Takmer po polroku sa opäť zíde slovenská ženská hádzanárska reprezentácia. Predchádzajúci zraz vyvrcholil 7. apríla radosťou z postupu na majstrovstvá Európy 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku, ktorý si zverenky trénera Jorgeho Dueňasa zaistili remízou v kvalifikácii s Ukrajinkami (25:25). Teraz na najbližšom sústredení, ktoré je naplánované na 22. až 28. septembra, už začnú prípravu na kontinentálny šampionát. Jeho základnú skupinu odohrajú v rakúskom Innsbrucku spolu s družstvami Nórska, Rakúska a Slovinska.

Počas najbližšej reprezentačnej akcie si Slovenky dvakrát zmerajú sily s Faerskými ostrovmi. Konfrontácie s účastníkom ME 2024 sú na programe v piatok 27. 9. o 18.00 h v Gopass aréne v Bratislave ako súčasť benefičného podujatia Hádzaná pre život venovanému boja proti rakovine prsníka, v sobotu 28. 9. o 15.00 h v športovej hale x-bionic® morpho sphere v Šamoríne.

Dueňas si vybral 20-členný káder, ktorý tvorí 9 legionárok a 11 hráčok z domácich klubov. Najpočetnejšie zastúpenie má michalovská Iuventa piatimi hráčkmi. Práve z družstva zo Zemplína dostala pozvánku mladá brankárska debutantka Barbora Jakubíková. Potešiteľné je, že opäť by mali byť k dispozícii skúsené pivotky Kristína Pastorková a Nikoleta Trúnková, ktoré na predchádzajúcich akciách chýbali.

Zraz je naplánovaný na nedeľu 22. 9. večer v šamorínskom v športovom komplexe x-bionic® sphere.

Nominácia hádzanárok Slovenska na medzištátne zápasy proti Faerským ostrovom (27. a 28. 9.):
brankárky: Iryna Jablonská-Bobaľová, Barbora Jakubíková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Záhreb/Chor.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)
krídelníčky: Réka Bíziková (Komárom VSE/Maď.), Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Monika Pénzes (HC DAC Dunajská Streda), Lenka Ratvajská (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (Szombathelyi KKA/Maď.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Alena Dvorščáková, Dorota Bačenková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Lukáš Grinaj