Hádzanárky Slovenska sa od nedele pripravujú v Bratislave na tohtotýždňové rozhodujúce boje o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Pred stredajším odchodom do Nemecka sa o svoje dojmy z doterajšej prípravy a cieľoch v kvalifikačných zápasoch proti Izraelu a Ukrajine podelili hráčky a členovia realizačného tímu na brífingu so zástupcami médií.

Kľúčový z hľadiska boja o druhú postupovú priečku v 2. skupine, ale aj o prípadný postup z 3. miesta, bude až nedeľňajší duel (7. 4.) v Šali proti Ukrajine. Predpokladom k tomu je však zvládnutie štvrtkového merania síl (4. 4.) s Izraelom v nemeckom Heidelbergu, kde sa bude mať náš najbližší súper domáce prostredie, keďže situácia v jeho krajine mu neumožňuje hrať doma. „Uvedomujeme si, že vo štvrtok nás čaká dôležitý zápas proti Izraelu, ktorý sme doma zdolali jednoznačne (31:22), ale tento tím sa vzápätí proti Ukrajine ukázal v ešte lepšom svetle. Nečaká nás nič jednoduché," upozornil hlavný kouč žien SR kouč Jorge Dueňas.

Ten musel urobiť pred zrazom ešte dve zmeny. Z nominácie pre zdravotné problémy vypadli spojka Erika Rajnohová a pivotka Kristína Pastorková, namiesto nich donominovali dvojicu Orsolya Demeter - Sára Erika Zsákovics. „Zranenia sú bežná súčasť športu. Máme tu iné hráčky na to, aby sme ich nahradili. Musíme sa s tým vyrovnať," skonštatoval k stavu v kádri Dueňas, ktorý má dispozícii 18 hráčok, ale do Nemecka pocestuje 16-členný káder. Z aktuálneho výberu zostanú doma brankárka Bella Oláhová a spojka Sára Erika Zsákovics.

V národnom tíme SR je prvýkrát po zisku občianstva ukrajinská rodáčka Iryna Jablonská-Bobaľová z Iuventy Michalovce, čo privítal aj Dueňas. „Získali sme skúsenú brankárku, vďaka ktorej máme ešte väčšiu kvalitu medzi troma žrďami a väčšie možnosti voľby," skonštatoval skúsený španielsky kouč.

Jedna z popredných kanonierok MOL ligy Olívia Ščípová na prelome februára a marca chýbala na reprezentačnej akcii, keď sa na šalianskej palubovke zrodilo proti Izraelu zatiaľ naše jediné víťazstvo v aktuálnej kvalifikácii. Vtedy pauzovala pre zranenie, ale odvtedy sa zapojila do zápasového diania v klubovom drese Šale a znova dostala pozvánku aj do reprezentácie. „Dúfam, že budem vedieť pomôcť a zvládneme tento náročný a pre nás dôležitý týždeň. Vieme, čo nás čaká. Pripravujeme sa na najbližšieho súpera. Už sme mali tréning zameraný na obranu, dnes sa budeme venovať útoku. Ideme na sto percent. Verím, že podáme minimálne taký istý výkon ako v Šali, ak nie ešte lepší," zaželala si Ščípová.

Optimistkou je aj opora slovenského družstva Barbora Lancz, ktorej góly budú potrebné k tomu, aby si Slovenky vybojovali účasť na ME 2024. „Všetci veríme, že sa nám to podarí. Najskôr sa sústredíme na Izrael, ktorý jednoznačne musíme zdolať. Potom príde na rad Ukrajina, kde budeme mať rovnaký cieľ. Verím, že sme na dobrej ceste a v nedeľu budeme v Šali oslavovať," vyhlásila kanonierka maďarského Mosonmagyaróváru.

Zostávajúci program 2. kvalifikačnej skupiny hádzanárok o postup na ME 2024:
5. kolo:
Izrael - Slovensko (štvrtok 4. apríla o 16.30 h, Heidelberg/Nem.)
Ukrajina - Nemecko (štvrtok 4. 4. o 19.00 h, Heidelberg/Nem.)
Dohrávka 2. kola:
Izrael - Nemecko (sobota 6. 4. o 17.00 h, Heildelberg/Nem.)
6. kolo:
Nemecko - Izrael (nedeľa 7. 4. o 18.00 h, Heidelberg)
Slovensko - Ukrajina (nedeľa 7. 4. o 18.00 h, Šaľa)

Tabuľka:
1. Nemecko 3 3 0 0 103:60 6
2. Ukrajina 4 3 0 1 109:106 6
3. Slovensko 4 1 0 3 87:119 2
4. Izrael 3 0 0 3 77:91 0

Nominácia hádzanárok Slovenska na kvalifikáciu ME 2024 (zápasy proti Izraelu 4. 4. a Ukrajine 7. 4.):
Brankárky: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Iryna Jablonská-Bobaľová (MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa).

Pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Orsolya Demeter (HC DAC Dunajská Streda).

Krídelníčky: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa).

Spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Sára Erika Zsákovics (Eszterházy SC/Maď.), Natália Némethová (Házená Kynžvart/ČR), Edina Pastoreková, Olívia Ščípová (obe HK Slovan Duslo Šaľa).

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH