Hádzanárky Slovenska už na budúci týždeň začnú boj o postup na majstrovstvá Európy, ktoré od 28. novembra do 15. decembra 2024 usporiadajú v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Na úvod kvalifikácie ich čaká dvojzápas s Izraelom a Ukrajinou, na ktorých hlavný kouč Jorge Dueňas nominoval 18-členný káder zložený z 8 hráčok pôsobiacich v zahraničí a 10 zo slovenských klubov hrajúcich v MOL lige.

V nominácii chýbajú z rôznych dôvodov osvedčené mená a v nedávnej minulosti stabilné členky kádra národného tímu ako Viktória Oguntoyová, Soňa Furgaláková, Bibiana Štefaniková, Vladimíra Bajčiová, Barbora Lancz či Simona Szarková.

Na druhej strane príležitosť dostávajú hráčky, z ktorých sú niektoré v úlohe úplných nováčikov a ďalšie v minulosti už epizódne okúsili atmosféru ženskej reprezentácie: brankárky Barbora Hanzalíková z českého Zlína, Bella Oláhová zo Šale, krídelníčka Natalia Dmytrenková z poľského Jaroslawu, šalianska spojka Diana Mária Vargová či mladá Dorota Bačenková, ktorá svojimi výkonmi ťahá michalovskú Iuventu.

Slovenky majú zraz naplánovaný na nedeľňajšie popoludnie (8. 10.) v Hoteli Družba v Michalovciach, kde o tri dni neskôr - 11. októbra od 18.00 h - odohrajú v Chemkostav aréne svoj úvodný duel 2. kvalifikačnej skupiny proti Izraelčankám. Následne v nedeľu 15. 10. nastúpia v poľskom meste Mielec proti Ukrajinkám.

Nominácia hádzanárok Slovenska na dvojzápas kvalifikácie ME 2024 proti Izraelu a Ukrajine:
brankárky: Alexandra Ivanicja (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Barbora Hanzalíková (HC Zlín/ČR), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)

pivotky: Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Záhreb/Chor.), Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)

krídelníčky: Natalia Dmytrenková (JKS Jaroslaw/Poľ.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Natália Némethová (Házená Kynžvart/ČR), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Veronika Habánková, Dorota Bačenková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR - Henrich Mišovič