Hádzanárky Slovenska ťahali za kratší koniec na 49. ročníku medzinárodného turnaja o Štít mesta Cheb (23. - 25. 11. 2023) aj v druhom stretnutí. Po piatkovej prehre s B-tímom Nórska 20:34 (8:14) podľahli v sobotu domácemu Česku. Zverenky trénera Jorgeho Dueňasa prehrali s účastníkom blížiacich sa MS 23:27 (10:18) a v konečnom poradí im patrila 3. priečka.

Slovenky zaostávali v úvode druhého polčasu už desaťgólovým rozdielom, ale vo zvyšnom čase dokázali ešte manko čiastočne zmazať. Najlepšou hráčkou tímu SR vo federálnom derby bola Adriána Holejová, autorka štyroch gólov. Za najlepšiu hráčku v slovenskom drese na turnaji vyhlásili Barboru Lancz, ktorá v piatok i v sobotu dala po päť gólov. Víťazom tradičného podujatia sa stala nórska rezerva, ktorú vystužili skúsené hráčky a medailistky z ME, MS a OH (Lökeová, Kristiansenová, Heghová Arntzenová, Larsenová Auneová).

Výsledok - sobota:
Česko - Slovensko 27:23 (18:10)
Najviac gólov za ČR: Cholevová 7/4, Stříšková a Franková po 4
Zostava a góly SR: Ivanicjová, Furgaláková - Györiová 1, Michálková, Pastorková 1, Dmytrenková 1, Nejedlíková, Popovcová 4/2, R. Bíziková 2/1, Pócsíková, Bujnochová 1, Holejová 4, Barb. Lancz 5/1, Bačenková, Ščípová, D. M. Vargová 2, Zsákovics 2
Pok. hody: 4/4 - 4/4, vylúčené: 5 - 7, rozhodovali: Beňuš a Uhlíř (obaja ČR), 465 divákov

Slovenky začali výborne a po dvoch góloch Bízikovej sme vyhrávali v 2. min 2:1. Češky následne pridali a po dvoch góloch ľavej krídelníčky Stříškovej sa ujali vedenia 5:2. Keď zvýšila Kordovská po našej hrubej chybe v obrane na 6:3, tréner Dueňas si zobral oddychový čas. Po ňom slovenské hráčky spresnili hru, v útoku sa presadili postupne Vargová, Bujnochová i Lancz a v 12. min bolo skóre 8:7 pre ČR. Od tohto stavu sa Slovenky len ťažko presadzovali na postavenú obranu favorizovaných domácich, robili technické chyby a zahadzovali čisté príležitosti. Češky to využili, nasledujúcich 11 minút vyhrali 6:0 a po góle Jestříbkovej vyhrávali v 23. min 14:7. Do útoku zavelila Holejová a dvoma gólmi znížila na 9:14. V 26. min si za stavu 15:10 zobral oddychový čas domáci tréner Bent Dahl, záverečné štyri minúty vyhrali Češky 3:0 a do šatne odchádzali s osemgólovým náskokom.

Po zmene strán vystriedala na slovenskej strane brankárku Furgalákovú skúsená Ivanicjová, do českej bránky sa postavila Kudláčková. Lepší štart do druhého dejstva mali domáce hráčky, ktoré sa v 33. min ujali už dvojciferného vedenia 20:10. V 36. min si kouč SR zobral oddychový čas a po ňom sa snažili eliminovať útok Češiek tvrdou obranou. Slovenky bojovali a v 51. min znížili šnúrou troch gólov (Holejová a Popovcová dva zo sedemmetrových hodov) na 16:23. Česko si následne zobralo oddychový čas. Slovenské hádzanárky hrali v druhej časti druhého polčasu dobre a keď Holejová znížila krásnou strelou päť minút pred koncom na 19:26, český lodivod opäť zareagoval oddychovým časom. Záver zápasu patril našim dievčatám, ktoré po zlepšenom výkone vyhrali druhé dejstvo s účastníkom decembrových majstrovstiev sveta o 4 góly a skorigovali rozdiel na konečných 23:27.

Hlasy:
Peter Pčola (asistent trénera SR): "Odohrali sme katastrofálny prvý polčas. Chýbala nám herná disciplína i dôraz v obrane. Češky si príliš skoro utvorili pohodlný náskok. V druhom polčase dievčatá zabojovali, najmä posledných 15 - 20 minút to bola hádzaná, na ktorú sa dalo pozerať, ale zápas trvá 60 minút a my sa musíme naučiť hrať celé stretnutie."

Adriána Holejová (spojka SR): "Začiatok duelu sme nemali dobrý najmä v obrane. Púšťali sme hráčky súpera cez stred, mali sme ich už skôr prerušova. Koniec duelu bol však už úplný opak toho, čo sme predviedli v úvode stretnutia."

Konečná tabuľka:
1. Nórsko "B" 2 2 0 0 65:46 4
2. Česko 2 1 0 1 53:54 2
3. Slovensko 2 0 0 2 43:61 0

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH