Slovenské hádzanárske reprezentantky štyrmi medzištátnymi stretnutiami - dvoma na turnaji v Chebe a dvoma na prípravnom kempe v Ankare - zakončili svoje účinkovanie v roku 2023. Proti Turkyniam odohrali dva vyrovnané zápasy. Kým v prvom rozhodli o svojom triumfe vydarenou desaťminútovkou v polovici druhého dejstva (31:27), v odvetnom prišli o lepší výsledok v záverečnej desaťminútovke (27:29). Pre zverenky trénera Jorgeho Dueňasa boli súboje prípravou na rozhodujúce budúcoročné boje v kvalifikácii o postup na ME 2024.

Jednou z hráčok, ktorá dostala priestor presvedčiť o svojich schopnostiach, bola šalianska spojka Diana Mária Vargová. Snažila sa využiť dostatok času na palubovke, dirigovala hru Sloveniek a pridala aj tri góly. "Ja si myslím, že sme sa dosť posunuli, aj keď ešte stále to neboli výkony, ktoré by sme chceli podávať v ďalších zápasoch. Duely boli dosť o koncentrácii, v prvom sme síce nemali úvodný polčas taký dobrý ako druhý, ale boli sme viac koncentrované. V druhom nám skoro nič nevychádzalo," uviedla po návrate z Turecka Vargová.

Po nešťastnom zranení kapitánky Réky Bízikovej v priebehu prvého súboja s Tureckom veľa odohrala na ľavom krídle hráčka michalovskej Iuventy Martina Popovcová, ktorá ukázala svoju rýchlosť i úspešnú koncovku. "Myslím si, že sústredenie splnilo svoj účel. Prípravné zápasy nám ukázali, kde sa výkonnostne nachádzame, čo potrebujeme zlepšiť. Zapracovali sme na taktike, osvojili sme si herné signály. V odvete sme sa trochu akoby zľakli, dosť veľa šancí sme nepremenili, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku. Takisto tam boli technické chyby, ktoré musíme do budúcnosti odstrániť. Tiež sa musíme dokázať koncentrovať celých 60 minút," poznamenala Popovcová, ktorá v prvom dueli dosiahla šesť v druhom tri góly.

VÝSLEDKY

Turecko - Slovensko 27:31 (16:16)
Najviac gólov za Turecko: Beyzová 5, Silová 4
Zostava a góly SR: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 1, Michálková 2, Dmytrenko, Popovcová 6/1, R. Bíziková 1, L. Ratvajská 3, Bujnochová 3, Holejová 2, Barb. Lancz 6/3, E. Rajnohová 1, Bačenková, Ščípová 4, D. M. Vargová 2
pok. hody: 4/4 - 6/4, vylúčené: 5 - 3, rozhodovali: Kog a Bayrak (obaja Tur.), 150 divákov

Turecko - Slovensko 29:27 (14:15)
Najviac gólov za Turecko: Digdemová 8, Bilgeová 6, Beyzová 5
Zostava a góly SR: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 2, Michálková 1, Dmytrenko, Popovcová 3, L. Ratvajská 3, Bujnochová, Holejová 3, Barb. Lancz 8/3, E. Rajnohová 2, Bačenková 1, Ščípová 3, D. M. Vargová 1
pok. hody: 2/2 - 3/3, vylúčené: 1 - 4, rozhodovali: Öztürk a Dogan (obaja Tur.), 200 divákov

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Turecká hádzanárska federácia