie. Do slovenskej bránky sa vrátila Jablonská a jej spoluhráčky v 55. min vyrovnali na 23:23. Vzápätí mali výhodu presilovky, ale ani počas nej nenaklonili skóre na svoju stranu. Faerčanky síce strieľali góly, ale prešľapy im ich rozhodkyne neuznali. Paradoxne, vedenie pre tím SR zabezpečila prvýkrát v zápase brankárka Jablonská, ktorá dosiahla gól strelou cez celé ihrisko napokon víťaznú trefu. Pár sekúnd pred koncom skvelým zákrokom odvrátila vyrovnanie.

Hlasy:
Peter Pčola (asistent trénera SR): "Nebolo to z našej strany stretnutie, s ktorým by sme mohli byť spokojní. Teší nás víťazstvo, ktoré sme dosiahli vďaka brankárke Jablonskej. Súperky nám v záverečnej desaťminútovke umožnili vrátiť sa do zápasu technickými chybami. Záver sme nezvládli takticky, keď sme Faerčankám poskytli dve možnosti na vyrovnanie."

Iryna Jablonská-Bobaľová (brankárka SR): "Snažila som sa čo najviac pomôcť družstvu. Začiatok nebol z našej strany ideálny, ale rozhoduje sa v závere. Posledná desaťminútovka nám vyšla. Pri tej strele som si až tak neverila, ale máme to natrénované z klubu. Som šťastná, že nám to pomohlo k víťazstvu."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH